請問有無人可以笞我~點解兔仔會無lala腳軟...係無晒力戈只...見佢無晒心機好唔舒服...好擔心a,....><
4A-GZE 2012-7-27 09:49:34 AM
快D帶佢睇大夫,唔好拖
yingxbb 2012-7-27 12:48:58 PM
有冇進食飲水AR??
wendy 2012-7-27 01:23:52 PM
yingxbb 發表於 2012-7-27 12:48 PM
有冇進食飲水AR??

係呀,如果佢唔食唔飲,就要餵草粉同水比佢,仲要留意佢有無便便同尿尿,小心腸慢或者腸停,到時就麻煩o架啦!

另外,隻兔兔有無側頭呀?或者fing頭、狂抓耳仔呢?睇o左醫生未呀?唔拖得o架,快!!
all_loving_it 2012-7-27 04:43:15 PM
5洗問, 即刻去睇醫生

你見到佢都無晒力又好5舒服, 仲咩5去睇醫生?
麻糬仔 2012-7-28 03:32:32 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-27 04:43 PM
5洗問, 即刻去睇醫生

你見到佢都無晒力又好5舒服, 仲咩5去睇醫生?

今日睇左la...其實之前無事架...打完第二次疥癬針第二日就無晒力~e生叫我觀察3日...但我好驚...所以周圍知詢下~不過今日e生話...麻糬可能有先天性骨關節鬆脫...腳隻ga十字孕帯好鬆...而家要同佢每日做物理治療...
千秋王子 2012-7-28 03:45:09 AM
吹到睇大夫笑左....
祝麻糬仔你早日康復拉^^
all_loving_it 2012-7-28 04:29:48 AM
麻糬仔 發表於 2012-7-28 03:32 AM
今日睇左la...其實之前無事架...打完第二次疥癬針第二日就無晒力~e生叫我觀察3日...但我好驚...所以周圍 ...

兔兔如果有關節問題,

1. 儘量5好比兔兔由高處跳上跳落, 因為關節鬆脫既兔兔腳仔會比較脆弱, 容易引起骨折

2. 水樽, 草架5好放太高, 避免兔兔要經常企高去飲水同食草, 最好將草用淺身膠盒裝好, 放係籠入面比兔兔食

3. 兔兔活動既範圍鋪上軟墊, 籠內鋪上軟墊, 布墊, CAREFRESH都可以, 籠底同廁所有隔網, 都要拎走, 可以減輕兔兔企硬地腳仔承受既壓力

4. 注意兔兔既體重, 避免出現過重既情況

5. 因為兔兔係靠後腳去抓耳仔, 係抓同FING耳仔既過程亦可以將耳仔入面既耳垢FING出黎, 如果兔兔關節問題佢地好大可能會減少抓耳仔既次數, 所以, 你要留意兔兔耳仔方面既保養同護理, 儘可能定期同兔兔洗, 清潔耳仔,  降低得中耳炎既機會

在此, 祝願你兔兔早日康復!
麻糬仔 2012-7-29 03:04:35 AM
好多謝你ga意見~由我第一日見到佢,我就無唸過要放棄佢,即使我第一天就發現佢有疥癬-_-||~我亦無唸過拎返寵物店換!糬仔我會努力做我做到ga野,相信會有奇蹟
wendy 2012-7-29 09:30:05 AM
麻糬仔 發表於 2012-7-29 03:04 AM
好多謝你ga意見~由我第一日見到佢,我就無唸過要放棄佢,即使我第一天就發現佢有疥癬-_-||~我亦 ...

o下,點解初初你會有呢個想法o架?你第一次養小動物嗎?

疥癬係可以醫得好,不過關節鬆脫就要依照all_loving_it咁講,小心照顧佢呀!
咩唔明就上o黎互相交流下,唔好放棄呀,你o既努力一定會有成果o架,你要相信奇蹟係會出現o架!
加油呀!

all_loving_it,我想問下兔仔關節鬆脫,可唔可以好似人類咁幫佢增強番肌肉o既能力,令到關節無咁大壓力呢?例如比佢出籠活動多d,ok嗎?當然事前要做好預防措施,以防佢跳上跳落產生危險,最重要係舖張地墊等佢係上面玩,可以舒緩壓力。
麻糬仔 2012-7-30 02:09:40 AM
其實細細個戈陣養過架啦!不過佢地真係好健康,完全無病痛!!!所以我無接觸過任何有關兔仔病病ga機會,一時之間會害怕~加上係人地送俾我ga...我更加要珍惜我與麻糬仔ga相遇^ω^無論點都好,我一遇到問題我會即刻請敎大家,我糬仔比較特別(太多毛病啦!(>_<))所以日後可能要麻煩各位la...
wendy 2012-8-4 10:01:02 AM
麻糬仔 發表於 2012-7-30 02:09 AM
其實細細個戈陣養過架啦!不過佢地真係好健康,完全無病痛!!!所以我無接觸過任何有關兔仔病病ga機會,一 ...

聽講好多時兔兔係近親繁殖,會將唔好o既基因遺傳,加埋環境擠迫、污糟、無啖好食,又點會唔病o丫!

真係陰公豬囉!你更加努力照顧佢呀,等佢健健康康!有時間都可以上o黎問多d,大家研究研究,知多d都好o架

快速發帖