前日領養左隻兔兔   初初番到黎唔飲唔食    糧/草/菜都唔制...
之後隔左陣 先肯食小小糧 同飲水   諗住佢慢慢會好d

但到今朝我出門個陣比左d糧    夜晚番到黎見佢正係食左好小..
佢係間中去食幾粒  得閒又去食幾粒,,,  好似無咩食慾咁

點先可以令佢食番野T^T!!!

all_loving_it 2012-7-22 08:53:25 AM
你只兔兔幾大?  前主人有無講佢平日既食量係點?

佢而家食緊既草同糧係咪同之前一樣?

便便同佢係前主人到有無咩分別?

精神狀況如何?
nixie 2012-7-23 01:33:48 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-22 08:53 AM
你只兔兔幾大?  前主人有無講佢平日既食量係點?

佢而家食緊既草同糧係咪同之前一樣?

歲半   佢前主人無講 但我見佢身形都幾肥下,,,唔似會咁細食
今日未聯絡到佢前主人

但佢好似因為 佢係前主人自己繁殖 出世到我拎佢走之前.. 都係同佢班兄弟姐妹一齊  佢之前仲要係冇困籠  成班一齊住  依家好似因為分開左好唔開心  但我又冇辦法領養多隻佢既兄弟姐妹

精神方面就...  間中會捕雞 但多數休息都會趴係到  仲有其他兔兔一行近就想打交
有時我餵其他兔兔食野 佢就會望實 好似想要 但拎比佢...佢又唔食

今日都只係肯食少量糧 兩塊仔菜葉   極少量草      少少蒲公英  但都算食得多左..
all_loving_it 2012-7-23 02:22:42 AM
nixie 發表於 2012-7-23 01:33 AM
歲半   佢前主人無講 但我見佢身形都幾肥下,,,唔似會咁細食
今日未聯絡到佢前主人

兔兔突然轉換環境係會有影響佢既情緒, 如果前主人打算將兔兔某部份比人領養, 真係5應該打算比人領養之前都全班兔兔一起, 係要將待領既兔兔佢地各自分籠住, 可以每日定一個時間一起玩, 5係既話對所有兔兔都係一個傷害

佢前主人既做法真係完全錯

你了解一下佢之前食量係點, 同埋佢食邊只牌子既草, 糧, 因為如果牌子5同兔兔有可能5習慣

佢食禁少草5係辦法, 佢食量同佢既年紀都5合比例

你餵下草粉, 同按摩下佢既腹部 (即係由兔兔胸口到肚既位置) 順時針方向按連續個半鐘以上

聽日你搵下佢前主人了解佢以往既情況同習慣, 陪佢多d, 同佢傾下計啦
all_loving_it 2012-7-23 02:25:42 AM
nixie 發表於 2012-7-23 01:33 AM
今日未聯絡到佢前主人

佢前主人點解養左佢年半先至5要佢
nixie 2012-7-23 05:05:42 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-23 02:25 AM
佢前主人點解養左佢年半先至5要佢

真係唔知   佢有成7隻比人領養 做晒絕育  
nixie 2012-7-23 05:07:40 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-23 02:22 AM
兔兔突然轉換環境係會有影響佢既情緒, 如果前主人打算將兔兔某部份比人領養, 真係5應該打算比人領養之前 ...

多謝你既答覆

原來要按咁耐架  我之前有幫佢按下  但都係按一陣就放番低佢-^-   
all_loving_it 2012-7-23 05:38:36 AM
nixie 發表於 2012-7-23 05:05 AM
真係唔知   佢有成7隻比人領養 做晒絕育

其實我真係覺得因咩解究明知自己無能力可以照顧所有兔兔, 都任由兔兔生, 到最後一下就將兔兔送走, 真係好5好

比人領養之前又5做好功課要點樣準備, 又5交代清楚兔兔往日習慣, 飲食如何, 食咩糧

請恕直言, 雖然佢同兔兔做左絕育, 但我覺得佢用洗$既方式去對兔兔, 但未去到用真心囉
all_loving_it 2012-7-23 05:51:09 AM
nixie 發表於 2012-7-23 05:07 AM
多謝你既答覆

原來要按咁耐架  我之前有幫佢按下  但都係按一陣就放番低佢-^-    ...

係呀, 最起碼要個半鐘先有用, 而且係要5停由胸部至肚順時針按
all_loving_it 2012-7-23 06:12:40 PM
nixie 發表於 2012-7-23 05:07 AM
多謝你既答覆

原來要按咁耐架  我之前有幫佢按下  但都係按一陣就放番低佢-^-    ...

新兔兔今曰點樣?  搵到佢前主人未呀
nixie 2012-7-23 07:01:45 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-23 06:12 PM
新兔兔今曰點樣?  搵到佢前主人未呀

問左了  佢前主話佢食moni 1st cut草  唔怪得我見佢食過草枝 但冇點食草葉  叫佢牛牛真係冇錯 死牛一面頸 食開個樣就個樣,,,連葉都唔食

糧就食kaytee  原本諗住bf今日放工去買,,點知8號波.......

佢前主人就有d怪我地唔領多隻陪佢
all_loving_it 2012-7-23 07:20:59 PM
nixie 發表於 2012-7-23 07:01 PM
問左了  佢前主話佢食moni 1st cut草  唔怪得我見佢食過草枝 但冇點食草葉  叫佢牛牛真係冇錯 死牛一面頸 ...

佢前主人因咩解究要怪你, 你係咪一早已經表明只係領養1只, 佢有無同你講過一定要你養多只?  有無同你講兔兔既生活習慣?

明知兔兔一生幾只, 生完出黎見兔bb得意一時5捨得, 就留係佢身邊, 5同佢搵新主人, 到佢大定左先至黎搵, 佢敢樣真係......

兔兔本身天性鐘意穩定, 無論環境飲食一樣, 佢地食開既野已經腸胃同身體適應左, 突然改變佢地真係5習慣, 好多兔兔都係敢, 有部份兔兔就敢照食, 結果身體一時無法適應, 就會肚瀉同出現其它問題, 因為兔兔有別其它動物, 所以要有所理解

正常比人領養兔兔最基本要交代清楚有關兔兔既一切, 亦應該比兔兔食開既兔糧, 草一星期份量, 兔兔既便便連墊材一細包, 亦要交代兔兔既身體, 性格, 飲水量, 平日有依開咩菜, 糧同菜平日餵份量係幾多等等, 最好連同兔兔既近身用品 (包括廁所) 一起比新主人

我覺得佢前主人真係.......
nixie 2012-7-23 11:32:48 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-23 07:20 PM
佢前主人因咩解究要怪你, 你係咪一早已經表明只係領養1只, 佢有無同你講過一定要你養多只?  有無同你講兔 ...

其實我諗佢原主人應該唔會太衰既 仲識得關心兔兔唔開心><
唉....我又唔可以領多隻陪佢 冇地方  好似累左牛仔咁
all_loving_it 2012-7-23 11:42:02 PM
nixie 發表於 2012-7-23 11:32 PM
其實我諗佢原主人應該唔會太衰既 仲識得關心兔兔唔開心><
唉....我又唔可以領多隻陪佢 冇地方  好似累左 ...

我無覺得佢衰

我只係覺得佢根本無做好準備同真係無去仔細考慮兔兔既需要
nixie 2012-7-23 11:45:47 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-23 11:42 PM
我無覺得佢衰

我只係覺得佢根本無做好準備同真係無去仔細考慮兔兔既需要 ...

呢樣岩@@ 佢其實都養左年半    但突然就送兔兔走 好似好急咁

快速發帖