事源大前日晚開始唔食野 冇屎柯 一年前既已經試過腸塞,帶左佢去睇醫生,當晚就有返屎柯同活力,由於Book唔到既關係,所以我前日就去左SPCA睇,醫生話佢係腸塞冇腸停,剩係打左針同皮下水,冇藥食,已經覺得奇,但都睇左醫生咁都帶左返屋企觀察,但我發現冇好轉,剩係食幾塊我喂佢食既菜,同喂佢飲水,仲係冇便便,到再夜D既時候發現佢咬咬下野跌左D便便碎出黎,就知佢有伸個頭去PATPAT到搵屎食,但由於佢仲係唔食草,剩係好不願意咁食幾塊菜,擔心之下尋日朝早即帶返佢去去過既Dr.Hugh到睇,醫生今次都一樣好好,話仲係塞住,比左益生菌,纀維高,幫腸道蠕動晚藥水等等,醫生叫我觀察住佢,星期一打返去比report佢地,尋日兔兔好乖,食晒所有藥,大概六七十支草粉,有食兔糧,有食菜,但可能草粉太多水,佢剩係飲左好少水,但都係冇便便,見唔到佢有食便便,尿尿又唔見佢有柯,尋日全日我剩係見到一粒便,零尿尿。
到今朝情況依舊係咁,成日走上個TOLIET到想柯想柯,但係又冇野柯,我心急情況下打左去問醫生,佢地話有D藥物可兔兔可能會吸收得慢D,所以要觀察住,但如果真係好擔心既可以再帶佢返黎睇,但我真係唔想,錢係其次,而係因為兔兔每之出完去返屋企都好唔開心會好嬲,已經連績出左去兩日,佢一定好不安,人地話兔仔復原得好一定要舒服安全先會好得快,所以我真係唔想再帶佢出去,大約半個鐘前我發現佢又有伸頭去PATPAT之後趙趙趙,但我今次睇唔到有便便碎,所以都唔知係咪食便便, !!!頭先終於見到TOLIET有一粒便同一小篤尿了!!! 加油呀冬冬!!
其次係,各位師兄師姐,有冇D更好既意見幫下我同冬冬呀?唔該晒你地

wesky 2012-8-3 12:50:56 PM
尋日到依家痾得多唔多?Keep住留意腹部有冇脹,有擔心就即刻出去睇
smallsuishan 2012-8-3 01:52:14 PM
你手頭上搵定幾個24小時既醫生電話
touch wood有咩事都可以帶兔兔入院

另外, 草粉唔好開咁「傑」 加多少少水
幫兔兔按下兔
兔兔如果太耐冇便便一定一定要帶佢睇醫生!!!!
同埋迫兔兔行多d 跑多d 等條腸旭多D
all_loving_it 2012-8-4 12:38:34 AM
如果兔兔食左藥都5見好, 點都一定要同佢再去睇醫生, 無咩便便5可以等, 因為無便便毒素會一直留係停內, 所以, 5單止係傷害腸胃, 對肝腎都好傷, 時間耐左會引致脂肪肝, 嚴重可引起死亡

5好太擔心, 我相信兔兔有你既照顧同關愛, 佢一定會加油, 努力好返

你要好好保重, 兔兔好需要你既照顧

希望你既兔兔早日康復, 日後都無病無痛, 活活潑潑, 開開心心
hgod 2012-8-4 12:44:39 AM
樓主同冬冬都要加油呀, 你有冇同佢做下肚肚按摩?

快速發帖