自從芝麻仔走咗後,我就想帶湯丸仔再做body check!話說7月21日喺湯丸仔生日,咁我就帶佢去見吓Dr Ma(一向都睇開Dr Hugh)想睇多位醫生,攞多啲意見!

Dr Ma 話有好多兔兔都叫湯丸,我話有隻芝麻嘅,夾埋就芝麻湯丸,可惜芝麻仔一個月前走咗!檢查完一倫後話湯丸仔樣樣都好健康,眼仔好靚,便便好多,牙仔好整齊。估佢大約1歲至歲半到,咁我就比佢1歲啦!腸胃/肝/腎都正常。腳仔有好輕微腳枕,唔嚴重!湯丸仔都好乾淨,耳仔無味,因為佢成日清潔自己身體嘛!啲vv有啲橙色都算正常,可以幫佢減糧!體重1.75kg,正常!菜佢鍾意食可以比多啲,草食少咗都無問題。但唔可以淨比2nd cut,要溝吓1st cut!湯丸仔喺藍眼獅子兔,所以較汶憎,唔鍾意比人抱,心跳較快!Dr Ma 要反轉佢,哈!隻衰仔竟然想逃走仲要發爛渣

joycewongws 2012-8-5 01:47:55 AM
hh0 發表於 2012-8-4 11:31 PM
唔使客氣, 湯丸仔有3部私家冷氣真係好正!

近悱天氣真係熱屎兔,開冷氣佢又好似唔受得,成日扮雞
所以宜家放4部私家冷氣 + 風扇〈房會開冷氣吹出廳〉
每次換完冰種,湯丸會即刻跳上面到,趴係到嘆!正!
joycewongws 2012-8-5 02:01:58 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-4 11:31 PM
侏老板同小填格格係5食就5食

寧願捱餓, 就算幾餓, 都絕對5食

Momi 1st cut 有時真係好硬
佢唔食就全部堆埋一堆
我又會再放入草兜 + 少少其他草
佢肚餓點都會食少少既
食到咁上下我就加 2nd cut 比佢,呵呵!
all_loving_it 2012-8-5 02:18:37 AM
joycewongws 發表於 2012-8-5 02:01 AM
佢唔食就全部堆埋一堆

小填格格睇邊d草5順眼, 就用口咬起掉去個籠出面
all_loving_it 2012-8-5 02:20:30 AM
joycewongws 發表於 2012-8-5 02:01 AM
佢唔食就全部堆埋一堆

侏老板同小填格格真係幾餓都5食,

佢寧願好餓好餓, 連便便都細粒埋,

都5肯食
wyman 2012-8-5 02:42:32 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-5 02:20 AM

侏老板同小填格格呢D叫有性格
我係唔食吖,打我吖笨媽媽
wendy 2012-8-5 11:44:45 AM
joycewongws 發表於 2012-8-5 01:47 AM
近悱天氣真係熱屎兔,開冷氣佢又好似唔受得,成日扮雞
所以宜家放4部私家冷氣 + 風扇〈房會開冷氣吹出廳〉 ...

健康就好,你要走出陰影呀!我相信兔兔生活快樂就自然會健健康康,有一個愛佢o既主人係最幸福o既!

我想問下你點樣整D冰種o架?同埋點可以放4部咁多o既?有無「示範單位」可以參考呀!
我就用毛巾包住冰種,再放入月餅盒,平放籠入面,跟住佢就會跳上去用肚dum貼住涼涼,我好驚d倒汗水會整濕佢,試過用毛巾包住月餅盒,點知隻兔兔咬爛o左條毛巾想打開個盒  
joycewongws 2012-8-5 05:23:07 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-5 02:18 AM
小填格格睇邊d草5順眼, 就用口咬起掉去個籠出面

總理係咪會走去食哂小小填格格個籠出面D草?
joycewongws 2012-8-5 05:26:22 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-5 02:20 AM

侏老板同小填格格好有style呀!
咁佢地最鍾意食咩呀?
joycewongws 2012-8-5 05:34:40 PM
wyman 發表於 2012-8-5 02:42 AM

其實隻隻兔兔都有性格
食方面又好有要求
廁所換遲一陣就發脾四
all_loving_it 2012-8-5 06:12:18 PM
joycewongws 發表於 2012-8-5 05:23 PM
總理係咪會走去食哂小小填格格個籠出面D草?

係呀, 總理5放過食得既野
all_loving_it 2012-8-5 06:14:02 PM
joycewongws 發表於 2012-8-5 05:26 PM
侏老板同小填格格好有style呀!
咁佢地最鍾意食咩呀?

佢地好有要求

小填格格最鐘意食草粉, 侏老板最鐘意食兔糧
all_loving_it 2012-8-5 06:17:20 PM
wyman 發表於 2012-8-5 02:42 AM

係呀, 佢地好有要求架

如果我打佢, 我就真係笨
joycewongws 2012-8-5 06:58:06 PM
wendy 發表於 2012-8-5 11:44 AM
健康就好,你要走出陰影呀!我相信兔兔生活快樂就自然會健健康康,有一個愛佢o既主人係最幸福o既!

我想 ...

湯宅有成3呎長,所以放到4部咁多
D冰種係12蚊店同日本城買,有成12個,成個冰箱都係冰種
我會用密實袋入冰種,用舊衫包密實袋再放入鐵盒
無用毛巾包盒,因為兔兔會咬
倒汗水都會有既,見濕得渾就用紙巾抹走D水
佢D毛有小小濕啦!情況唔嚴重!

湯宅平面圖
湯宅平面圖

睡房4部冷氣
睡房4部冷氣

joycewongws 2012-8-5 07:03:08 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-5 06:14 PM
佢地好有要求

小填格格最鐘意食草粉, 侏老板最鐘意食兔糧

湯丸見我比兔糧佢會好緊張
佢又係最鐘意食兔糧
多多都塞到落肚呀!
wendy 2012-8-7 07:55:53 AM
joycewongws 發表於 2012-8-5 06:58 PM
湯宅有成3呎長,所以放到4部咁多
D冰種係12蚊店同日本城買,有成12個,成個冰箱都係冰種
我會用密實袋入冰 ...

啊,原來係咁樣棟起個盒,暫時我只得一個月餅盒,初初用雲石板頂住,點知阿仔一埃埋去就拍落o黎,嚇到佢屎屎下!我包毛巾係因為見有人話驚d倒汗水會整濕隻兔兔,驚會有皮膚病、生蚤.....,所以我就用佢冬天墊住瞓覺o既毛巾包個盒囉,點知佢會咬爛條毛巾,返到屋企嚇到我死,好驚佢腸塞嘛!

我隻都係見到糧就發哂癲,佢梗係多多都食得落啦,但係我唔會比太多,一餐一平湯匙咋!不過佢就好乖豬,雖然唔夠喉,但係食完糧都會乖乖去食草草  

湯丸剪完毛好靚靚呀!你親自操刀?我唔識剪,好驚剪到一忽忽,比人剪又驚佢會緊張死,最多都係剪下pat pat 毛咋~~~~

快速發帖