1P 幣

本身佢係食緊Oxbow young rabbit food
由於食哂,寵物店又話賣哂oxbow隻糧,
經過寵物店姐姐介紹,前排轉左做ALFFY
岩岩發現有隻殼牛係膠袋出面行過,兔仔糧係咪都係會有殼牛?
有殼牛既糧兔兔仲食唔食得??
花芝媽 2012-8-7 12:26:26 AM
有個D就唔好買啦   照正常係無嫁   比你都買無牛個包啦係米先

保存得好   唔會有嫁    
雪比ma 2012-8-7 12:32:09 AM
我剩係搵個大夾夾實包糧個開封口。。你地點保存d糧架?
wendy 2012-8-7 12:06:09 PM
多唔多殼牛呀?你係邊間買,睇下有無得換?
如果唔比換,唯有捉哂D殼牛出o黎,跟住拎包糧去曬下太陽或者用微波爐叮叮佢,殺下d蟲卵!
有時可能係間舖儲存得唔好或者存放得太耐,空間唔得通爽同清涼都會有。
我買oxbow 5lbs 成兔糧,返o黎就倒入玻璃密實樽(1L,日本城買),包糧就放入膠箱(記得放竹炭之類吸濕),再放係陰涼地方,食完一樽洗一洗個樽先再倒新o既入去。
wendy 2012-8-7 12:08:26 PM
花芝媽 發表於 2012-8-7 12:26 AM
有個D就唔好買啦   照正常係無嫁   比你都買無牛個包啦係米先

保存得好   唔會有嫁      ...

個包裝得個窿仔,有無牛有時真係好難睇得清楚o架
唯有幫襯d信得過o既舖頭咋!
all_loving_it 2012-8-7 05:57:21 PM
你一次過就敢同佢轉新糧?  有無ALFFY溝之前既OXBOW比佢食?

正常黎講, 兔糧5會有谷牛, 一般係因為5新鮮, 存放環境潮濕同比較熱既環境, 就會有谷牛, 如果發現糧到有谷牛5好再比兔兔食, 因為糧已經係變質

兔兔食左有問題既糧, 嚴重可以引起腸胃炎同中毒
all_loving_it 2012-8-7 05:57:46 PM
wendy 發表於 2012-8-7 12:06 PM
如果唔比換,唯有捉哂D殼牛出o黎,跟住拎包糧去曬下太陽或者用 ...

正常黎講, 兔糧5會有谷牛, 一般係因為5新鮮, 存放環境潮濕同比較熱既環境, 就會有谷牛, 如果發現糧到有谷牛5好再比兔兔食, 因為糧已經係變質

兔兔食左有問題既糧, 嚴重可以引起腸胃炎同中毒
all_loving_it 2012-8-7 06:05:21 PM
wendy 發表於 2012-8-7 12:08 PM
個包裝得個窿仔,有無牛有時真係好難睇得清楚o架
唯有幫襯d信得過o既舖頭咋! ...

我基本上5理邊到買, 我返黎開封後會先將D糧續少倒係個清潔既平底盆到, 去睇下有無什麼谷牛蟲卵之類, 聞下D糧既味有無5同, 有無問題, 檢查完既糧我係會倒入密實樽, 跟住再檢查另一D, 重複敢做, 直至完成為止

如果整包糧都無問題, 就會做好儲存工作

有問題, 我絕對5比佢地食

無論係邊買其實都一樣, 因為兔糧有問題5一定單純係該店做成, 有可能係生產商, 運輸物流既因素亦5出奇

所以都係要小心為上
all_loving_it 2012-8-7 06:17:42 PM
雪比ma 發表於 2012-8-7 12:32 AM
我剩係搵個大夾夾實包糧個開封口。。你地點保存d糧架?

