話說..........去年12月公主去絕育到現在已有半年時間

想一想  應該要帶佢去身體檢查   一檢查  發現右上後面有2隻牙過長 (dr.ma話比正半長3倍)  要做手術

由唔知幾時開始 佢習慣用左邊食草 又經常磨牙 dr.ma話飲食關係不大 可能係天生

因為公主係食momi 1 cut   一個星期混一餐果樹草  係有足夠草磨牙

到19號個日  係拔左2隻牙 還好  有帶佢去檢查  拔牙個日照x-ray 已經見到有牙瘡形成

身體檢查個日照x-ray都冇牙瘡  點知2個星期後19號 做手術 就已經生左牙瘡

病變得好快 dr.ma 話好彩很快發現 如果唔係.........

而家見佢都唔係點用右邊食草 用右邊好少  驚公主習慣左左邊食  點算好><

個日埋單成為 3600百大元

計埋上年12月絕育+今次拔牙 半年用左  5600百大元   佢d基金 用光了 仲要噁凸="=

all_loving_it 2012-7-24 05:03:34 AM
比正常長左3倍好誇張,

你平時無同佢檢查?  

係會同兔兔食野既習慣有關架
all_loving_it 2012-7-24 05:04:45 AM
錢洗左5緊要啦, 最緊要兔兔無事

再預備好基金
winter 2012-7-24 02:01:40 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-24 05:03 AM
比正常長左3倍好誇張,

你平時無同佢檢查?  

公主唔係門牙呀

係裡面的牙.....不易發覺的

平時有檢查  隔日檢一次  dr.ma話 可能兔兔 自己本身 懶  條草咬左係 邊一邊 就用邊一邊咬 唔願轉位

基金開始重新預備~

freeling820 2012-7-24 04:28:43 PM
陰公豬...
早日康復呀公主!!!
我mo仔都好懶 有時見佢淨係磨一邊
我都怕佢d牙會過長
DomDomPig 2012-7-24 07:28:45 PM
winter 發表於 2012-7-24 02:01 PM
公主唔係門牙呀

噢........裡面d牙點會留意到呢?
唉........ 破財擋災啦, 祝公主早日康復
all_loving_it 2012-7-24 08:04:01 PM
winter 發表於 2012-7-24 02:01 PM
公主唔係門牙呀

我知5係門牙, 有部份兔兔因為食野既習慣令到某部份牙仔會過長, 當過長到一定程度就會有牙蒼, 跟住5舒服, 就久而久之會令佢5用某一邊食野

你就敢用肉眼梗係難發覺, 你有無五官鏡, 係可以用黎檢查兔兔口腔入面,  一旦有發現牙仔過長, 可以去及時醫治, 5洗等佢繼續係敢長都5知道
all_loving_it 2012-7-24 08:05:36 PM
DomDomPig 發表於 2012-7-24 07:28 PM
噢........裡面d牙點會留意到呢?
唉........ 破財擋災啦, 祝公主早日康復 ...

要同兔兔檢查, 因為一旦有明顯証狀, 好多時兔兔已經好嚴重

有部份兔兔因為食野既習慣令到某部份牙仔會過長, 當過長到一定程度就會有牙蒼, 跟住5舒服, 就久而久之會令佢5用某一邊食野

你就敢用肉眼梗係難發覺, 你有無五官鏡, 係可以用黎檢查兔兔口腔入面,  一旦有發現牙仔過長, 可以去及時醫治, 5洗等佢繼續係敢長都5知道
DomDomPig 2012-7-24 09:09:49 PM
卒卒兩邊都咬既,另外我每星個月帶佢body check 一次,因為我都驚有d乜野病係我唔識睇啊
kwan104kwan 2012-7-25 12:29:46 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-24 08:05 PM
要同兔兔檢查, 因為一旦有明顯証狀, 好多時兔兔已經好嚴重

有部份兔兔因為食野既習慣令到某部份牙仔會過 ...

五官鏡?點用?應該係邊度買?

我兩隻兔兔唔俾我掂佢地個口!點算?
all_loving_it 2012-7-25 12:44:40 AM
kwan104kwan 發表於 2012-7-25 12:29 AM
五官鏡?點用?應該係邊度買?

我兩隻兔兔唔俾我掂佢地個口!點算?

五官鏡點用?  可以用黎檢查5官, 包括, 眼, 耳, 口, 鼻, 賣醫療用品店有架啦

入面一套有說明書, 至於檢查方式, 你要慢慢練習, 平日同兔兔去搵醫生做body check都有見過點做,

再5明去問醫生試範比你睇

至於你兔兔5比你掂佢個口, 係因為兔兔驚, 你又緊張,你慢慢黎, 嘗試一次5得, 就2次, 只要有耐性就一定會成功
kwan104kwan 2012-7-25 12:48:18 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-25 12:44 AM
五官鏡點用?  可以用黎檢查5官, 包括, 眼, 耳, 口, 鼻, 賣醫療用品店有架啦

入面一套有說明書, 至於檢查 ...

我帶佢地睇過兩個獸醫…

都唔覺有用特別工具同佢地檢查喔!

唔該晒!

等我搵下先!

醫療用品店?動物醫療用品店?

all_loving_it 2012-7-25 01:26:07 AM
kwan104kwan 發表於 2012-7-25 12:48 AM
我帶佢地睇過兩個獸醫…

都唔覺有用特別工具同佢地檢查喔!

賣人用既醫療用品店

醫生一定有用, 5係邊檢查到
winter 2012-7-25 04:36:47 PM
多謝各位意見   

我會加強檢查

ps: dr.ma 話公主 好忍得  都覺得  我平時檢查 唔發覺唔奇 =.=

快速發帖