自從芝麻仔走咗後,我就想帶湯丸仔再做body check!話說7月21日喺湯丸仔生日,咁我就帶佢去見吓Dr Ma(一向都睇開Dr Hugh)想睇多位醫生,攞多啲意見!

Dr Ma 話有好多兔兔都叫湯丸,我話有隻芝麻嘅,夾埋就芝麻湯丸,可惜芝麻仔一個月前走咗!檢查完一倫後話湯丸仔樣樣都好健康,眼仔好靚,便便好多,牙仔好整齊。估佢大約1歲至歲半到,咁我就比佢1歲啦!腸胃/肝/腎都正常。腳仔有好輕微腳枕,唔嚴重!湯丸仔都好乾淨,耳仔無味,因為佢成日清潔自己身體嘛!啲vv有啲橙色都算正常,可以幫佢減糧!體重1.75kg,正常!菜佢鍾意食可以比多啲,草食少咗都無問題。但唔可以淨比2nd cut,要溝吓1st cut!湯丸仔喺藍眼獅子兔,所以較汶憎,唔鍾意比人抱,心跳較快!Dr Ma 要反轉佢,哈!隻衰仔竟然想逃走仲要發爛渣

all_loving_it 2012-8-4 02:20:12 AM
湯丸仔健健康康一切正常咪好囉!

係呀, 5好只比2CUT, 可以溝1CUT同其它草比佢食

不過, 你打開個籠門既時候, 最好起上面鋪返條毛巾或木板, 膠片之類, 5係佢一個失手5好彩差左籠門既空隙到, 好易嚇親同整親腳仔

話晒小心洗得萬年船

願所有兔兔都健健康康無憂無慮, 幸幸福福
joycewongws 2012-8-4 02:24:29 AM
... 我有問芝麻仔件事,佢話喺個別問題,我最擔心喺兩隻兔兔會唔會傳染?Dr Ma 話湯丸仔咁健康,應該無咩事,要有事嘅應該一早有,過唒潛伏期㗎啦!家陣無事無痛就連驗血都可免,唔好嚇怕兔兔。佢仲話下次見湯丸仔會喺一年後body check!嘩!天大喜訊!實在太開心啦!

總括:Dr Ma 真喺好好好人,又靚仔,又細心/詳細,有問必答!我比11個讚佢,無得頂呀!呵呵!咁一年後再見啦!

湯丸仔生日,我就無幫佢特別慶祝,禮物就有一份。就喺hh0贈送嘅大兔籠(再次多謝你),湯丸仔話豪宅相當大,足夠放幾部私人冷氣,爽呀!
joycewongws 2012-8-4 02:27:05 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-4 02:20 AM

我影相先唔鋪,平時有條木樓梯比佢出入,放心!
cc227 2012-8-4 08:07:34 AM
湯丸仔跟我家Buddy仔個樣有d似呀!^^
DomDomPig 2012-8-4 09:26:06 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-4 02:20 AM

又係我問題少女發問既時候喇
卒卒食Oxbow Timothy草,請問有冇分 1cut 同2cut 既呢?
DomDomPig 2012-8-4 09:32:59 AM
joycewongws 發表於 2012-8-4 02:24 AM
... 我有問芝麻仔件事,佢話喺個別問題,我最擔心喺兩隻兔兔會唔會傳染?Dr Ma 話湯丸仔咁健康,應該無咩事 ...

恭喜湯丸仔身體健康哈哈,馬醫生確係靚仔,我第一次見佢,係帶卒卒去做絕育手術,果朝我10:00 坐起診所,見到有個型男揸住架電單泊起診所門口,帶住頭盔入黎,型到嘔泡。卒卒平時好忟憎,見到靚仔醫生都即刻乖
joycewongws 2012-8-4 11:19:10 AM 來自手機
cc227 發表於 2012-8-4 08:07 AM
湯丸仔跟我家Buddy仔個樣有d似呀!^^

大家都喺靚靚小白兔!
joycewongws 2012-8-4 12:14:04 PM
DomDomPig 發表於 2012-8-4 09:26 AM
卒卒食Oxbow Timothy草,請問有冇分 1cut 同2cut 既呢? ...

Oxbow 無分1st cut 定 2nd cut
APD 同 Momi 就有分
其他牌子未試過,所以唔知
我隻仔真喺好鬼懶食1st cut 㗎!
成日溝草比佢食都食唒葉同花花
淨底啲枝莖,要我餵到埋口先食幾條
又或者草兜無嘢好食先食埋佢
馬大夫話佢唔肯食都要佢食,無辨法
因為枝莖可以磨牙!
joycewongws 2012-8-4 12:26:13 PM
DomDomPig 發表於 2012-8-4 09:32 AM
恭喜湯丸仔身體健康哈哈,馬醫生確係靚仔,我第一次見佢,係帶卒卒去做絕育手術,果朝我10:00  ...

卒卒喺咪囡囡嚟呢?
見到靚仔醫生就乖乖咁!
湯丸仔就曳啦!
馬大夫檢查佢時,佢就全程眼突
正明佢好驚!又成日望住我!
唉!有位靚仔細心嘅大夫幫佢做body check
佢應該放鬆啲呀嘛!走寶!
DomDomPig 2012-8-4 11:15:56 PM
係呀,卒卒係女仔黎架
HaHa,馬大夫,湯丸仔唔識貨唔緊要,我地識咪得囉
all_loving_it 2012-8-4 11:29:18 PM
DomDomPig 發表於 2012-8-4 09:26 AM
卒卒食Oxbow Timothy草,請問有冇分 1cut 同2cut 既呢? ...

係APD同MOMI先有分1CUT & 2CUT

Oxbow無分架
hh0 2012-8-4 11:31:41 PM
唔使客氣, 湯丸仔有3部私家冷氣真係好正!
all_loving_it 2012-8-4 11:31:45 PM
joycewongws 發表於 2012-8-4 12:14 PM
Oxbow 無分1st cut 定 2nd cut
APD 同 Momi 就有分
其他牌子未試過,所以唔知

侏老板同小填格格係5食就5食

寧願捱餓, 就算幾餓, 都絕對5食

所以馬大夫既方法對我兩個老闆係無用
all_loving_it 2012-8-4 11:32:44 PM
joycewongws 發表於 2012-8-4 02:27 AM
我影相先唔鋪,平時有條木樓梯比佢出入,放心!

敢就好啦

我都係多口講句

快速發帖