今日幫豆豆買草草既時候見到呢隻Oxbow新出既supplement,
係俾兔兔小天等小動物食,
Total有5種: 1. 改善消化系統 2.維生素 3.提升免疫力 4. 健骨骼 5.泌尿系統
官網: http://www.oxbowanimalhealth.com/products/type/detail?object=8404
唔知有冇兔爸兔媽見過或問過VET呢,
因為見佢話最好問問VET意見既...
我買左1同2, 但佢個樣好似零食餅餅咁既樣...
all_loving_it 2012-8-2 08:04:11 PM

只可以當為較健康既零食, 6個月以上既兔兔同小天可以食用,

小型兔 : 一星期不超過1塊

中型兔 : 一星期不超過1.5塊

大型兔 : 一星期不超過2塊

若用作兔兔, 小天等調理健康為目的, 建議提供藥草, 香草黎調理更合適
Pamela_peony 2012-8-3 12:51:47 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-2 08:04 PM
只可以當為較健康既零食, 6個月以上既兔兔同小天可以食用,

小型兔 : 一星期不超過1塊

如果小天天生免疫力低有乜香草可以建議呀?
all_loving_it 2012-8-4 02:38:24 AM
Pamela_peony 發表於 2012-8-3 12:51 PM
如果小天天生免疫力低有乜香草可以建議呀?

你只小天係咪近親繁殖?

佢平時有無話邊方面特別多問題?
Pamela_peony 2012-8-7 05:02:11 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-4 02:38 AM
你只小天係咪近親繁殖?

佢平時有無話邊方面特別多問題?

係咪近親就唔知,係我表妹係金魚街買返黎既,
佢買返黎3個月後有個膿瘤係頸同手之間,
之前唔發覺,直至個瘤爆左,
dr ma話可以唔駛做手術,但我地要同佢擠膿, 就話佢免疫差,
上兩個星期原本埋口既又爆, 但今次狠心咁擠晒出黎,
但發現一個好似2/3乒乓咁大既係腋下,
因為今次近血管淋巴, DR MA最後開個造口抽膿出黎,
抽左支針筒都係9成,
而且佢會返發,我想睇下有乜可以俾佢保健下
最慘係佢咁嚴重都仲食得瞓得玩得,
DR MA都話佢好野
all_loving_it 2012-8-7 09:51:13 PM
Pamela_peony 發表於 2012-8-7 05:02 PM
係咪近親就唔知,係我表妹係金魚街買返黎既,
佢買返黎3個月後有個膿瘤係頸同手之間,
之前唔發覺,直至個瘤 ...

你可以比雲芝佢食, 我平日係比開維特健靈, 一樽五百幾, 如果有時撞正萬靈特價都係$460到

如果係成年小天, 每日可以比半粒至一粒膠囊既份量佢食就可以

平日亦可以間中比益生菌佢, 有助佢將身體入面既毒素可以排出體外

平日比多d5同種類既蔬菜佢食, 對佢健康亦有好處

另外, 金盞花, 春黃菊 聖約翰草, 迷迭香對增強免役力同有腫瘤腫膿既小天有幫助, 你可以試下

佢禁辛苦都可以仍然玩得, 食得, 訓得可見佢係好堅強, 所以佢自己都努力, 你都要加油佢一定會好起黎
Pamela_peony 2012-8-9 05:33:48 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-7 09:51 PM
你可以比雲芝佢食, 我平日係比開維特健靈, 一樽五百幾, 如果有時撞正萬靈特價都係$460到

如果係成年小天 ...

等我試下俾藥草佢食先,
因為佢尋晚係佢腋下粒瘡又爆左...
不過自然流出黎既膿都係好液態,
幫佢按左好多出黎,明顯細左好多,
但小天就痛到喊同流鼻水, 見到佢都慘
all_loving_it 2012-8-9 05:43:09 PM
Pamela_peony 發表於 2012-8-9 05:33 PM
等我試下俾藥草佢食先,
因為佢尋晚係佢腋下粒瘡又爆左...
不過自然流出黎既膿都係好液態,

真陰公

我聽到佢禁慘都真係都想  

好大可能係D無良生意人, 近親繁殖生左黎  好多近親生出黎, 都有免疫系統既問題

快速發帖