便便的問題!!

WendyChow 發表於 2012-07-18 09:25|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印
1P 幣
兔兔我昨天先拎返泥.....系寵物店買返泥既!!佢昨天一回來就痾左好多便便....有硬有軟.....我諗佢應該系驚...所以啲便便有吾同....旦大小一樣!!
我今日早上發覺佢又系痾左好多便便....旦有啲系一粒粒便便痴埋一齊....而且濕濕地.....我驚佢有啲咩事......
我昨天晚上才拎佢返屋企....我昨天餵左佢食我之前養兔兔食開的糧......後來我電話問返間寵物店可吾可以甘餵....佢話吾得....甘我就俾返昨天系寵物店買的糧俾佢食....吾知系咪因為甘.....我今早餵草草佢食都吾系好食......不過就有食糧同埋飲好多水....
小黑與我 2012-7-18 12:43:18 PM
突然轉糧都有機會會屙架
而且可能未習慣新環境
但"一粒粒痴埋又濕濕地"會唔會係盲腸便?? 而家d便便仲係唔正常?
如果佢再唔食草又屙既帶佢睇下醫生啦,順便body check ma
all_loving_it 2012-7-18 07:29:28 PM

的確可以就敢直接轉食第只糧, 會對兔兔身體做成一定影響, 會因為敢而加重佢腸胃同肝腎既負擔, 轉新轉要10日時間

你比幾多糧佢食?  
WendyChow 2012-7-19 12:10:59 PM
小黑與我 發表於 2012-7-18 12:43 PM
突然轉糧都有機會會屙架
而且可能未習慣新環境
但"一粒粒痴埋又濕濕地"會唔會係盲腸便?? 而家d便便仲係唔正 ...

佢一時時。。。。有時正常。。。有時就一舊舊痴埋一齊。。。。。
草就肯食少少。。。。旦系我覺得吾系多。。。。
反而當我拎啲糧出黎。。。。佢就會即刻行過黎我果邊!!
我都想同佢睇醫生。。。。旦我岩岩先買返黎第二日。。。我驚同佢出街佢會驚。。。 2012-07-18 09.07.48.jpg 2012-07-19 11.18.44.jpg (左:昨天,,右:今天)
WendyChow 2012-7-19 12:12:00 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-18 07:29 PM
的確可以就敢直接轉食第只糧, 會對兔兔身體做成一定影響, 會因為敢而加重佢腸胃同肝腎既負擔, 轉新轉要10日 ...

一個湯匙!!
all_loving_it 2012-7-19 04:07:36 PM
WendyChow 發表於 2012-7-19 12:10 PM
佢一時時。。。。有時正常。。。有時就一舊舊痴埋一齊。。。。。
草就肯食少少。。。。旦系我覺得吾系多 ...

你要同佢睇醫生呀, 佢而家應該似有少少肚瀉多d
all_loving_it 2012-7-20 03:32:07 AM
WendyChow 發表於 2012-7-19 12:10 PM
草就肯食少少。。。。旦系我覺得吾系多 ...

5好等啦, 而家佢已經係肚瀉敢款, 對幼兔黎講係好危險, 因為未必因為係驚, 多數係因為腸胃出現問題先至會敢, 你有無草粉?  拿拿聲餵佢食左先同即刻同佢去約急診, 有事既話, 要即刻睇架
WendyChow 2012-7-20 02:31:55 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-20 03:32 AM
5好等啦, 而家佢已經係肚瀉敢款, 對幼兔黎講係好危險, 因為未必因為係驚, 多數係因為腸胃出現問題先至會 ...

我冇草粉。。。旦我琴日打過去買果間寵物店。。。
話俾佢地知妹妹只系食糧同埋啲便便好臭。。。。
佢地叫我拎走啲糧。。。。吾好俾佢食住。。。等佢食返草先再俾佢。。。
我就做。。。。妹妹真系食返草。。連營養草都肯食。。
因為的之前將啲營養草同啲糧放埋一齊。。。佢會潑走哂啲營養草。。。淨系食糧
今日啲便便好似正常返。。。冇左啲痴埋一舊果啲。。。
不過妹妹就系甘飲水。

20120720_141905-1.jpg 今日啲便便。。。
all_loving_it 2012-7-20 02:34:27 PM
WendyChow 發表於 2012-7-20 02:31 PM
佢地叫 ...

5好意思, 咩係營養草?

便便臭即係腸胃有事先會好臭, 正常5會有臭味
WendyChow 2012-7-20 02:36:45 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-20 02:34 PM
5好意思, 咩係營養草?

便便臭即係腸胃有事先會好臭, 正常5會有臭味

A草。。。。甘即系佢仲有事?!
all_loving_it 2012-7-20 02:43:32 PM
WendyChow 發表於 2012-7-20 02:31 PM
佢地叫 ...

你可以既話, 儘快同佢去body check, 因為幼兔即使去到新環境都5會有禁多接近水狀既便便, 5係驚禁簡單, 而便便之中有臭味, 係腸胃之中有害菌所致, 你去做body check既時候順手買包草粉看門口, 一定要有準備

寵物店既人教既方法只係治標, 所以要去搵醫生
WendyChow 2012-7-20 02:47:49 PM
我本身約左下星期二去body check。。。。會吾會太遲?!
all_loving_it 2012-7-20 02:52:30 PM
WendyChow 發表於 2012-7-20 02:47 PM
我本身約左下星期二去body check。。。。會吾會太遲?!

可以既話, 儘量約早d
WendyChow 2012-7-20 02:56:06 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-20 02:52 PM
可以既話, 儘量約早d

嗯。。。。吾該你牙!!因為剛剛養。。有些不太清楚!!謝謝!!
貓仔兔 2012-7-20 04:58:11 PM 來自手機
WendyChow 發表於 2012-7-20 02:56 PM
嗯。。。。吾該你牙!!因為剛剛養。。有些不太清楚!!謝謝!!

你最好唔好俾咁多糧佢,一日早晚各一匙已好夠...另外而家去獸醫度買包草粉頂住先啦!

快速發帖