1P 幣
我想問係咪食菜同糧啲屎蛋細粒啲?因每朝餵完糧同菜佢啲屎蛋就細粒,跟住佢食草又大粒番,咁正常嗎?但佢又好有胃口,因為我見有兔友話又大又細係胃氣問題,要看醫生嗎?
Dylan 2012-6-12 12:43:30 PM
菜菜 indigestible fiber 唔多,而兔糧雖然有 timothy hay 但係其他復合物比較難消化,所以食菜菜同兔糧,便便相對會細粒咗.天熱比多d菜菜係好架,尤其係唔鐘意飲水既兔兔,可以補充多d水份.

你果隻係侏儒,你每日比幾多兔糧同菜菜佢食呢?!

你留意一下兔兔行為有無異常,無心機,耳朵涷,躲貓貓唔出黎玩,無胃口,食少咗野,唔飲水.如果有就要睇醫生.

天氣熱,腸胃都會差d,便便都細粒d.有無開冷氣呢?!如果佢熱,就要開冷氣架喇!唔好為咗慳冷氣費,坏咗身體,手尾重長.醫療費比起冷氣費貴得多喇!
anson 2012-6-12 02:18:32 PM
早晚一匙仔糧,一日一杯菜,但佢好好胃口,日夜都有冷氣,食完野就訓下覺,佢每日就係食,訓,玩.開心仔..不過月尾要去絕育,希望順利..
Dylan 2012-6-12 05:59:14 PM
anson 發表於 2012-6-12 02:18 PM
早晚一匙仔糧,一日一杯菜,但佢好好胃口,日夜都有冷氣,食完野就訓下覺,佢每日就係食,訓,玩.開心仔..不過月尾 ...

你隻侏儒體型較細,可以早晚半匙糧
wesky 2012-6-12 08:09:35 PM
有菜食果餐可以減糧或唔俾
all_loving_it 2012-6-12 09:51:26 PM
anson 發表於 2012-6-12 02:18 PM
早晚一匙仔糧,一日一杯菜,但佢好好胃口,日夜都有冷氣,食完野就訓下覺,佢每日就係食,訓,玩.開心仔..不過月尾 ...

侏儒兔屬細種兔, 你每日比一湯匙 (外賣易色膠匙)既干糧即可,
如果有比菜 (250ML)份量既, 可以比半湯匙干糧
若能夠比3種或以上既蔬菜, 可以完全5比干糧都可以
all_loving_it 2012-6-12 09:54:44 PM
若便便大小5平均, 情況持續, 建議最好搵醫生檢查比較好

快速發帖