1P 幣

1. 我買左個木既球比兔兔玩,佢周不時都咬隻掉泥掉去,甘樣代表咩??

2. 有咩方法可以令兔兔記住佢個名??

3. 兔兔夏天食吾食得凍野??

4. 依加兔兔成日(lam)我隻手,代表咩??

5. 有咩方法可以令兔兔痴我多d? {兔兔痴我媽媽多D><}

Thanks anyone for the reply!

mizumi 2012-8-5 01:22:45 AM
1. 我買左個木既球比兔兔玩,佢周不時都咬隻掉泥掉去,甘樣代表咩??
    兔兔玩玩具時通常都係抓黎抓去, 同咬起再丟

2. 有咩方法可以令兔兔記住佢個名??
    我既方法係成日叫佢, 0係佢耳邊細細聲叫佢, 一邊叫一邊摸, 一邊錫, 而且我仲將佢個名變成一首首歌咁  成日唱比佢聽, 久而久之佢就記住咗自己個名啦

3. 兔兔夏天食吾食得凍野??
    NO~~ 絶對唔可以, 但夏天記得開冷氣比兔兔

4. 依加兔兔成日(lam)我隻手,代表咩??
    鐘意你~~

5. 有咩方法可以令兔兔痴我多d? {兔兔痴我媽媽多D><}
    陪佢多D, 錫佢多D, 成日摸佢, 同佢傾計, 兔兔係會知的, 而且可以由你去加草, 比糧佢食, 佢就會痴你多D啦
all_loving_it 2012-8-5 07:14:20 AM
1. 兔兔咬野再掉泥掉去有兩個情況 :
- 兔兔心情5好發脾氣
- 兔兔玩既時候都會咬野擲黎擲去

2. 可以用手餵佢食野,  同佢摸頭仔, 細聽同佢講野既時候叫佢個名, 佢慢慢就會認得啦

3. 無論係咩季節, 都5可以比兔兔食同飲凍野熱野, 因為敢樣5單止會引致兔兔腸胃不適, 而且兔兔各部份器官都好脆弱, 凍野熱野都會令器官凍傷或燙傷

4. 代表佢鐘意你或感謝你

5. 平日你多D照顧佢起居飲食, 多同佢傾下計, 摸下佢頭仔, 陪佢多D, 用手餵佢食野, 5好大聲鬧佢, 打佢, 用十足既耐心同愛心對佢, 亦5好迫佢做5鐘意既野, 慢慢黎啦, 時間耐左, 你就會同兔兔建立一份感情, 佢就願意同你多接近
emily9471 2012-8-5 03:04:31 PM
mizumi 發表於 2012-8-5 01:22 AM
     兔兔玩玩具時通常都係抓黎抓去, 同 ...

thankyou^-^
emily9471 2012-8-5 03:05:20 PM
mizumi 發表於 2012-8-5 01:22 AM
     兔兔玩玩具時通常都係抓黎抓去, 同 ...

{陪佢多D, 錫佢多D, 成日摸佢, 同佢傾計, 兔兔係會知的, 而且可以由你去加草, 比糧佢食, 佢就會痴你多D啦}
我成日做
emily9471 2012-8-5 03:07:55 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-5 07:14 AM
- 兔兔心情5好發脾氣

如果佢做d吾岩既野,例如..兔兔成日捐去d黑暗既角落疴屎/尿,應該點教佢
emily9471 2012-8-5 03:08:20 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-5 07:14 AM
- 兔兔心情5好發脾氣

如果佢做d吾岩既野,例如..兔兔成日捐去d黑暗既角落疴屎/尿,應該點教佢
smallsuishan 2012-8-5 07:49:40 PM
木個舊野唔好再俾兔兔玩
免免會有機會食左D木落肚
如果想買玩具俾佢 ,你買d草波 草屋俾佢
emily9471 2012-8-5 09:51:53 PM
smallsuishan 發表於 2012-8-5 07:49 PM
木個舊野唔好再俾兔兔玩
如果想買玩具俾佢 ,你買d草波 草屋俾佢 ...

ed都有呀 有埋草鞋
all_loving_it 2012-8-6 12:27:57 AM
emily9471 發表於 2012-8-5 03:08 PM

你先要將佢之前尿尿既位置用稀釋過既醋徹底清潔一下, 去除兔兔之前留底既尿味, 因為兔兔係會根據自己留下既尿咪係同一地方到清潔

你可以搵野擋住果d位置附近5好比佢入去, 或者佢想入去你就要即刻的佢出黎, 5好比佢入去, 然後指住5入得既位置同佢講5可以再入去, 重複敢做, 兔兔就知道佢係5可以去邊d地方

你兔兔本身識5識得去指定地方尿尿?
mizumi 2012-8-6 12:29:12 AM
emily9471 發表於 2012-8-5 03:08 PM

唔可以打同鬧,兔兔會好驚,我通常係輕輕用手撥開佢,同時間講":no, 唔准, 打死死..." 經過無數次之後,佢係會學識的

至於去廁所, 好多時兔兔都有霸地盤既行為, 你兔兔絕咗育未? 我兔豬未絕育前都周圍痾尿, 但做完手術後就冇啦, 從此識去廁所
mizumi 2012-8-6 12:31:24 AM
smallsuishan 發表於 2012-8-5 07:49 PM
木個舊野唔好再俾兔兔玩
如果想買玩具俾佢 ,你買d草波 草屋俾佢 ...

呀...我知道你係邊個啦, hill 仔媽媽, 我0係馬大夫個fb度見到你d post, hill 仔冇事啦嘛?
all_loving_it 2012-8-6 12:32:10 AM
emily9471 發表於 2012-8-5 03:05 PM
{陪佢多D, 錫佢多D, 成日摸佢, 同佢傾計, 兔兔係會知的, 而且可以由你去加草, 比糧佢食, 佢就會痴你多D啦 ...

其實兔兔同人一樣, 都有5同性格, 亦會同我地一樣同某d人特別投緣, 有部份兔兔好快同人熟落, 亦有比較慢熱, 需要經過一段比較長既時間相處溝通先會有一份感情, 比多d耐性同時間, 我相信兔兔一定會同你更親密, 好好努力
emily9471 2012-8-7 09:43:44 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-6 12:27 AM
你先要將佢之前尿尿既位置用稀釋過既醋徹底清潔一下, 去除兔兔之前留底既尿味, 因為兔兔係會根據自己留下 ...

佢1時時咖,旦大多數係廁所去
emily9471 2012-8-7 09:44:49 AM
mizumi 發表於 2012-8-6 12:29 AM
唔可以打同鬧,兔兔會好驚,我通常係輕輕用手撥開佢,同時間講":no, 唔准, 打死死..." 經過無數次之後,佢係 ...

未絕呀

快速發帖