年紀大的兔兔

耶律 發表於 2012-06-30 20:55|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印
我家布爺今年7歲...最近見佢好似活動量減少左....成日攤長係度...係問人拎野食果陣先活躍D...打開度門出黎兜2個圈又攤係度...請問佢係年紀大唔想郁定唔舒服? 佢不嬲有牙仔問題...經常要去剪牙...早2日睇左一次醫生...醫生話佢D牙開始長長地..要磨..但話佢體重太輕...要重返D先做...我而家每日除左比糧同草佢外...再加2餐草粉...唔知可唔可以谷肥佢呢...真令人擔心...佢又冇扮雞...但就係唔願郁....令人擔心...
all_loving_it 2012-6-30 09:54:22 PM
兔兔5願郁有好多因素, 係咪因為健康問題係要醫生check過先知

你有無同醫生反映過兔兔既活動力減少?  佢5願運動之類?

你兔兔牙仔5好, 建議你每日比3種5同既菜黎代替兔糧, 5好曰日都比同樣3種, 要比多幾種同既類別佢食, 吸收均衡既營養

另外, 你平日比幾多草佢食?  佢食得多5多?  比邊幾種草佢食?
耶律 2012-6-30 09:58:17 PM
我比MOMI 1ST CUT佢食...但佢成日揀D葉呀..幼枝黎食...兔糧就早晚一羹MOMI草粒..不過尋日買左另一隻牌子既糧比佢,...細粒D..佢食得好D...我見佢食野慢吞吞...食幾啖又唔食...攤係度抖下...隔十幾分鐘又好似突然醒起要食野咁...又食過....係咁食下停下.....飲水都算正常....我一個星期有3日比菜佢食...
all_loving_it 2012-7-1 07:44:42 AM
耶律 發表於 2012-6-30 09:58 PM
我比MOMI 1ST CUT佢食...但佢成日揀D葉呀..幼枝黎食...兔糧就早晚一羹MOMI草粒..不過尋日買左另一隻牌子既 ...

醫生有無同你講布爺既情況?  有無同佢驗過血?  肝腎關節方面有無問題?

兔兔牙仔有事, 你儘可能用菜代替兔糧比佢食

如果一定要比糧既話, 你就用少少水略為浸軟d糧, 佢會食得無禁辛苦
耶律 2012-7-1 11:50:34 AM
醫生只係話佢太輕....而家等3號再睇多次醫生..等醫生決定做唔做磨牙...我而家每日比3次草粉佢食..佢都食得好快同好多....摸上手重返好多喇...不過仲係食完就攤係度....佢真係可以攤好耐....全日活動就係攤..食..攤...痾...
貓仔兔 2012-7-4 07:34:32 PM 來自手機
耶律 發表於 2012-7-1 11:50 AM
醫生只係話佢太輕....而家等3號再睇多次醫生..等醫生決定做唔做磨牙...我而家每日比3次草粉佢食..佢都食得 ...

有人俾南瓜bb food俾兔兔增肥,你問下dr.啱唔啱你隻兔食吖!^^
耶律 2012-7-5 12:36:45 AM
貓仔兔 發表於 2012-7-4 07:34 PM
有人俾南瓜bb food俾兔兔增肥,你問下dr.啱唔啱你隻兔食吖!^^

我餵草粉比佢食....而家都OK呀...多謝你建議
貓仔兔 2012-7-5 01:55:29 AM 來自手機
耶律 發表於 2012-7-5 12:36 AM
我餵草粉比佢食....而家都OK呀...多謝你建議

Ok就好喇,而家天氣咁熱,兔地都係唔想郁多,雖然可能你已經開左冷氣,但係外面熱氣都有影響,我今日開左冷氣,但一摸有窗塊wall竟然係熱架,真係crazy...

快速發帖