有無人願意領養或暫養依兩只10歲大既家兔?

依件事我係從FB得知, 兔協最近接收左2只已經10歲大既家兔, 被棄養既原因前主人話BB嚴重敏感......

人無情起上黎真係可以好狠心, 到底真係bb嚴重敏感, 定係屋企有左bb, 5願意再花時間, 精力, 金錢係依2只兔兔身上? 還是根本係介意兔兔年紀大, 擔心佢地百年之後要花錢精神同佢地辦身後事? 我深信世上無難事, 只怕有心人, 如果前主人真係對依兩只兔兔不離不棄, 即使bb敏感都總有辦法可以解決, 問題只在於願不願意, 說出依種理由, 只係1個借口罷了兩只兔兔陪住佢度過10年既生活, 10個聖誕, 10個新年, 10個情人節, 10個生日, 當中比佢地既快樂, 可能佢地已經忘記得一干二淨

我今日下午上過兔協探佢地, 我見佢地既眼神同個樣好5開心, 我到而家個心仲係拿住拿住, 好5舒服, 仲係敢諗起佢地個眼神, 嗚嗚嗚......

資料來源 : http://www.facebook.com/home.php#!/media/set/?set=a.10151003110167044.456388.521547043&type=1 :

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10年了,因BB敏感而雙雙被遺棄,他倆都未絕育,亦不會做的了。好乖,食草都OK。有無人可以給他一個家到終老,即使以暫養家庭身份亦可,只要誠諾照顧到終老即可!有意者請聯絡我,謝謝!

全白色家兔 - BUDDY
http://www.hkrabbit.org/?cat=4&rabbitID=5087&paged=3

灰白色家兔 - BASIL
http://www.hkrabbit.org/?cat=4&rabbitID=5093&paged=3

小黑與我 2012-7-1 01:15:34 AM
我都喺兔協網見到,
真係好無陰功,幾多主人想自己隻兔兔陪到自己咁多年,
而呢個主人竟然而家黎唔要兩隻兔兔。。。
都唔知講乜好喇,唉
all_loving_it 2012-7-1 01:53:26 AM
小黑與我 發表於 2012-7-1 01:15 AM
我都喺兔協網見到,
真係好無陰功,幾多主人想自己隻兔兔陪到自己咁多年,
而呢個主人竟然而家黎唔要兩隻兔 ...

好想  

好難過
丫芷^0^ 2012-7-1 12:19:50 PM
真不公平的世界,有人想愛兔可以長命,健康地過一生,卻得不到; 有人的兔兔能夠做到卻不懂珍惜..........生了bb就可以忘記兔兔了嗎?...........可悲
ccychoy 2012-7-1 12:21:31 PM
10年5係少.人生有幾多10年.感情可以好深厚
掉左個bb咪得羅
犧牲一個好過犧牲兩個
hkhrachel 2012-7-1 01:06:15 PM
十年了,一件衣服穿了十年也有感情,更何況是有生命的兔兔
syt174698 2012-7-1 04:05:44 PM
呢D主人好自私,兔兔都係家既一份,話掉就掉,不過好彩佢仲有D人性搵兔協,唔係掉出街,呢度有無兔友可以幫到手呀??
siutung 2012-7-1 04:34:17 PM
syt174698 發表於 2012-7-1 04:05 PM
呢D主人好自私,兔兔都係家既一份,話掉就掉,不過好彩佢仲有D人性搵兔協,唔係掉出街,呢度有無兔友可以幫到手 ...

係lo 冇人性
VictorWong 2012-7-1 04:49:39 PM
多謝樓主咁有心啊,一定都好支持兔協! 我考慮緊暫養的可能性...
小黑與我 2012-7-1 06:14:26 PM 來自手機
ccychoy 發表於 2012-7-1 12:21 PM
掉左個bb咪得羅
犧牲一個好過犧牲兩個 ...

應該掉左個主人出街!
all_loving_it 2012-7-1 09:45:24 PM
VictorWong 發表於 2012-7-1 04:49 PM
多謝樓主咁有心啊,一定都好支持兔協! 我考慮緊暫養的可能性...

如果可以, 希望你可以暫養或領養佢地

就算係1只都好

已經10歲, 真係5想佢地係兔協到度過餘生, 走完依一趟人間旅程, 最終帶住絕望, 傷心, 難過而離開

你本身有無或者養過兔兔?

all_loving_it 2012-7-1 09:59:37 PM
syt174698 發表於 2012-7-1 04:05 PM
呢D主人好自私,兔兔都係家既一份,話掉就掉,不過好彩佢仲有D人性搵兔協,唔係掉出街,呢度有無兔友可以幫到手 ...

係......好彩佢地將兔兔交比兔協, 總好過就敢掉係門口同街到

亦好彩因為有兔協, 令佢地最少有個遮風撞雨, 5洗日晒雨淋, 餓死街頭或者做左流浪貓狗既玩具同食物

佢前主人5只自私, 仲好狠心同無情
all_loving_it 2012-7-1 10:06:25 PM
hkhrachel 發表於 2012-7-1 01:06 PM
十年了,一件衣服穿了十年也有感情,更何況是有生命的兔兔

可能對佢黎講, 兔兔係只寵物, 係佢既生活副屬品, 可有可無......
VictorWong 2012-7-2 08:20:57 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-1 09:45 PM
如果可以, 希望你可以暫養或領養佢地

就算係1只都好

我想樓主會認得我 XD

我沒有養過兔兔啊,不過有少少照樣兔兔的經驗
all_loving_it 2012-7-2 07:05:33 PM
ccychoy 發表於 2012-7-1 12:21 PM
掉左個bb咪得羅
犧牲一個好過犧牲兩個 ...

BB都係無辜

最應該掉出街係佢既前主人

為人父母

禁不負責任

做埋敢壞既事

簡直係小朋友5好既榜樣

教壞細佬

快速發帖