1P 幣

兔兔絕育之後要黠做?
阿B重有兩個月要絕育la
好擔心
all_loving_it 2012-7-11 09:33:39 PM

如果個籠係雙層, 你就拆左2樓, 最好係兔兔去診所之後或兔兔絕育前10分鐘先拆

兔兔絕育之後返到屋企可能無咩胃口

你可以比d較軟身同香氣較重既草佢食, 可以引佢既食欲, 好似果樹草, oxbow有機牧草, 同時籠入面都要有T草等兔兔隨時可以食

若兔兔有食菜既, 你可以準備好菜比佢食, 如果無食菜, 你有兔兔專用既電解亦可以溝水稀釋比兔兔飲用, 有助兔兔恢復

絕育後頭2日你5好攪佢, 等佢慢慢康復, 靜養

留意兔兔絕育後既飲食, 便便係咪正常, 如果兔兔無胃口, 5願食野, 你就餵草粉, 5願自己飲水, 你就用針筒 (拆左針頭)可以餵水比佢飲, 飲水不足, 對兔兔腸胃, 肝腎都會有問題

兔兔每日每公斤正常飲水量要飲100ML

因情緒5好或傷口有5舒服, 便便會5令, 你可以餵草粉或益生菌比兔兔調理下腸胃

再留意下佢傷口有無紅腫發炎之類, 如果無既, 就無事架啦

siutung 2012-7-12 09:14:18 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-11 09:33 PM
如果個籠係雙層, 你就拆左2樓, 最好係兔兔去診所之後或兔兔絕育前10分鐘先拆

兔兔絕育之後返到屋企可能無 ...

點餵草粉??
all_loving_it 2012-7-12 09:19:13 AM
siutung 發表於 2012-7-12 09:14 AM
點餵草粉??

好簡單, 到時姑娘會教
siutung 2012-7-12 02:19:59 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-12 09:19 AM
好簡單, 到時姑娘會教

知道 thx!!!
peerpear 2012-7-14 12:28:55 AM
我隻B囡都係仲有2個半月就要去絕育
草粉同其他野都買定晒係度~
怕佢有1日冇啦啦唔食野0R有咩病...好過到時自己唔知點做好..
andyng621 2012-7-14 01:02:55 PM
我隻女半歲啦..都要帶去俾獸醫睇睇...係咪夠大絕育...唉, 擔心佢麻醉藥過敏..但為健康又應該要帶佢去絕育!
有d唔捨得..
DomDomPig 2012-7-15 01:29:55 AM
我一諗返起卒卒絕育後個樣就心痛死我啦
不過絕育後d脾氣好左,哈哈哈
siutung 2012-7-15 08:00:08 PM
我好擔心佢會唔會有咩事

快速發帖