有無人願意領養或暫養依兩只10歲大既家兔?

依件事我係從FB得知, 兔協最近接收左2只已經10歲大既家兔, 被棄養既原因前主人話BB嚴重敏感......

人無情起上黎真係可以好狠心, 到底真係bb嚴重敏感, 定係屋企有左bb, 5願意再花時間, 精力, 金錢係依2只兔兔身上? 還是根本係介意兔兔年紀大, 擔心佢地百年之後要花錢精神同佢地辦身後事? 我深信世上無難事, 只怕有心人, 如果前主人真係對依兩只兔兔不離不棄, 即使bb敏感都總有辦法可以解決, 問題只在於願不願意, 說出依種理由, 只係1個借口罷了兩只兔兔陪住佢度過10年既生活, 10個聖誕, 10個新年, 10個情人節, 10個生日, 當中比佢地既快樂, 可能佢地已經忘記得一干二淨

我今日下午上過兔協探佢地, 我見佢地既眼神同個樣好5開心, 我到而家個心仲係拿住拿住, 好5舒服, 仲係敢諗起佢地個眼神, 嗚嗚嗚......

資料來源 : http://www.facebook.com/home.php#!/media/set/?set=a.10151003110167044.456388.521547043&type=1 :

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10年了,因BB敏感而雙雙被遺棄,他倆都未絕育,亦不會做的了。好乖,食草都OK。有無人可以給他一個家到終老,即使以暫養家庭身份亦可,只要誠諾照顧到終老即可!有意者請聯絡我,謝謝!

全白色家兔 - BUDDY
http://www.hkrabbit.org/?cat=4&rabbitID=5087&paged=3

灰白色家兔 - BASIL
http://www.hkrabbit.org/?cat=4&rabbitID=5093&paged=3

all_loving_it 2012-7-2 07:12:02 PM
VictorWong 發表於 2012-7-2 08:20 AM
我想樓主會認得我 XD

我沒有養過兔兔啊,不過有少少照樣兔兔的經驗

認得你咩意思?  我有見過你?

我記得之前有出個愛協待領養既兔兔POST, 你有回覆過你會去探只待領既兔兔

其實無養過都5緊要, 最重要係有份心, 願意負起應有既責任, 精神, 時間, 心血

經驗都係靠時間積累而成
貓仔兔 2012-7-5 12:14:52 PM 來自手機
VictorWong 發表於 2012-7-2 08:20 AM
我想樓主會認得我 XD

我沒有養過兔兔啊,不過有少少照樣兔兔的經驗

如果係養,希望你可以養日西兩隻,佢地已經無左爸爸媽媽,如果陪伴十年嘅同伴都無埋,可能好快無日西心機....唔食野...無日西生存嘅意志力,都已經十歲,真係可憐....

其實,我唔係幫個前主人,只係突然諗到,佢有左都無唔要兔兔,十年後兔兔仍然健康良好,佢應該花左好多心機照顧對兔兔...而家有咁嘅決定,可能係佢bb真係好敏感,可能係俾啲人醫誤導(唔知點解最近睇報紙啲人醫都講養寵物會有幾唔好,我睇到真係好嬲,出街都有菌,呼吸都有菌,唔好呼吸,唔好出街吖!)又可能有家人壓力,如同住奶奶嗰啲老人家...可能佢都好唔捨得...好傷心,但係為頭家就放棄左兔兔,都係動物最可憐,勿論原因係咩...都希望有人可以一齊養日西佢地,以免佢地受分離之痛多一次...
hkhrachel 2012-7-5 01:40:08 PM
我同老公都plan緊生bb,已經同老公講明,無論將來點都無可能唔要噹噹
好彩的是,我家有間雜物房仔,可以放一張細細單人床,一個細細櫃仔,電腦仔同電視仔的,幾十呎,現在放雜物的。到bb出生,會清好間房比噹噹,裝埋冷氣,噹噹可以24小時房中自由行,24小時開冷氣,可以的話,會有限度開放埋個廳給他
另一好彩的是,噹噹本是老公買來令我開心的禮物,當然是得我同意&我之前有養兔經驗&我一直想再養&噹噹跟我以前的兔兔丁丁有八成相似真的忍不住買下了他現在老公好像比我更愛噹噹,每天爭著給他兔糧和草草,我就負責梳毛和清理,所以噹噹愛老公多過愛我
siutung 2012-7-5 02:40:10 PM
hkhrachel 發表於 2012-7-5 01:40 PM
我同老公都plan緊生bb,已經同老公講明,無論將來點都無可能唔要噹噹
好彩的是,我家有間雜物房仔 ...

