1P 幣
我想幫阿B轉個大d嘅籠
唔知咩籠好!!!
可唔可以sd d 圖比我睇下
有咩籠岩佢 thx!!!
貓仔兔 2012-7-4 07:21:34 PM 來自手機
siutung 發表於 2012-7-4 07:04 PM
哩個呢??

呢個個底唔平,易有腳枕,又要諗計墊平個籠,而且較難洗...
siutung 2012-7-5 09:09:28 AM
貓仔兔 發表於 2012-7-4 07:21 PM
呢個個底唔平,易有腳枕,又要諗計墊平個籠,而且較難洗...

點解會難洗??
貓仔兔 2012-7-5 11:15:13 AM 來自手機
siutung 發表於 2012-7-5 09:09 AM
點解會難洗??

因為你每次洗都要折左個籠至洗得乾淨,佢塊防噴尿板好難拆同裝,而豬仔板如果有尿乾左又要擦啲洞洞,兔仔如果有盲腸便癡左落去就擦餐死,底盆又要墊野,總之好煩...反而平底籠,你清日西啲墊料,搵熱水沖之後用廚房紙抹乾淨就搞掂!!啲屎屎因為有墊料亦較少癡係籠架!
你自己諗下啦,其實為兔兔腳仔好,都應該用平底籠
siutung 2012-7-5 11:18:50 AM
貓仔兔 發表於 2012-7-5 11:15 AM
因為你每次洗都要折左個籠至洗得乾淨,佢塊防噴尿板好難拆同裝,而豬仔板如果有尿乾左又要擦啲洞洞,兔仔 ...

用大木板墊住上面呢??
貓仔兔 2012-7-5 12:19:55 PM 來自手機
siutung 發表於 2012-7-5 11:18 AM
用大木板墊住上面呢??

木板可能有倒刺,會整傷兔腳...
濕水木板會發漲,易有蟲,失嗰啲,會令兔有皮膚病...
其實你加左木板用法等同用平底籠,點解要搞咁多野呢?
siutung 2012-7-5 01:10:44 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-5 12:19 PM
其實你加左木板用法 ...

咁又係......但係我答應左人地要左佢呢個籠
hkhrachel 2012-7-5 01:11:20 PM
我家噹噹用緊Jolly兔子別墅,是有格仔板和抽屜的,真的很麻煩,清潔麻煩,又要放多張墊在格仔板上,唯一好處是可放凍種在格仔板下的抽屜內,現在都成日心思思想買返個平底的,貓仔兔介紹個大灰籠都是我考慮之列,真的很夠大
siutung 2012-7-5 01:11:27 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-5 12:19 PM
其實你加左木板用法 ...

咁又係......但係我答應左人地要左佢呢個籠
小黑與我 2012-7-5 01:25:42 PM 來自手機
siutung 發表於 2012-7-4 07:04 PM
哩個呢??

我隻仔以前都係用呢個籠
可能佢前主人無乜清理過,真係好臭
之後我媽喪洗完都仲係好臭
佢有啲位好鬼難洗! 最後成個籠丟左
siutung 2012-7-5 02:42:03 PM
小黑與我 發表於 2012-7-5 01:25 PM
我隻仔以前都係用呢個籠
可能佢前主人無乜清理過,真係好臭
之後我媽喪洗完都仲係好臭

個底板唔係可以拎出黎嫁咩??
oyingo 2012-7-5 05:00:16 PM
我見到你地話大灰籠好,90cm果個
幾錢架,同埋係咪話q pet有得買
用尿片就得?如果兔兔咬,用咩好,又對腳好
貓仔兔 2012-7-6 06:07:16 PM 來自手機
hkhrachel 發表於 2012-7-5 01:11 PM
我家噹噹用緊Jolly兔子別墅,是有格仔板和抽屜的,真的很麻煩,清潔麻煩,又要放多張墊在格仔板上,唯一好 ...

其實我想換個更大嘅俾兔兔,因為壞蛋兔用圍欄會jailbreak,成日喺籠坐牢又可憐....唉....你有無好介紹?
貓仔兔 2012-7-6 06:10:16 PM 來自手機
oyingo 發表於 2012-7-5 05:00 PM
我見到你地話大灰籠好,90cm果個
幾錢架,同埋係咪話q pet有得買
用尿片就得?如果兔兔咬,用咩好,又對腳 ...

上次見到$580左右,如果用尿片會咬,建議用carefresh,如果兔兔識去厠所就咩墊料都唔使,用毛巾/軟地氈就得!^^
你可以睇下我張相,都無用墊料架!

嗰間係旺角,叫寵物x利,其實係q pxt其下
all_loving_it 2012-7-7 08:51:51 PM
siutung 發表於 2012-7-5 11:18 AM
用大木板墊住上面呢??

5建議用木板墊上去, 你不如拎走塊隔網, 上面鋪塊膠板, 易清潔
all_loving_it 2012-7-7 08:59:20 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-6 06:07 PM
其實我想換個更大嘅俾兔兔,因為壞蛋兔用圍欄會jailbreak,成日喺籠坐牢又可憐....唉....你有無好介紹? ...

你用邊款圍欄?

你兔兔識去廁所, 你可以買個大狗籠比佢用

快速發帖