我幫隻兔兔梳毛;
佢係咁甩;到底點解?
係咪因為天氣轉??
syt174698 2012-7-27 12:16:10 AM
你隻兔兔換毛了,兔兔經常換毛,其中有幾次係大換毛,放心吧
DomDomPig 2012-7-27 12:18:40 AM
吓?唔係掛?甩咁多?快d睇醫生啦。
我隻卒卒之前生毛蟎都有甩毛,但一小撮一小撮咁甩,冇咁誇張呢。
祝兔兔早日康復
花芝媽 2012-7-27 12:57:18 AM
認真梳 我之前芝麻都可以有咁多毛..  但依排又落雨小心兔仔皮膚有問題
DomDomPig 2012-7-27 12:38:57 PM
花芝媽 發表於 2012-7-27 12:57 AM
認真梳 我之前芝麻都可以有咁多毛..  但依排又落雨小心兔仔皮膚有問題

噢, 真的嗎? 我都要留意下至得, 唔該晒
yingxbb 2012-7-27 12:49:54 PM
我隻仔仔呢排都開始換毛丫...
係咁甩係咁甩....成屋都係佢D毛=.=!
wendy 2012-7-27 01:58:49 PM
yingxbb 發表於 2012-7-27 12:49 PM
我隻仔仔呢排都開始換毛丫...
係咁甩係咁甩....成屋都係佢D毛=.=!

我隻兔仔就6月開始換毛,攪到兔毛滿屋飛,一開風扇就兔毛紛飛,要改開冷氣!
原來真係每隻兔兔換毛o既時間都唔同,因為我之前去兔協問過位職員,佢都係咁答我o架~~~~
佢舊年都無換得咁犀利,今年都好勁,但聽人講都唔算係最勁,不過我已經好得人驚,因為換o左差唔多個幾兩個月,今個星期梳毛先正常番!開始換毛時,每次都會檢查下佢有無毛蚤,再睇、摸勻全身,睇下有無皮屑、皮膚病,仲會一日梳3~4次,記得要輕力,唔好刮到佢d皮膚喎,每次都會梳6~7個毛球o架!但係每次我都唔記得戴口罩,攪到眼耳口鼻.....全身都係兔毛,每晚梳完毛後都要沖涼換衫至可以瞓覺
yingxbb 2012-7-27 06:25:24 PM
wendy 發表於 2012-7-27 01:58 PM
我隻兔仔就6月開始換毛,攪到兔毛滿屋飛,一開風扇就兔毛紛飛,要改開冷氣!
原來真係每隻兔兔換毛o既時 ...

哈哈~~我而家都係咁....梳極都仲有~梳極都仲有...
梳到我個鼻勁痕...HAHHAHA
勁多毛飛飛下~~!!!!
真係每隻兔兔換毛既時間都唔1樣GA!!!
1換毛就好大獲-.-!! D衫丫...地下丫...成屋周圍都無處不在..HAHAHA!!
DomDomPig 2012-7-28 01:21:48 AM
哎呀,我真係極少幫兔兔梳毛架,因為佢係短毛架嘛,我唔知要日日梳架,我又學到嘢啦
all_loving_it 2012-7-28 04:49:42 AM
兔兔甩禁多毛有幾個原因  :

1. 換毛 : 如果係換毛, 甩毛既地方會7-10日生返新既毛毛
2. 皮膚病 : 留意下兔兔有無經常抓癢, 皮膚係咪干爽, 有無皮屑同結加之類, 甩毛位置係咪無新毛生返出黎
3. 營養不良, 身體缺少某D維生素同微量元素
all_loving_it 2012-7-28 04:51:39 AM
DomDomPig 發表於 2012-7-28 01:21 AM
哎呀,我真係極少幫兔兔梳毛架,因為佢係短毛架嘛,我唔知要日日梳架,我又學到嘢啦  ...

如果係短毛, 5係換毛既階段, 一星期梳2-3次都可以

如果換毛期間, 最好係每日或者隔日梳都OK
DomDomPig 2012-7-28 12:43:49 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-28 04:51 AM
如果係短毛, 5係換毛既階段, 一星期梳2-3次都可以

如果換毛期間, 最好係每日或者隔日梳都OK ...

收到,唔該晒
係呢,我留意到你成日朝早四、五點留言,係你要照顧豬腳薑bb所以咁早起身嗎?辛苦你了。
all_loving_it 2012-7-28 03:31:56 PM
DomDomPig 發表於 2012-7-28 12:43 PM
收到,唔該晒
係呢,我留意到你成日朝早四、五點留言,係你要照顧豬腳薑bb所以咁早起身嗎?辛苦你了。 ...

我本身5係訓好多, 因為有好多野要做, 每日一般都係訓4-5個鐘, 好多年咯......

因為我本身要返工連搭車加班差5多要12個鐘, 而我有幾只兔兔同小天要照顧, 所以無辦法, 佢地大多本身健康有問題, 每日都需要特別既護理, 都要用好長時間

仲有要同佢地簡草同睇有關兔兔同小天既書資料
all_loving_it 2012-7-28 04:43:23 PM
DomDomPig 發表於 2012-7-28 12:43 PM
收到,唔該晒
係呢,我留意到你成日朝早四、五點留言,係你要照顧豬腳薑bb所以咁早起身嗎?辛苦你了。 ...

其實我覺得真係無得話辛5辛苦,

因為係我自己選擇,

又無人逼我

DomDomPig 2012-7-28 09:08:27 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-28 04:43 PM
其實我覺得真係無得話辛5辛苦,

因為係我自己選擇,

我明,因為你樂在其中,見到兔兔佢地健康成長,你就最開心啦

快速發帖