1P 幣
點解我隻兔兔成日抗拒我抱佢出黎ge???
小魚魚 2012-8-22 11:03:42 PM
push!!!!!!!!!!!
siutung 2012-8-22 11:11:34 PM
你係唔係太大力整親佢??
DomDomPig 2012-8-22 11:43:07 PM
哈哈哈哈哈哈,卒卒都唔鐘意比人抱架,好寸架,但好鐘意比我按摩,隻隻兔仔性格唔同嘛
樓上 siutung 隻阿b 成日扭抱架,你叫佢借阿b 黎教下你隻兔兔比人抱啦 wakakakaka
小魚魚 2012-8-23 12:15:41 AM
5係瓜,,我平時抱佢好溫柔架,,,但佢就係甘推開我隻手
yingxbb 2012-8-23 12:08:45 PM
初初養嗎?? 要比多D時間...HAHA"
互相了解...HAHA!!
siutung 2012-8-23 12:20:52 PM
小魚魚 發表於 2012-8-23 12:15 AM
5係瓜,,我平時抱佢好溫柔架,,,但佢就係甘推開我隻手{:3_ ...

好似以前我隻阿乖 我媽咪一抱佢佢就係咁 我抱就冇事 佢成日發人皮氣嫁
yancyan520 2012-8-23 05:30:26 PM
我個囡都係咁...抱佢唔可以超過一分鍾><
但係就因為抱時間短,更加珍惜可以抱佢上身既時間
愛糖糖 2012-8-23 09:33:48 PM
mo仔都嬲左我.....
syt174698 2012-8-24 12:29:05 AM
唔係所有兔兔都鐘意比人抱,佢哋有自己性格,比D耐性同時間,因為佢哋會以為你捉佢梳毛,剪甲等等情況,每日試下抱兩三分鐘,比佢哋習慣下,情況就會唔同喇
all_loving_it 2012-8-24 04:54:08 AM
每只兔兔都有吾同既性格, 有D兔兔好鐘意人摸, 鍚錫, 抱抱, 鐘意跟住主人, 但亦有D兔兔真係吾鐘意, 性格亦比較獨立, 所以同佢吾鐘意你無咩關係, 係佢本身性格問題

就好似, 有D人談戀愛, 好鐘意成日見住另一半, 好似見少陣要佢死一樣, 但亦有人係相反, 間中見下就可以

如果兔兔真係吾鐘意抱抱, 你真係吾好強迫佢, 因為敢樣只會令佢日後更吾鐘意抱抱, 時間耐左, 可能一見到你就搵地方收埋自己, 以免又再比你捉黎抱

但亦有部份兔兔佢地係好慢熱, 初初連摸都吾人摸, 佢地係要經過一段時間既相處, 了解先會同人建立信任, 佢地慢慢會願意同你親近, 所以吾可以急

而且, 如非必要吾好刻意將兔兔由籠到捉出黎比你抱, 因為依個舉動兔兔係好吾鐘意, 經常敢樣, 兔兔就連自由活動既時間都吾肯出黎, 因為對佢黎講, 出黎都無好事, 又要比人抱, 對佢黎講, 係一個惡夢

你而家有時間可以用手餵佢食下野, 同佢傾下計, 慢慢可以摸佢頭仔, 見佢好安心, 你可以同佢按下摩, 除左要同佢梳毛剪甲無辦法先要捉佢出黎之外, 就吾好刻意捉佢, 但佢自己慢慢係籠到自願走出黎, 佢肯自願走出黎既時候, 你吾好又即刻捉佢黎抱, 因為敢樣會嚇怕佢, 你由得佢自己去玩, 活動, 經過一段時間, 你可以摸下佢頭仔, 如果佢走開, 你由得佢, 比時間佢適應, 佢發現原來出籠可以周圍玩, 佢就自然會安心好多, 時間耐左, 你會見佢對你有所改變, 你再摸佢頭仔就吾會走佬, 佢有時更可能會錫下你, 耐左佢有機會比你抱亦吾出奇

我自己本身都養過吾少兔兔, 真係咩性格都有, 一樣米養百樣人, 亦係一樣草養百樣兔, 我試過用左3年半時間去打動一只兔兔, 佢本身係流浪兔, 發現佢既時候境況可憐, 所以好大介心, 我頭1年同佢換籠同加草既時候, 只手未伸到入去已經撲出黎, 做咩?  咪係要咬我, 我都吾記得比佢咬左幾多次, 但每次我都無話佢, 只係同佢講吾好吾開心啦, 無人會再傷害你啦, 大約9個月時間, 佢開始冷靜少少, 無再咬我, 不過, 仍然係wu wu想發惡, 而且同佢梳親毛好鐘意請我飲菊花茶, 佢亦吾比人摸頭仔, 佢吾比抱我亦無逼佢, 就由得佢, 到大約年半到佢就再無敢啦, 跟住就得閒坐我身邊, 一摸佢頭仔, 佢就勁過奧運選手做左百米飛兔走佬, 我有佢走架

敢好快就過左3年幾, 有一日兔兔就自己走黎將個頭仔"浸"係我大比上面, 我同佢摸頭仔, 之後佢仲lam我, 跟住就比抱

慢慢黎啦, 總之, 吾好逼佢

佢吾鐘意人抱就由得佢, 吾抱佢佢一樣健健康康, 可以開開心心, 佢地既健康同快樂先係最重要

快速發帖