上星期二半夜,芝麻仔離開咗我。

短短3個鐘內佢抽筋抽得好緊要,我已即時搵救兵(多謝Suki教我點去照顧芝麻仔)同時間去Dr. Hugh到睇夜診。Dr見到芝麻仔個情況話佢個腦可能有個瘤,突然爆咗,所以佢不停抽筋,控制唔到自己,仲有佢應該過唔到果晚。當時我已經心碎,好驚,唔識比反應。跟住佢仲愈嚟愈差,仲好辛苦!想餵草粉時,Dr話佢唔得啦,佢要走啦!O my god... 好亂,突然到諗唔到嘢!啲眼淚不停咁流,只見芝麻仔望住我同媽咪。而佢就抽得愈嚟愈慢,愈嚟愈慢,到無唒呼吸。望住佢唔再郁嘅身體,真喺心痛到不能形容!返到屋企我都只識得喊,望住佢個籠喺空嘅,真喺辛苦同接受唔到。

一個禮拜後,芝麻仔已經火化,啲灰我會埋喺屋企附近嘅草地(因為兔兔鍾意自由同跳大草地)。我嘅心情都平伏咗好多,無咁激動。雖然我同芝麻仔相處只得6個月,由唔想養到每日都想快啲返屋企同佢玩,我都好珍惜每一日,我只知道兔兔唔喺我嘅寵物咁簡單。宜家見到佢啲相就諗起佢一舉一動,超惡死同百厭,但我又特別鍾意同佢玩同鍚佢!

芝麻仔,我好多謝你呢半年嚟帶俾我嘅歡樂!我會好好照顧湯丸仔,希望你喺另一處生活得開開心心,繼續咁活潑。我同媽咪會永遠掛念你!

芝麻仔。。。永遠掛念你!‏

芝麻仔。。。永遠掛念你!‏

freeling820 2012-6-21 05:13:59 PM
r.i.p.
我相信芝麻仔會喺彩虹橋上守護你同湯丸仔
amen0616 2012-6-22 01:56:48 AM
雖然我唔知呢個時間應唔應該貼出黎=.=
但真係好似=.=

2011-07-10 19.25.34.jpg (580.61 KB, 下載次數: 60)

2011-07-10 19.25.34.jpg

joycewongws 2012-6-22 06:40:28 PM
amen0616 發表於 2012-6-22 01:56 AM
雖然我唔知呢個時間應唔應該貼出黎=.=
但真係好似=.=

都好似喎!唔通喺失散咗嘅兄弟姊妹?  呵呵
joycewongws 2012-6-22 06:49:23 PM
有咁多人祝福我同湯丸仔真喺好窩心呀!
我會努力,湯丸仔一定會好食好住,做粒肥肥白白嘅湯丸!
amen0616 2012-6-23 12:22:20 AM
我就係因為似先貼上黎...
我以前果隻D骨灰都係放係屋企
仲要放係電腦櫃入面
Vinkivan 2012-6-23 02:02:15 AM
芝麻仔.. RIP
Joyce, 芝麻仔去到彩虹橋會有好多朋友仔同佢玩, 嗰度只有開心冇痛苦~ 好好振作, 照顧湯丸仔啊~  加油~!!
明日媽 2012-6-23 11:57:32 AM
我一排無上黎就發生咁多事
芝麻仔,一路好走!
希望你係彩虹橋會見到明明同日日啦!
丸媽都要振作呀!
jamiechan 2012-6-24 02:01:58 PM
rip

快速發帖