1P 幣
本人養緊2只BUNNY兔,一隻養咗10個月,一隻2個月,大既11個月大(女),細既2個月大(男),以下有D問題問下各位CHING

問題一:我試過放細既入大果隻既籠,大既會追住細既黎咬,但係我將佢地分開放,佢地两隻又會不時走去聞下對方(因為2個籠放得好近),其實有咩方法先可以放佢地两個一齊?

問題2: 大果隻既籠底一路都係紙+草(一星期換一次), 呢2個月,大既開始會咬紙同埋食紙,就算我比磨牙仔既野佢都會照咬食紙,我好怕佢會食病咗,所以成日都閙佢同打佢(輕打),搞到我同佢D關系差咗,佢成日都好怕我.但如果唔放紙又怕D尿會整到佢PATPAT發炎同埋好臭. 問下各位CHING有咩方法解決?
all_loving_it 2012-6-25 04:54:58 PM

1. 兔兔既領域性好強, 你5可以將新兔兔就敢放入另一只個籠入面, 因為籠既範圍對兔兔黎講係屬於自己既地方

兩只兔兔見面互聞對方係佢地認識同伴既方法之一, 只要互相無打交係無問題, 你比佢地大家互相接觸既地方最好係中立地區, 好似浴缸, 大脾, 一個公用既範圍, 比兩只兔兔嘗試一起相處, 觀察佢地既情況, 一旦發現佢地有打交或者去攻擊另一只兔兔要即刻分開 (每次時間5好太長, 大約20分鐘到), 如果佢地無打交, 你就可以比佢地係同1個地方共同活動, 但一定要你係屋企既時候先可以敢做, 如果仍未相處到, 你就要再將佢地兩個重新互相認識, 若始終無法相處, 你就一定5可以將佢地放埋一起
all_loving_it 2012-6-25 05:07:30 PM
你所講既問題2, 係你需要改變你自己更重要, 你用打鬧既方式係錯到不得了

我5知你用既係咩籠, 但1星期先換一次實在太耐, 兔兔墊籠既墊材一定要每日更換, 事實上, 有好多兔兔都鐘意食紙咬紙, 依個係兔兔其中1個天性, 你要做5係又打又鬧, 係你要同佢轉用第種墊材, 好似木粒, carefresh, 麥草粒之類, 直至搵到合適自己兔兔既墊材為止

只要籠內放上足夠既墊材, 而且每日都清潔, 5會有尿整到兔兔

我5想話你, 但你將心比己, 日日都要對住一個對自己打罵既人, 5驚就假, 小動物好簡單, 你5可以要求佢知道/明白食左紙對身體5好, 會有咩問題, 你既責任係要提供合適既照顧比兔兔, 要避免佢會接觸/食左對佢有害既野先至重要, 亦只有依個解決方法

你打佢鬧佢係無用, 希望你可以改變你既方式

有時間多d去爬下文啦, 或者上去兔協多d了解正確養兔兔既方法
bestwishes 2012-6-28 04:44:35 AM
你係打錯字定係點?  1星期先換墊籠既紙?   有無再耐d, 太5衛生

兔兔有佢專用既墊材, 點解你會鋪紙?  你係5捨得買?  

點解你要打兔兔, 你敢樣對佢關係差係好正常

你有時間上去兔協學下點樣養兔兔, 你5多識養
小黑與我 2012-6-28 11:36:17 PM 來自手機
食紙好正常
佢呢兩個月先食都算好忍得口
一星期先換一次咪啲紙咪全部都係屎屎尿尿。。
你去買返啲正確嘅墊料啦。。。
仲有你打佢佢梗係驚你啦
如果我打你你都會驚左我啦= =
貓仔兔 2012-6-29 12:52:17 AM 來自手機

除左以上兔友講嘅我都同意外,想問你俾咩兔兔磨牙?兔兔只可以用蘋果木同草磚架渣,仲係間唔中俾少少就得,其實食草佢地就磨到牙...
你勤力啲日日換籠啦,你自己都唔想瞓係屎尿到啦...你都知接觸屎尿會皮膚發炎架嘛...
你越打兔兔,佢只會越怕你囉...
martin_suki 2012-6-29 03:29:22 AM
比你又打又鬧, 同你關係點會5差, 依d係你一手做成, 你好好反省同檢討下

只兔5咬你己經對你好好

可能你既折磨令佢痛不欲生, 所以食紙自殘

真係好想你打兔一下, 就比人打返你10下

仲有你根本就完全照顧不周, 1星期換1次, 你又無病, 拜託你懶到依個地部, 就5好養啦

快速發帖