上星期二半夜,芝麻仔離開咗我。

短短3個鐘內佢抽筋抽得好緊要,我已即時搵救兵(多謝Suki教我點去照顧芝麻仔)同時間去Dr. Hugh到睇夜診。Dr見到芝麻仔個情況話佢個腦可能有個瘤,突然爆咗,所以佢不停抽筋,控制唔到自己,仲有佢應該過唔到果晚。當時我已經心碎,好驚,唔識比反應。跟住佢仲愈嚟愈差,仲好辛苦!想餵草粉時,Dr話佢唔得啦,佢要走啦!O my god... 好亂,突然到諗唔到嘢!啲眼淚不停咁流,只見芝麻仔望住我同媽咪。而佢就抽得愈嚟愈慢,愈嚟愈慢,到無唒呼吸。望住佢唔再郁嘅身體,真喺心痛到不能形容!返到屋企我都只識得喊,望住佢個籠喺空嘅,真喺辛苦同接受唔到。

一個禮拜後,芝麻仔已經火化,啲灰我會埋喺屋企附近嘅草地(因為兔兔鍾意自由同跳大草地)。我嘅心情都平伏咗好多,無咁激動。雖然我同芝麻仔相處只得6個月,由唔想養到每日都想快啲返屋企同佢玩,我都好珍惜每一日,我只知道兔兔唔喺我嘅寵物咁簡單。宜家見到佢啲相就諗起佢一舉一動,超惡死同百厭,但我又特別鍾意同佢玩同鍚佢!

芝麻仔,我好多謝你呢半年嚟帶俾我嘅歡樂!我會好好照顧湯丸仔,希望你喺另一處生活得開開心心,繼續咁活潑。我同媽咪會永遠掛念你!

芝麻仔。。。永遠掛念你!‏

芝麻仔。。。永遠掛念你!‏

all_loving_it 2012-6-20 04:17:41 AM
芝麻仔雖然離開左......

傷心難過在所難免

我相信芝麻仔會用另一個方式陪住你

你同佢雖然大家一起既日子5長, 但我相信你們之間既一切可以令你回味一生

好好照顧湯丸吧

你要takecare
all_loving_it 2012-6-20 04:48:18 AM

5洗客氣

如果日後有咩問題同需要, 可以隨時搵我

希望 你同湯丸仔黎緊既日子, 每日都會

開開心心

健健康康
wesky 2012-6-20 07:44:43 AM
R.i.p ...
anson 2012-6-20 10:58:27 AM
再見了,芝麻仔...RIP
每次見到有兔兔突然離開嘅POST,個心都會好酸,又會想起如果阿仔突然離開,我會點樣....SUKI 可以教吓我們如果真的發生這些事,可以怎樣照顧佢,令佢舒服啲,同埋那處有夜診?THANKS
snow2ling 2012-6-20 11:54:44 AM
RIP...
相信我家可樂一定會o係彩虹橋照顧芝麻仔, 同芝麻仔一齊玩!!

你要take care, 快d復原~
小黑與我 2012-6-20 12:39:17 PM
芝麻仔rip.. 希望你在彩虹橋玩得開開心心, 識到更多兔兔朋友~~

你都要好好保重, 繼續努力照顧湯圓仔呀!
Dylan 2012-6-20 12:42:21 PM
湯丸仔同芝麻仔道別咗未
RIP
joycewongws 2012-6-20 04:58:32 PM
多謝各位關心,我心情都ok,應該無咩事。
芝麻仔咁百厭同貪玩,一定會周圍去識朋友!
我會好好照顧湯丸!佢無咗個細佬都好慘。
我會陪佢多啲,玩多啲,同佢傾多啲偈。
其實我喺想同大家講,兔兔生命好脆弱,
佢一有事就一定要帶佢去睇獸醫,
自己做到嘅嘢喺好少同會好驚,
諗嚟諗去都幫唔到兔兔。
時間拖得愈耐佢病情會愈差!
真喺有可能有錢都救唔番!
joycewongws 2012-6-20 05:08:08 PM

Dylan 發表於 2012-6-20 12:42 PM
湯丸仔同芝麻仔道別咗未
RIP

無真正道別呀!啲灰喺我朋友屋企,亞媽唔比帶返屋企呀!
我有同湯丸仔講芝麻仔走咗啦!叫佢唔好唔開心!仲有我同媽咪會繼續照顧同愛錫佢,佢好似無咁唔開心同lonely!
宜家佢住喺芝麻仔個籠,玩得食得瞓得,見到咁我已經好開心囉!
湯丸仔應該都無事嘅!
Dylan 2012-6-20 05:40:10 PM
joycewongws 發表於 2012-6-20 05:08 PM
湯丸 ...

唔緊要啦!有部份人覺得骨灰放屋企唔吉利.
芝麻仔個腦癗唔係一日半日既事,所以湯丸可能早就姐已經同佢道別喇!
其實你都唔好諗太多喇!芝麻仔哩個情況,大家都只有等,無 surgery 可以做到.
加油!
joycewongws 2012-6-20 06:53:50 PM
Dylan 發表於 2012-6-20 05:40 PM
唔緊要啦!有部份人覺得骨灰放屋企唔吉利.
芝麻仔個腦癗唔係一日半日既事,所以湯丸可能早就姐已經同佢 ...

我都無諗囉!只要湯丸健健康康,開開心心,長長命命咁就OK啦!
all_loving_it 2012-6-20 07:01:39 PM
joycewongws 發表於 2012-6-20 05:08 PM
湯丸 ...

其實湯丸仔會知道芝麻仔應該係因病走左, 因為芝麻仔病發既時候已經係好急, 湯丸仔係一到見住過過程, 你用多d時間陪住湯丸仔就可以, 有機會先同佢講返芝麻仔既事啦
joycewongws 2012-6-20 07:11:26 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-20 07:01 PM
其實湯丸仔會知道芝麻仔應該係因病走左, 因為芝麻仔病發既時候已經係好急, 湯丸仔係一到見住過過程, 你用 ...

都應該喺,佢哋有溝通嘅!喺我察覺唔到!
yingxbb 2012-6-21 10:00:49 AM
RIP!!~~~~
你要同湯丸仔加油丫~~~~

快速發帖