我前幾日去左買個飲水的給mo仔
但佢好似五用咁
今日我出去 反到家一D水都冇少到
點算好
我用盆子給他水
他可以飲成大盆
點算好...
all_loving_it 2012-8-23 11:23:42 PM
原來你同佢轉左個新水樽, 我仲以為係用開果個 =.="

新水樽同之前個款吾同?  放既位置系咪同之前一樣?
愛糖糖 2012-8-23 11:30:10 PM
放個位一樣
但五同款
愛糖糖 2012-8-23 11:43:16 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-23 11:23 PM
原來你同佢轉左個新水樽, 我仲以為係用開果個 =.="

新水樽同之前個款吾同?  放既位置系咪同之前一 ...

點解會咁
siutung 2012-8-24 12:02:09 AM
愛糖糖 發表於 2012-8-23 11:43 PM
點解會咁

可能唔係佢用開個個 因為用開有佢嘅氣味
愛糖糖 2012-8-24 12:11:34 AM
siutung 發表於 2012-8-24 12:02 AM
可能唔係佢用開個個 因為用開有佢嘅氣味

我可以點做
siutung 2012-8-24 12:17:48 AM
愛糖糖 發表於 2012-8-24 12:11 AM
我可以點做

你可以拎住係佢前面口個到 睇下佢飲唔飲
愛糖糖 2012-8-24 12:24:39 AM
siutung 發表於 2012-8-24 12:17 AM
你可以拎住係佢前面口個到 睇下佢飲唔飲

佢有飲 幾下囉
siutung 2012-8-24 12:35:24 AM
愛糖糖 發表於 2012-8-24 12:24 AM
佢有飲 幾下囉

你可以KEEP住日日做 如果佢自己飲就唔洗
all_loving_it 2012-8-24 12:58:06 AM
愛糖糖 發表於 2012-8-24 12:11 AM
我可以點做

兔兔用開既野, 如果轉左款少數兔兔會吾鐘意吾習慣, 或者無左佢之前自己留下既氣味而吾用, 你嘗試係水到加少少有味既野, 然後將個水樽放係佢面前等佢飲幾下, 佢飲到個水樽入面有好野, 佢應該會願意用返個水樽飲水

你可以加菜汁, 用草碎煲水比佢試下
yingxbb 2012-8-24 11:40:05 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-24 12:58 AM
兔兔用開既野, 如果轉左款少數兔兔會吾鐘意吾習慣, 或者無左佢之前自己留下既氣味而吾用, 你嘗試係水到加 ...

多謝你~~我之前都有同樣問題!!
我返去試下加菜汁比佢先~
愛糖糖 2012-8-25 01:45:28 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-24 12:58 AM
兔兔用開既野, 如果轉左款少數兔兔會吾鐘意吾習慣, 或者無左佢之前自己留下既氣味而吾用, 你嘗試係水到加 ...

佢家下only用杯飲((很像狗-3-
all_loving_it 2012-8-25 02:02:34 AM
愛糖糖 發表於 2012-8-25 01:45 AM
佢家下only用杯飲((很像狗-3-

如果你放水樽同杯既話, 應該有99%既兔兔一定會選擇用水杯飲, 因為佢飲得好方便

用杯裝水比佢飲吾係吾得, 但你要同佢換新既水換得好密, 而且佢飲完之後你要及時同佢將咀仔附迎近既毛毛吸干, 吾好比佢自然干, 因為毛毛一直濕住, 好易引致細菌滋生繁殖, 做成真菌感染, 會甩毛同發炎
愛糖糖 2012-8-25 08:07:58 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-25 02:02 AM
如果你放水樽同杯既話, 應該有99%既兔兔一定會選擇用水杯飲, 因為佢飲得好方便

用杯裝水比佢飲吾係吾得, ...

現在他是用咬水樽來告訴我要水水@@

快速發帖