今日我同媽咪去左兔協嘅義賣會 我見到有兩隻兔兔係7月31日去到兔協http://www.hkrabbit.org/?cat=4&rabbitID=5315&paged=3 有隻好可愛 隻眼仔好大好精靈  不過聽講好多人都想領養左佢 我希望佢有一個好嘅主人
愛糖糖 2012-8-13 10:58:16 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-12 10:37 PM
我地係5可以去改變兔兔既生死, 但如果兔兔有事, 5同佢睇醫生, 用錯既方法黎照顧佢, 真係死左既話, 就係人 ...

如果是去領養上了年紀的兔兔
就會為兔子最後一段路過得開心
不然也不會去領養啦 對不
siutung 2012-8-13 11:34:38 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-12 09:52 PM
所以, 我申請親都無人同我搶, 因為5係有病就係已經4歲以上

但係合眼緣重重要過隻兔兔嘅年齡
yingxbb 2012-8-13 11:49:19 AM
我都希望兔兔們搵到個開心幸福的家.....
次次上兔協睇D兔兔....我真係有股好想照顧哂佢地既感覺!!!
all_loving_it 2012-8-13 12:23:06 PM
siutung 發表於 2012-8-13 11:34 AM
但係合眼緣重重要過隻兔兔嘅年齡

有d野好難講, 真係要睇個人既心態, 有部份人5想領養年紀大既兔兔, 係怕兔兔會好快離開佢, 5想禁快去承受兔兔死亡依份傷痛亦有

其實依d都5重要, 最重要係可以善待兔兔, 日後5好因為兔兔有病, 年紀大或其他原因棄養, 5要佢地, 可以用個真心對佢地好敢就足夠
all_loving_it 2012-8-13 12:24:30 PM
愛糖糖 發表於 2012-8-13 10:58 AM
如果是去領養上了年紀的兔兔
就會為兔子最後一段路過得開心
不然也不會去領養啦 對不 ...

對我而言, 其實我得到永遠比付出多好多

係有機會既時候好好對佢地, 5好比大家留下遺憾同後悔
all_loving_it 2012-8-13 12:26:59 PM
yingxbb 發表於 2012-8-13 11:49 AM
我都希望兔兔們搵到個開心幸福的家.....
次次上兔協睇D兔兔....我真係有股好想照顧哂佢地既感覺!!! ...

係呀, 我都係敢諗

敢其實就算5可以領養暫養兔協既兔兔, 都有其它方法可以支持佢地, 好似去做義工, 有時間上去探下兔兔, 捐款, 認養兔兔, 買野依d都係一個方法
siutung 2012-8-13 01:53:40 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 12:26 PM
係呀, 我都係敢諗

敢其實就算5可以領養暫養兔協既兔兔, 都有其它方法可以支持佢地, 好似去做義工, 有時 ...

我地做到幾多得幾多 可以做嘅就做
all_loving_it 2012-8-13 02:13:00 PM
siutung 發表於 2012-8-13 01:53 PM
我地做到幾多得幾多 可以做嘅就做

完全同意

你打算養多只兔兔?
siutung 2012-8-13 02:35:40 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 02:13 PM
完全同意

你打算養多只兔兔?

係牙 不過等我幫阿b絕左育 之後草多d錢 第時如果有咩事都可以睇醫生
all_loving_it 2012-8-13 02:50:20 PM
siutung 發表於 2012-8-13 02:35 PM
係牙 不過等我幫阿b絕左育 之後草多d錢 第時如果有咩事都可以睇醫生

敢都岩
siutung 2012-8-13 03:05:47 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 02:50 PM
敢都岩

我媽咪話好中意豬腳薑d bb 佢地好得意
all_loving_it 2012-8-13 03:12:21 PM
siutung 發表於 2012-8-13 03:05 PM

你同阿媽都有上黎依到, 你阿媽好in

不過, 真係好得意架, 到時介晒奶, 同佢地去做埋body check肯定完全無問題就準備搵新家, 到時可以再同你傾

其實, 兔兔可以去到個連屋企人都鐘意兔兔, 無養貓狗蛇之類既背景都5錯架

因為我既領養條件之一, 就係無養貓狗蛇依類動物
siutung 2012-8-13 03:15:35 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 03:12 PM

不過, 真係好得意架, 到時介晒奶, 同佢地去做埋body check肯定完全無 ...

我屋企養左兔兔,倉鼠同魚
all_loving_it 2012-8-13 03:16:10 PM
siutung 發表於 2012-8-13 03:05 PM

因為兔兔如果由媽媽餵奶, 兔奶入面有抗體同本身兔兔需要既營養, 而餵代乳會欠缺某d元素, 所以一定要同佢地check清楚, 係咪健健康康, 正正常常, 會5會有貧血之類既問題, 確定無問題之後, 就可以比人領養
siutung 2012-8-13 03:18:56 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 03:12 PM

不過, 真係好得意架, 到時介晒奶, 同佢地去做埋body check肯定完全無 ...

貓狗好容易會令兔兔有一種唔安全嘅感覺 令到兔兔會好驚

快速發帖