1P 幣
我今日係龍x樂園拎番隻兔兔番屋企,
因為我之前比左錢未拎兔兔。

第一天接他回家,是一隻貓貓兔來的,
我唔知佢係咪太喇,係咁柯屎屎啊!
係唔係有問題嫁?

佢啲便便係一粒粒既,乾乾地,
唔濕既,同埋我成日幫佢執番入去廁所,
佢都照係柯番係個到,
我睇過d post就話佢d VV應該用白醋加清水清理,
我就用左日本醋,唔知可唔可行呢?
wesky 2012-8-12 10:41:53 AM
係咁痾屎屎先健康
最好book 定醫生, 做個健康檢查~
花芝媽 2012-8-12 02:05:19 PM
你應該要看一下網站上的兔兔寶典@@  會幫到你很多
phoebechung1130 2012-8-12 03:29:30 PM
wesky 發表於 2012-8-12 10:41 AM
係咁痾屎屎先健康
最好book 定醫生, 做個健康檢查~

邊到醫生好呀荃灣@@?
phoebechung1130 2012-8-12 03:31:19 PM
花芝媽 發表於 2012-8-12 02:05 PM
你應該要看一下網站上的兔兔寶典@@  會幫到你很多

好^_^thanks
all_loving_it 2012-8-12 06:31:15 PM

兔兔基本上係食幾多去幾多, 係正常現象

每只兔兔學習能力5同, 佢地學識去廁所要一段時間, 你只可以繼續幫佢執或者清籠既時候同佢一次過清埋

如果兔兔未完全識去廁所, 好大機會係籠到尿尿, 如果係敢你就要鋪墊材, 5係既話, 兔兔會比尿整濕同有尿灼傷

另外你所講醋既問題, 5知你用邊只日本醋, 我亦無用過, 所以答5到你

你最好多D睇下站內資料同POST, 入面有好多你必需認識既資料
all_loving_it 2012-8-12 06:49:22 PM
phoebechung1130 發表於 2012-8-12 03:29 PM
邊到醫生好呀荃灣@@?

一般最多兔友會去既獸醫係九龍Dr. Ma同大圍既Dr. Tiger, 你打電話約既時候要同姑娘講明係約邊個醫生, 5係既話, 姑娘會同你簡醫生

九龍動物醫院 - Dr. Colt Ma
九龍城啟德道24及26號地下
預約電話:2382 3300

大圍珍禽異獸及寵物醫院 - Dr. Tiger
大圍積信街69-75號立和樓地下B鋪
預約電話:2687 1030

維多利亞寵物診所 – Dr. Gerry
元朗民合徑8號幸福樓二期地下11號舖
預約電話:2477 8929
急症:7116 3282 呼8929

紅磡獸醫診所
九龍紅磡黃埔新村民泰街30號地下
預約電話:2330 7566

裊史丹尼獸醫診所
香港威菲路道9號地下
預約電話:2380 0612
急症:2380 0612

在此, 祝你同兔兔都會開開心心, 健健康康!
phoebechung1130 2012-8-12 07:02:27 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-12 06:31 PM
兔兔基本上係食幾多去幾多, 係正常現象

每只兔兔學習能力5同, 佢地學識去廁所要一段時間, 你只可以繼續幫 ...

我每隔半小時至一小時就同佢清理下屎屎,一VV就即刻清@@
all_loving_it 2012-8-12 07:31:20 PM
phoebechung1130 發表於 2012-8-12 07:02 PM
我每隔半小時至一小時就同佢清理下屎屎,一VV就即刻清@@

敢你總有5係屋企, 訓覺或者忙緊無留意, 總無可能24小時睇實佢, 便便都無咩, 如果係尿尿即刻同佢清5到, 就真係......

5鋪墊材, 可以用尿片或者竹千維尿墊, 起碼清5到都叫可以吸左尿先
phoebechung1130 2012-8-12 07:36:46 PM
我有鋪木粒@@

快速發帖