請問各位兔友,兔兔係咪生腳瘡??

2012-08-12 15.27.06.jpg (39.28 KB, 下載次數: 34)

2012-08-12 15.27.06.jpg

2012-08-12 15.26.41.jpg (46.13 KB, 下載次數: 34)

2012-08-12 15.26.41.jpg

wesky 2012-8-24 09:41:33 PM
果個位都幾紅下, 留意下皮膚有冇損, 依家可以搽住凡士林先, 有損就要搽藥
活動量係腳瘡形成的其中一個重要因素, 俾多D 空間佢走動, 就無咁易惡化
all_loving_it 2012-8-26 01:39:54 AM
如果你摸上紅腫既部份無凸起一粒既物體, 即係好似人既暗倉既樣, 就仲未係腳蒼既階段

不過, 佢而家已經紅腫同甩毛就要留意, 吾好再比佢惡化落去

- 儘量係兔兔活動既地方鋪上軟墊
- 廁所如果有用隔網就要拎起, 吾好再用啦
- 每日梳腳板仔既毛毛
- 已經發紅同甩毛既部份, 梳毛之後可以用生理鹽水清潔一下, 等佢干左之後, 可以用凡士林查下患處
- 增加兔兔活動既範圍

如果做左上面既野, 大約7日到就會無禁紅同開始生返新既毛毛, 如果仲未有改善, 就要去睇醫生啦

希望, 你兔兔早日康復
syt174698 2012-8-31 01:26:12 PM
唔知幾時先好返,已經楂左藥膏,不過唔夠一陣,佢又開始係度LAM,我用紗布包住兩隻腳仔,到依家都好似未好過
貓仔兔 2012-9-1 03:09:43 PM 來自手機
你帶佢睇dr好啲,未必一定要搽腳膏架,聽dr意見吖!
另外,包腳仔要小心啲,我上網見有兔友咁做,結果擦損埋兔腳呀!
初初發現腳枕唔使太擔心,好多兔地都有,情況唔差落去就得喇!
poorguy2 2012-9-6 11:28:24 PM
我隻拿b都有. 不過無你咁明顯. 佢好懶, 就算出黎都唔多走. 成日企.....
Y_S_ 2012-9-22 03:56:58 PM
我阿仔最近都發現有突起的腳瘡,睇左醫生查左幾日藥膏,好似都冇咩改善,
我唔知係佢懶唔多鐘意郁,定係有腳瘡痛唔多想郁,總之成日好懶唔多鐘意跑,
我好擔心
同埋我係放佢通屋跑,冇可能成整屋都放軟墊,咁點算??不過佢真係唔多鐘意跑,
我有係佢成日爬GE地方放軟墊,我想知腳瘡係咪好難好??
因為我有聽過有隻兔兔生腳瘡大粒到有膿,清左D膿時發現隻腳D骨枯左要切左佢
我真係好驚
DomDomPig 2012-9-23 02:18:53 AM
Y_S_ 發表於 2012-9-22 03:56 PM
我阿仔最近都發現有突起的腳瘡,睇左醫生查左幾日藥膏,好似都冇咩改善,
我唔知係佢懶唔多鐘意郁,定係有 ...

咦?平地應該冇事架,咁奇怪?
你帶兔兔睇下醫生好噃
Y_S_ 2012-9-27 11:10:35 PM
DomDomPig 發表於 2012-9-23 02:18 AM
咦?平地應該冇事架,咁奇怪?
你帶兔兔睇下醫生好噃

我有睇醫生,屋企個地係地磚唔知有冇關係,我諗住都係半個廳放地墊,睇下咁同查藥會唔會再好D

快速發帖