之前提過壞蛋兔兩隻腳仔都甩毛同有粒枕,帶佢睇dr.之後確診係第一期腳枕,經過一段時間之後,兔兔甩毛位都生番毛出黎,個位亦無紅,但係,腳枕個位仲有粒枕,咁其實,如果持之以恆咁俾軟野佢企,有無可能連粒枕都無埋呢?

人如果有枕,只要個位減少摩擦,都會甩皮甩埋個枕,兔兔會唔會又一樣呢?

唉...我真係好希望囝囝佢會完全好番呀...
snow2ling 2012-6-7 11:40:32 AM
腳枕係點樣呀? 點解會有既? 係咪腳瘡既初期?
貓仔兔 2012-6-7 12:52:02 PM 來自手機
snow2ling 發表於 2012-6-7 11:40 AM
腳枕係點樣呀? 點解會有既? 係咪腳瘡既初期?

腳枕係腳瘡初期,好似人啲枕咁因摩擦得多而生,亦令嗰個位同附近位置甩毛,但只要護理同照顧得好係唔會惡化...要預防有以下幾點:
1.唔好用網格,豬仔板做腳墊
2.即使係平底籠都要鋪毛巾/地氈/carefresh/vetbed
3.如果屋企係放養地下盡可能鋪軟野俾佢行,如膠墊/薄氈/地氈等
4.厠所個網格都要攞走
5.定時剪甲以兔腳甲太長,令重量傳至腳跟而受壓
咁係因為兔兔天生係企草地,腳仔唔同貓狗有軟墊,所以一定要企軟地以減腳仔壓力!
Dylan 2012-6-7 05:36:21 PM
聽聞兔兔有腳枕,就算唔惡化,都唔會消失呢
貓仔兔 2012-6-7 05:45:29 PM 來自手機
Dylan 發表於 2012-6-7 05:36 PM
聽聞兔兔有腳枕,就算唔惡化,都唔會消失呢

咁悲哀???我枉為人母喇...搞到佢有腳枕...
Dylan 2012-6-7 06:04:00 PM
貓仔兔 發表於 2012-6-7 05:45 PM
咁悲哀???我枉為人母喇...搞到佢有腳枕...

我都係
all_loving_it 2012-6-7 06:24:56 PM

完全消失5會

你可以用兔協只藥膏或凡士林每日同壞蛋按下腳枕位置5分鐘有幫助

如果兔兔經常活動, 腳枕有機會變厚
貓仔兔 2012-6-7 07:00:36 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-6-7 06:24 PM
完全消失5會

你可以用兔協只藥膏或凡士林每日同壞蛋按下腳枕位置5分鐘有幫助

Omg....搽藥兔兔成日lam會甩毛呀...嗚嗚嗚嗚嗚嗚...都係我衰....嗚嗚嗚嗚嗚...
貓仔兔 2012-6-7 07:01:28 PM 來自手機
Dylan 發表於 2012-6-7 06:04 PM
我都係

真係好無奈,咁而家bb隻腳仔點呀?
snow2ling 2012-6-7 08:58:02 PM
貓仔兔 發表於 2012-6-7 12:52 PM
腳枕係腳瘡初期,好似人啲枕咁因摩擦得多而生,亦令嗰個位同附近位置甩毛,但只要護理同照顧得好係唔會惡 ...

wa... 咁我真係要拎走廁所個網先得啦!!!
all_loving_it 2012-6-8 12:25:39 AM
貓仔兔 發表於 2012-6-7 07:00 PM
Omg....搽藥兔兔成日lam會甩毛呀...嗚嗚嗚嗚嗚嗚...都係我衰....嗚嗚嗚嗚嗚...

其實凡士林不含藥性, 如果擔心兔兔會LAM, 你同佢按完之後用少少水同佢抹返就可以
Dylan 2012-6-8 10:08:48 AM
貓仔兔 發表於 2012-6-7 07:01 PM
真係好無奈,咁而家bb隻腳仔點呀?

每日梳走腳底d死毛同搽凡士林,搽咗2個月,d毛毛生咗7成
貓仔兔 2012-6-12 03:46:35 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-6-7 06:24 PM
完全消失5會

試了,但係失敗,我都覺得佢腳枕厚左...唔知係咪企得散熱板太多...唉...
貓仔兔 2012-6-12 03:47:17 PM 來自手機
Dylan 發表於 2012-6-8 10:08 AM
每日梳走腳底d死毛同搽凡士林,搽咗2個月,d毛毛生咗7成

咁就好喇!^^
Dylan 2012-6-12 04:43:45 PM
貓仔兔 發表於 2012-6-12 03:46 PM
試了,但係失敗,我都覺得佢腳枕厚左...唔知係咪企得散熱板太多...唉...

拿厚少少凡士林同佢按下啦,按完用手將多餘既抹走.加油!

快速發帖