一直都未能解開呢個心結!好煩呀!!有無人可以幫下我呀~~~~~~~

因為timothy係兔仔o既主草,話粗、硬o既莖莖可以幫兔仔有好o既磨牙效果,預防牙齒過長。

但係每個兔媽兔爸都親身體驗到,莖莖太粗太硬,大部份成年兔(我估)大都唔會太喜歡,但係又幼又軟o既莖莖佢o地會食得好多,可惜我又驚達唔到磨牙o既效果。

試過問寵物店,曾有店員咁答我:「....d草硬定軟都無問題,只要兔仔肯大量進食,就算幼同軟都唔係問題。就算你比硬o既佢,佢食得少、甚至唔肯食,咪一樣達唔到磨牙效果!.....」

好有道理,但係我好想知道呢個理論係咪正確呢?

不過,通常我見d莖幼,就會買另一隻品牌o既草(粗d莖莖o既)溝比兔仔食,但係我就發覺一個情形,佢會將d又粗又硬o既莖莖撥哂落地,跟住就埋頭食d又軟又幼o既草草囉!    唔溝又食得少,好傷腦筋呀
all_loving_it 2012-7-29 07:29:47 PM
其實真係無咩需要煩, 因為煩黎都無用

絕大部份兔兔都有挑食既情況, 并5出奇, 人5鐘意食既野都5想食, 兔兔亦5例外

你嘗試多買幾種5同牌子既T草溝埋比佢食, 佢敢樣食草會食多D, 話時話, 個店員講得係岩, 就係如果兔兔5係點食, 或者完全5食敢又有咩用?

我自己既做法係比多幾種草, 幾只5同牌子既T草比佢, 仲定時加好多草比佢, 希望佢食得幾多就幾多

兔兔牙仔過長, 有其它因素, 亦5係食多粗枝莖就一定5會發生牙仔過長既問題

兔兔如果肯食粗枝莖當然係好事, 如果佢真係挑食既話, 你就只可以溝多幾種草, 幾只牌子既T草, 比多D份量佢食, 就算佢真係挑食, 佢都會食鐘意既草多D, 最起碼5會食草太少
wendy 2012-8-4 09:45:41 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-29 07:29 PM
其實真係無咩需要煩, 因為煩黎都無用

絕大部份兔兔都有挑食既情況, 并5出奇, 人5鐘意食既野都5想食, 兔兔 ...

唔好意思,宜家至有時間睇

凡係見到令o既T草,例如 KayXXX, OxbXX, AXP, JXJX, MXNX,我都會買比兔仔食,仲會每日溝1至2種草(Orchard Grass, Organic Meadow Hay, Oat Hay)佢食。但係聽人講唔可以比太多,令到佢無胃口食T草,所以每次都只係比一大執溝草(係咪可以比多少少呢?),而T草係全日無限量供應,多到佢食唔哂!後來我發覺佢真係挑食呀,佢唔多鍾意食連接枝花o既莖莖,每次佢咬斷朵花食落肚,支莖就掉落地,我見到就放返落草兜佢都劈番落地,真係無佢修!
all_loving_it 2012-8-4 11:20:54 PM
wendy 發表於 2012-8-4 09:45 AM
唔好意思,宜家至有時間睇

凡係見到令o既T草,例如 KayXXX, OxbXX, AXP, JXJX, MXNX,我都會買比兔仔 ...

兔兔本身係以食T草為主, 其他草係屬於副食, 每日比一大執溝草已經足夠

另外, OAT HAY上面有D燕麥粒同ORGANIC MEADOW HAY入面既A草, 你有無簡出黎?  5好比兔兔食
wendy 2012-8-5 09:14:41 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-4 11:20 PM
兔兔本身係以食T草為主, 其他草係屬於副食, 每日比一大執溝草已經足夠

另外, OAT HAY上面有D燕麥粒同ORG ...

o下?燕麥粒都要揀番出o黎!無呀,我比埋佢食o架,佢鬼咁鍾意o忝o架

有機草入面有alfalfa,因為太耐無餵啦,我唔係好認得,不得一打開個袋就聞到陣味,我係《兔兔雜談區》內《7月買的OXBOW草》有放相,可唔可以幫我望一望確認下呀?唔該!

快速發帖