但係唔係人人都好似你咁好
有d人寧願留番間雜物房比BB用都唔比自己d寵物用
all_loving_it 2012-7-5 05:18:19 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-5 12:14 PM
如果係養,希望你可以養日西兩隻,佢地已經無左爸爸媽媽,如果陪伴十年嘅同伴都無埋,可能好快無日西心機 ...

或許前主人有佢既難處, 佢地係自私又好, 係逼於無奈亦罷, 對依兩只無辜慘被拋棄既兔兔根本已經係毫好無意義, 因為佢地已經係拋棄, 放棄, 已經前面對心痛, 傷心, 難過, 佢地亦無負上對兩只兔兔應有既責任, 所以佢地就敢5要兩只兔兔 都係5岩

不過, 即使bb因兔兔敏感, 亦5代表非5要兔兔不可

最簡單, 就係訂做個大型阿加力膠箱黎代替而家用緊既兔籠, 兔毛敢就5會周圍飛出黎, 只會係個箱入面, 裝內置衡溫系統, 兔兔5會焗親, 屋企開冷氣同空氣清新機, 每日做好清潔衛生工作, 同時係兔兔佢個屋企入面放足夠既玩具, 敢樣佢係入面既時候, 可以打發時間, 5會悶

兔兔梳毛, 剪甲同出黎活動既時候, 將bb抱入房到, 問題亦可以解決, 重點在於個主人本身願5願意去做
all_loving_it 2012-7-5 06:38:57 PM
siutung 發表於 2012-7-5 02:40 PM
但係唔係人人都好似你咁好
有d人寧願留番間雜物房比BB用都唔比自己d寵物用 ...

的確好多依種人, 亦5係禁多人屋企有多間房

不過, 如果bb因兔兔敏感, 亦5一定要有多間房先可以解決問題, 亦5代表非5要兔兔不可

最簡單, 就係訂做個大型阿加力膠箱黎代替而家用緊既兔籠, 兔毛敢就5會飛出黎, 只會係個箱入面, 裝內置衡溫系統, 兔兔5會焗親, 屋企開冷氣同空氣清新機, 每日做好清潔衛生工作, 同時係兔兔佢個屋企入面放足夠既玩具, 敢樣佢係入面既時候, 可以打發時間, 5會悶

兔兔梳毛, 剪甲同出黎活動既時候, 將bb抱入房到, 問題亦可以解決, 重點在於個主人本身願5願意去做
貓仔兔 2012-7-5 08:11:21 PM 來自手機
hkhrachel 發表於 2012-7-5 01:40 PM
好彩的是,我家有間雜物房仔 ...

哈哈...俾我會叫個仔適應兔兔周圍走嘅情況...一齊做朋友,不過可能隻兔危險啲...而你個方法都可行嘅...不過兔兔成日一隻係間房度會唔會有少少悶同面璧呢?不如用bb圍欄欄住房門,兔兔同你地就多啲互動喇!
hkhrachel 2012-7-5 09:13:35 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-5 08:11 PM
哈哈...俾我會叫個仔適應兔兔周圍走嘅情況...一齊做朋友,不過可能隻兔危險啲...而你個方法都可行嘅...不 ...

當然會拆左度門,用BB欄啦我都想成日見到噹噹,亦都想噹噹可同BB一齊玩,但怕BB無性會傷害到噹噹
貓仔兔 2012-7-6 06:26:45 PM 來自手機
hkhrachel 發表於 2012-7-5 09:13 PM
當然會拆左度門,用BB欄啦我都想成日見到噹噹,亦都想噹噹可同BB一齊玩,但怕BB無性會傷害到噹噹 ...

哈哈,如果生仔真係擔心隻兔嘅安全多個個仔...好搞笑,不過我都係咁諗...
nixie 2012-7-20 10:50:07 PM
真係希望如果有人領養佢既...佢會係好好既主人 有能力同兔兔多d睇e生~ 同好錫佢地
如果唔係真係寧願佢留係兔協,,,因為都已經係好老既兔仔/_\

快速發帖