【有動物實驗】品牌 :
Shiseido資生堂 |Vaseline凡士林|Vidal Sassoon沙宣|SK-||
|Johnson&Johnson嬌生|Shu Uemura植村秀|,Neutrogena露得清|L'Oréal歐萊雅|Max Factor蜜斯佛陀

只有Estée Lauder 沒有..

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=440036122693384&set=a.209098285787170.60239.208899849140347&type=1&theater
請罷買有用動物實驗的美容產品,我們沒有權利厄殺其他動物的生命!!
美容產品不是必須的!!!!!!!!

小黑與我 2012-7-11 02:21:47 PM
好可憐嘅兔兔
強烈要求停止動物實驗呀!!
dorisliu520 2012-7-11 02:30:37 PM
本人覺得,除咗藥物用途啲product 外,animal testing 嘅其他用品都唔可以接受。 唔可以因為要我哋啲頭髮滑啲就要一隻,十隻,百隻兔仔啲毛甩哂。
all_loving_it 2012-7-11 08:33:59 PM
dorisliu520 發表於 2012-7-11 02:30 PM
本人覺得,除咗藥物用途啲product 外,animal testing 嘅其他用品都唔可以接受。 唔可以因為要我哋啲頭髮滑 ...

其實去做藥物測試都5應該囉

動物係無義務去為自私既人類付出生命同承受依d痛苦
freeling820 2012-7-11 09:10:53 PM
人類真係太過分喇
ccychoy 2012-7-12 06:57:40 PM
所以我用body shop
dorisliu520 2012-7-13 12:39:05 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-11 08:33 PM
其實去做藥物測試都5應該囉

動物係無義務去為自私既人類付出生命同承受依d痛苦 ...

係嘅,真係好自私。
但諗深一層,如果冇動物試,好似無咩可能搵人試。
如果搵人試,好似都好唔人道。
all_loving_it 2012-7-13 04:13:52 PM
dorisliu520 發表於 2012-7-13 12:39 AM
係嘅,真係好自私。
但諗深一層,如果冇動物試,好似無咩可能搵人試。
如果搵人試,好似都好唔人道。{:3_ ...

但本身對沒有反抗能力既動物去做依d行為, 已經5人道囉

人呀, 自私自利就自私自利,

無得將自己既惡行去合理化

依個地球應該無咩動物可以比人更殘忍

難道動物就該替人白白受罪?

佢地就係為左替人承受痛苦而存在?

佢地就該死?

dorisliu520 2012-7-14 05:16:59 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-13 04:13 PM
但本身對沒有反抗能力既動物去做依d行為, 已經5人道囉

人呀, 自私自利就自私自利,

其實我都好認同,我哋唔可以單單因為動物冇發聲就厄殺動物生存嘅權利。
但係有好多藥物都係無其他辦法之下,逼於無奈要以動物實驗。
大前提係唔可以濫用。
所以我自己就認為除咗依種情況下,其他產品都唔應該用動物實驗。
其實人類已經罷咗地球上好多嘢,人同動物應該平等。
雖然人類唔應該為咗發展而殺害其他動物,但係醫學角度來說,研製藥物不過為救活人類啫

唉,其實好多嘢都好難取捨
all_loving_it 2012-7-14 06:16:43 PM
dorisliu520 發表於 2012-7-14 05:16 PM
其實我都好認同,我哋唔可以單單因為動物冇發聲就厄殺動物生存嘅權利。
但係有好多藥物都係無其他辦法之下 ...

對於人黎講, 邊會真係可以做到 - 一切生命都係平等依樣野

或許, 就好似好多人所講觀點角度既問題, 亦係所為既價值觀

wendy 2012-7-15 01:50:57 PM
大家有無見過無毛o既天竺鼠,人稱無毛豬,聽人講係特別繁殖呢種天竺鼠o黎做皮膚病測試,因為無毛容易觀察,但係就好殘忍!

以前係無線新聞度睇過,外國有班研究人員利用鼠鼠做實驗,因為佢o地覺得害死o左好多條生命,特別為呢班無辜o既小生命舉行o左一場簡單o既告別會之類,祈禱祝願佢o地早登極樂咁話!

咁又做乜要用d咁可愛o既小動物o黎做試驗?害死佢o地之後,就頌讚佢o地為人類獻出生命!呢d殘忍o既試驗,幾時先至可以停止?

快速發帖