1P 幣
咁多(隻)貓沙邊(隻)好d嫁??
syt174698 2012-7-1 02:48:02 PM
我木砂同紙砂混合用,Breeder Celect加Feline Fresh,木砂會發漲,紙砂唔會,不過價錢比較貴
ccychoy 2012-7-1 04:56:54 PM
我用Breeder Celect Cat Litter
siutung 2012-7-1 05:42:37 PM
ccychoy 發表於 2012-7-1 04:56 PM
我用Breeder Celect Cat Litter

plospan 好唔好用嫁??
all_loving_it 2012-7-1 09:22:19 PM

我有用 :

BACK-2- NATURE SMALL ANIMAL BEDDDING 小動物再做紙砂就算吸尿之後都5會發脹, 吸濕同吸味既效果都OK, 有某部份兔兔好鐘意咬食紙質既野, 所以比兔兔用既時候要留意佢會5會食落肚, 如果有既話, 你就要再同佢轉用第種墊材, 因為紙砂食落肚會塞腸

OXBOW ECO-STRAW LITTER 強力吸水麥草粒墊料入面既粉塵極少, 吸濕吸味既效果好好, 因為佢用麥草做, 如果兔兔真係食左落肚, 至少起碼可以安全”ALL”返出黎, 5會塞腸

CAREFRESH - 我自己會放紙砂同麥草粒之後, 再係面鋪上3CAREFRESH, 因為紙砂同麥草粒未吸尿之前都有硬度, 令到廁所同底盆都5係平整, 如果係上面鋪CAREFRESH有效舒緩腳仔壓力

all_loving_it 2012-7-1 09:24:08 PM

其實兔兔用邊只墊材比較合適, 好視乎個別兔兔既需要同特質, 好似長公主同小填格格為例, 佢地兩個鐘意食紙砂, 麥草粒就5食, 所以紙砂5用得, 要用麥草粒 + CAREFRESH

而侏老板鐘意食麥草粒, 依只墊材本身係用麥草做, 雖然係食左落肚可以” ALL”返出黎5會塞腸, 但我都同佢轉用做紙砂 + CAREFRESH, 因為我怕佢食麥草粒食飽左, 5食草

總理呢……第1次用麥草粒, 佢走去想食, 比我發現同制止左佢之後, 轉用紙砂, 佢又係想食, 又係比我見到, 制止佢之後, 隔一陣之後又想偷食, 又比我制止, 跟住之後就再無去食過, 所以佢到而家都係用紙砂 + CAREFRESH

all_loving_it 2012-7-1 09:27:01 PM
siutung 發表於 2012-7-1 05:42 PM
plospan 好唔好用嫁??

PLOSPAN係木粒......

你可以考慮用紙砂或者CAREFRESH, 依兩只吸濕吸味既效果都比木粒好
siutung 2012-7-1 10:13:39 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-1 09:27 PM

你可以考慮用紙砂或者CAREFRESH, 依兩只吸濕吸味既效果都比木粒好 ...

CAREFRESH+木粒得唔得嫁/?
siutung 2012-7-1 10:20:29 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-1 09:27 PM

你可以考慮用紙砂或者CAREFRESH, 依兩只吸濕吸味既效果都比木粒好 ...

CAREFRESH咩色好d??
all_loving_it 2012-7-1 10:36:46 PM
siutung 發表於 2012-7-1 10:13 PM
CAREFRESH+木粒得唔得嫁/?

當然可以
mizumi 2012-7-1 10:36:49 PM
siutung 發表於 2012-7-1 10:20 PM

據我所知, 用natural比較好, 因為係原色,即係冇染色
我而家係用尿片加麥草粒墊廁所, 效果ok
all_loving_it 2012-7-1 10:37:12 PM
siutung 發表於 2012-7-1 10:20 PM

我用白色
小黑與我 2012-7-1 10:55:25 PM
我覺得麥草粒幾好用
hh0 2012-7-2 06:18:23 AM 來自手機
我用plospan 木粒放厠所,carefresh 原色可以用來放籠角落
siutung 2012-7-2 01:34:00 PM
唔該晒 咁多位 比咁多意見我^^

快速發帖