我既做法係包糧開封後會先將D糧續少倒係個清潔既平底盆到, 去睇下有無什麼谷牛蟲卵之類, 聞下D糧既味有無5同, 有無問題, 檢查完既糧我係會倒入密實樽, 跟住再檢查另一D, 重複敢做, 直至完成為止

如果整包糧都無問題, 就會做好儲存工作

儲存方面我係 :
將兔糧分裝為小包裝, 每小包2個星期份量, 入面會放食品級既干燥劑, 再將佢密封放入一個大型密實盒, 食完一包再開另一包, 儘量被免干糧接觸到空氣

已開封既小包裝兔糧會放入一個密實樽, 樽入面亦同樣放干燥劑, 食完之前既再倒入另一包, 每次倒入新既兔糧之前都會將個樽清洗干清淨
雪比ma 2012-8-7 11:32:54 PM
wendy 發表於 2012-8-7 12:06 PM
如果唔比換,唯有捉哂D殼牛出o黎,跟住拎包糧去曬下太陽或者用 ...

暫時只係發現之前係膠袋外面個隻,包糧倒哂出黎睇,但未捉到有殼牛。
我上個月21號係雅都8號兔買架,上個星期到先開封。包糧可以用微波爐叮?如果放落雪櫃得吾得?
聽朝我check多次包糧會好似你咁入落密實樽!THANK!!
雪比ma 2012-8-7 11:39:54 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-7 06:17 PM
我既做法係包糧開封後會先將D糧續少倒係個清潔既平底盆到, 去睇下有無什麼谷牛蟲卵之類, 聞下D糧既味有無 ...

個時我都有問8號兔個姐姐,突然間轉糧會唔會有問題。。。
但係佢話無問題所以我先敢比佢食,之後兔兔都無咩異樣。
蟲卵係點樣?會吾會好難睇到?
你既儲存方法好細心!唔該你
all_loving_it 2012-8-8 12:44:46 AM
雪比ma 發表於 2012-8-7 11:39 PM
但係佢話無問題所以我先敢比佢食,之後兔兔都 ...

5好聽寵物店D人講, 佢地可能對點係正確養兔兔都未必識

兔兔轉糧, 5好一次過轉, 係因為5同牌子既兔糧入面所含既營養, 成份, 維生素同生產過程有別, 而兔兔本身佢地各部份器官亦需要透過飲食中攝取維生素等物質黎維持健康, 而兔兔對食物係有習慣性同需要時間適應, 佢地習慣吸收一定份量既維生素, 如果一下子就轉變, 係對兔兔本身5好

有部份兔兔因為5習慣依種改變, 所以出現腸胃問題, 當然有某部份兔兔無依種明顯既表現, 但實際係5好, 所以, 還是一步一步轉
all_loving_it 2012-8-8 12:47:04 AM
雪比ma 發表於 2012-8-7 11:39 PM
但係佢話無問題所以我先敢比佢食,之後兔兔都 ...

我係續少續少去檢查, 5覺得會好難發現, 蟲卵係好細一粒, 如果留心去睇, 應該5會好難發現
all_loving_it 2012-8-8 01:18:17 PM
雪比ma 發表於 2012-8-7 11:32 PM
暫時只係發現之前係膠袋外面個隻,包糧倒哂出黎睇,但未捉到有殼牛。
我上個月21號係雅都8號 ...

個袋入面5見有谷牛, 敢可能只谷牛係路過, 同你打個招呼姐

兔糧係可以擺入雪櫃儲存

你可以搵個樽放個防潮包同裝2星期份量既糧, 淨返果d就連埋個糧袋加個竹碳防潮包之類放入個密實盒到, 再防入雪櫃

食完個樽既糧, 就洗淨個樽再倒入新既干糧落去

係雪櫃拎出黎既糧5好即刻比兔兔食, 要等過左雪氣先比兔兔食
nixie 2012-8-8 01:25:54 PM

兔糧未試過有... 但前排落雨天 我買左包香草比兔兔 放左落食物盒,,,但唔知係咪蓋得唔夠實,,,,打開個陣唔覺有咩野... 放低左之後...去打開個兔籠...  再拎留番起盒野...    成幾十隻係個盒都爬 好彩未比兔食..差少少

快速發帖