1P 幣
兔協網上的資料是不需要,寵物店話要,是否應該兔協較忠懇?
siutung 2012-7-30 03:42:35 PM
其實兔兔自己本身都會自行清潔身體所以唔洗同兔兔沖涼之類
只要你每日同兔兔梳毛都ok嫁la
木瓜丸係有助兔兔排出體內嘅毛但係只要有食足夠嘅草就得 但係可以當零食比兔兔食
siutung 2012-7-30 03:43:23 PM
木瓜丸係有助兔兔排出體內嘅毛但係只要有食足夠嘅草就得 但係可以當零食比兔兔食
DomDomPig 2012-7-30 06:51:06 PM
siutung 發表於 2012-7-30 03:43 PM
木瓜丸係有助兔 ...

我都係咁話。兔兔本身識清潔自己,好乾淨,唔洗用乾洗粉呀。至於木瓜丸,飲多d水食多d草都排到毛架喇,最多係當零食囉。
all_loving_it 2012-7-30 07:10:34 PM
兔兔本身會自己清潔身體, 係正常情況之下, 無需用沖涼粉同幫兔兔沖涼, 而且沖涼粉係化學物質, 用左對兔兔反而不好

只要保持兔兔既籠具同廁所既清潔衛生, 定時同兔兔梳毛即可

而木瓜丸亦5係必需, 當中雖然含有酵素, 有助腸胃蠕動, 但亦5建議比得太多, 只能當零食黎餵

有時間去睇多D兔兔寶典, 入面有好多養兔兔既基本知識, 係養兔兔必需認識

dongdong 2012-7-31 12:15:53 AM
明白了,謝謝!
wesky 2012-7-31 09:45:44 AM
好多人以為木瓜丸嘅酵素可以化毛,但有研究發現就算俾木瓜汁,都無化毛作用
所以當零食就好,想腸郁好啲都係食多啲草吧
all_loving_it 2012-8-2 03:14:16 AM
wesky 發表於 2012-7-31 09:45 AM
好多人以為木瓜丸嘅酵素可以化毛,但有研究發現就算俾木瓜汁,都無化毛作用
所以當零食就好,想腸郁好啲都 ...

木瓜丸可以有助腸蠕動, 係可以有助排毛5可以化毛

快速發帖