我買咗香蜜茄, 英文叫 tomato honey, 個樣好似車厘茄咁架, 都係細細粒, 但比車厘茄長身少少, 唔知可唔可以比兔兔食呢?
Dylan 2012-6-6 06:34:19 PM
是乜GM新物種呢?!
all_loving_it 2012-6-6 07:10:38 PM
可以比少量兔兔食

香蜜茄同車厘茄都係蕃茄既變種

營養價值同蕃茄差5多, 但鈣含量同糖份比蕃茄高, 所以5適宜比太多兔兔食

- 香蜜茄比兔兔食之前需去除頂蒂部綠色枝葉, 除去蒂後既白色部份都需要切除, 因為同蕃茄一樣枝葉同果身上既白色蒂部份含有番茄堿, 跟龍葵素的毒性相似

- 必需完全熟透, 食用未成熟帶青色可導致中毒, 因為含有毒的龍葵堿, 嚴重還會發生生命危險

有以下問題既兔兔不宜食用

- 急性腸炎, 菌痢及腸胃炎症

因為 :
- 含有大量的膠質、果質、柿膠粉、可溶性收斂劑等成分, 會阻塞胃出口引起腹痛及消化不良
- 含有大量可溶性收斂劑等成分, 會與胃酸發生反應, 凝結成不溶解的塊狀物, 容易引起胃腸脹滿、疼痛等不適症狀
all_loving_it 2012-6-6 07:11:37 PM
Dylan 發表於 2012-6-6 06:34 PM
是乜GM新物種呢?!

mizumi 2012-6-6 07:21:06 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-6 07:10 PM
可以比少量兔兔食

唔該哂呀~ 咁我今晚比三粒佢做蔬菜啦~ ^^
Dylan 2012-6-6 07:51:54 PM
mizumi 發表於 2012-6-6 07:21 PM

Toto, salad green 好5好食啊!?
mizumi 2012-6-6 08:10:13 PM
Dylan 發表於 2012-6-6 07:51 PM
Toto, salad green 好5好食啊!?

我兔豬仲未食菜呀,我而家浸緊菜, 因為佢仲瞓緊晏覺
不過佢不嬲都好鐘意食蕃茄, 但我唔敢比咁多佢, 通常一個禮拜比半個佢囉~
Dylan 2012-6-6 09:57:23 PM
阿b抹完咀仔
兔豬抹咗咀仔未呀?!
mizumi 2012-6-6 10:34:35 PM
Dylan 發表於 2012-6-6 09:57 PM
阿b抹完咀仔
兔豬抹咗咀仔未呀?!

佢0岩0岩先起身食咗幾條菜同蕃茄仔,一陣再同佢抹咀仔
all_loving_it 2012-6-8 12:56:05 AM
mizumi 發表於 2012-6-6 07:21 PM

總理問你兔豬洗5洗幫手食
mizumi 2012-6-8 02:44:52 AM
all_loving_it 發表於 2012-6-8 12:56 AM
總理問你兔豬洗5洗幫手食

兔豬: d茄茄係媽咪買比我食架....不過媽咪話你成日解答佢問題, 咁....好啦,請總理食...兩粒咁多啦~
smallsuishan 2012-6-8 08:57:44 AM
我覺得俾兔兔食既野愈簡單愈好

佢地其實只需要草同菜
其他食物都係零食...
真係真係唔好俾咁多!!!
all_loving_it 2012-6-8 01:52:24 PM
mizumi 發表於 2012-6-8 02:44 AM
兔豬: d茄茄係媽咪買比我食架....不過媽咪話你成日解答佢問題, 咁....好啦,請總理食...兩粒咁多 ...

多謝你喔......

你都係食3粒, 我有2粒食, 你對我實在太太太好

好感動
mizumi 2012-6-8 03:39:18 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-8 01:52 PM
多謝你喔......

你都係食3粒, 我有2粒食, 你對我實在太太太好

兔豬: 大家都係兔兔吖嘛,媽咪話要相親相愛架~
all_loving_it 2012-6-9 05:04:37 PM
mizumi 發表於 2012-6-8 03:39 PM
兔豬: 大家都係兔兔吖嘛,媽咪話要相親相愛架~

兔豬果然係只懂事既兔兔

一定係兔見兔愛, 人見人錫

快速發帖