1P 幣
我係QX廊買左個兩尺半圍欄, 琴日第一次放左佢出黎, 但佢係入面又係咁跳, 仲要佢可能知道有兩個角後面係牆, 佢就揀另外兩個角跳, 仲要差D就跳到出黎, 我想問會唔會整親佢架

同埋因為我圍住佢一來諗住比佢活動, 二來係方便我洗籠, 但琴日見到佢都就黎跳到出黎, 又驚佢整親, 搞到我視線都係無離開佢, 完全無方便到我洗籠我想問點樣佢先唔會好似想走佬咁樣跳

仲有最嚇親我就係今朝幫佢換廁所野時, 見到D屎有異樣

平時佢D便便係上面圓粒乾身果D, 我第一次見佢有下面小小粒又濕身既便, 會唔會係琴日放佢出黎驚所以咁??
因為而家佢都係屙返正常便便, 定呢D係盲腸便??

望各位解答
anson 2012-6-23 01:14:02 PM
跳係佢開心嘅表現,睇佢應該跳不出來的,除非有踏腳位啦,果啲應該係盲腸便,無問題嘅...放心
Da_25 2012-6-23 01:47:14 PM
anson 發表於 2012-6-23 01:14 PM
跳係佢開心嘅表現,睇佢應該跳不出來的,除非有踏腳位啦,果啲應該係盲腸便,無問題嘅...放心 ...

佢係謀住d角位咁跳出黎, 都跳到去頂架
高處墮下, 好危險
衰豬仲要硬膠, 睇少佢一陣都唔知佢搞咩
咁都好d, 我仲以為嚇親佢所以屙怪便tim
不過放一放佢出黎, 周圍vv, 執餐屎
all_loving_it 2012-6-24 11:24:51 PM
兔兔跑跑跳跳好正常, 可能係所講佢係跳兔仔舞

不過, 你提到佢差d跳出黎既問題要注意, 如果兔兔彈跳力夠跳左出黎還好

你只係賓尼兔, 有部份兔兔好鬼鐘意玩跨欄, 跳出圍欄外面既世界, 如果係敢你就要注意兔兔跳出黎既時候腳仔5小心click住係頂就危險, 如果係敢你就要注意圍欄既高度, 所以如果係賓尼兔圍欄高度最好有100cm以上

你便盆入面所講係營養便, 5洗擔心

而你所講既換籠問題, 應該係你未習慣所致, 慢慢就會搵到方法

all_loving_it 2012-6-24 11:30:32 PM
Da_25 發表於 2012-6-23 01:47 PM
佢係謀住d角位咁跳出黎, 都跳到去頂架
高處墮下, 好危險
衰豬仲要硬膠, 睇少佢一陣都 ...

兔兔周圍尿尿原因好多, 佢去到新環境安全感不足, 所以尿尿黎標原領域範圍亦有

亦有部份兔兔就算係籠入面, 亦者佢真係已經識得去廁所, 但因為有部份比較有個性既兔兔放出黎間5中鐘意周圍尿尿亦有, 如果因為敢就無計架, 你同佢執多幾次就習慣, 當做下運動, 可能係佢想同你玩執尿尿既遊戲
Da_25 2012-6-25 08:20:49 AM
all_loving_it 發表於 2012-6-24 11:24 PM
兔兔跑跑跳跳好正常, 可能係所講佢係跳兔仔舞

不過, 你提到佢差d跳出黎既問題要注意, 如果兔兔彈跳力夠跳 ...

我上網睇過,以為呢隻圍欄好多人用夠高,因為佢已經係大size
all_loving_it 2012-6-26 08:33:00 PM
Da_25 發表於 2012-6-25 08:20 AM
我上網睇過,以為呢隻圍欄好多人用夠高,因為佢已經係大size

我既意思, 係你要留意一下兔兔會5會成日想跳圍欄, 而有上述提及既問題

當然5會一定有問題, 亦5係太多依個情況, 不過, 我只係多口說句

因為早前有兔友同我講, 佢只成年賓尼, 就係想跳出高2呎半既圍欄, 兔兔又無法完全跳過, 結果兔兔腳仔CLICK住係頂部, 腳仔嚴重受損, 無法康復, 亦因為受驚過度, 兩天仍然情緒未平伏
Da_25 2012-6-26 11:10:31 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-26 08:33 PM
我既意思, 係你要留意一下兔兔會5會成日想跳圍欄, 而有上述提及既問題

當然5會一定有問題, 亦5係太多依 ...

我知你提我呀
我果日趕時間只係打到咁多隻字咋
THANKS!

我都見佢未跳到出黎既, 但係佢一跳我就一驚心

快速發帖