1P 幣
我想問下洗唔洗再買個腳墊比佢,因為個寵我係係X兔廊到買既
佢話就唔洗,但係我都係擔心,所以想問下你地 ^_^
另外我買兔兔個陣佢叫我買個鹽磚,我就放左入去,
但其實鹽磚有咩用?係唔係一定要用?會唔會對佢有害?

以下喱張就係佢個屋企

以下喱張就係個個鹽磚,唔知有咩用

小黑與我 2012-8-12 08:31:03 PM
小黑都係用呢個籠
我擺左一塊雲石,兩塊abc膠喺籠底
同埋小黑都係呢個廁所同擺呢個位
不過小黑要拎起個面先識去廁所嘅,我會舖麥草粒同carefresh喺廁所~

嗰舊咩磚我未見過,唔知係咩
愛糖糖 2012-8-12 08:39:08 PM
D草放咁高Ge?
果個鹽磚係提供D礦物質比兔仔((係兔仔店人地講的
all_loving_it 2012-8-12 09:01:21 PM
你依款籠個籠底係有隔網, 本身對兔兔已經5好, 建議你搵毛巾, 草墊之類將籠底鋪返平

個草架太高, 兔兔食草有困難

另外, 所有鹽磚, 化毛膏依類所為補給品都5需要亦係5好, 兔兔吸收過量鹽份, 對健康有害無益, 嚴重可以引起腎臟問題, 個鹽磚你5好用啦

兔兔身體所需既營養, 維生素同元素, 係佢地既水, 兔糧, 草同蔬菜已經足夠, 其他都係5需要
all_loving_it 2012-8-12 09:03:14 PM
小黑與我 發表於 2012-8-12 08:31 PM
小黑都係用呢個籠
我擺左一塊雲石,兩塊abc膠喺籠底
同埋小黑都係呢個廁所同擺呢個位

樓主圖入面白色既野, 係所為既礦物鹽磚, 但兔兔係5需要用, 經常吸收依類物質, 對兔兔無益
all_loving_it 2012-8-12 09:03:56 PM
愛糖糖 發表於 2012-8-12 08:39 PM
D草放咁高Ge?
果個鹽磚係提供D礦物質比兔仔((係兔仔店人地講的

另外, 所有鹽磚, 化毛膏依類所為補給品都5需要亦係5好, 兔兔吸收過量鹽份, 對健康有害無益, 嚴重可以引起腎臟問題, 個鹽磚你5好用啦

兔兔身體所需既營養, 維生素同元素, 係佢地既水, 兔糧, 草同蔬菜已經足夠, 其他都係5需要
愛糖糖 2012-8-12 09:37:03 PM
原來是這樣
phoebechung1130 2012-8-13 01:40:48 AM
噢,明白了 我買番張膠墊比佢喇聽日
DomDomPig 2012-8-13 07:32:41 PM
話時話,我真係第一次聽鹽磚e樣野,請問兔兔有主動lam鹽磚嘛?
phoebechung1130 2012-8-16 02:47:03 AM
有呀,但係之後係咁飲水。
kay116 2012-8-22 04:25:26 PM
係咪一定要鹽磚??
siutung 2012-8-22 04:44:50 PM
kay116 發表於 2012-8-22 04:25 PM
係咪一定要鹽磚??

其實最好就唔好比

快速發帖