1P 幣
我隻兔兔係混種侏儒,,

幾個月大

唔知點解隻兔兔越食越瘦呢,,

餵佢食幼兔糧時,會痾爛便便,

上網睇,,話營養過多,,

之後餵佢食成兔糧,,但係越來越瘦,,點算好 ><"

係未有病呀???
sharonlai 2012-8-26 01:59:29 PM
你比幾多幼兔糧佢食先?
除左糧,佢地主要係食草嫁喎!糧唔係佢地主食
兔兔宜家仲係BB,你要比afafa草佢
佢宜家既飲食其實係點先?
小賢者R 2012-8-26 02:01:20 PM

佢2~3個月大,,
呢幾日轉左成兔糧比佢

份量就 1.5匙

匙係我地去餐廳食飯,,外賣時拎果d匙

食緊 momi既草+momi既afafa
wesky 2012-8-26 04:05:54 PM
我會建議餵 A 糧,A 草早晚, Timonthy 無限。
如仲係有軟便(唔等於身體有問題,只係臭味及對衛生有影響),可以再減 A 草到軟便情況減少,A 草視乎情況調整。A 糧即幼兔糧成份同成兔糧好大分別,某些營養如鈣、維他命及礦物質等,成兔糧含量會較少。
小賢者R 2012-8-26 04:18:33 PM
唔該哂你 >< 我會試下
all_loving_it 2012-8-28 10:27:00 PM
幼兔糧同成兔糧既分別所含既成份, 營養同微量元素吾同, 當中既比例亦有分別, 兩種兔糧亦係為左對應吾同年紀兔兔既身體所需, 而幼兔糧既營養比成兔糧高好多

而你兔兔係幾個月大既幼兔, 佢本身需要食幼兔糧先可維持身體所需, 佢一直都係食開幼兔糧, 而成兔糧本身既營養較低, 兔兔身體突然吸收少左敢多營養, 當然會越食越瘦

如果係幼兔, 除左醫生建議之外, 都吾好自己直接同佢轉成兔糧

如果發現兔兔有軟便, 可以減少兔糧同A草既份量, 增加T草既份量, 佢攝取足夠既粗千維問題就吾會太大

幼兔吸收營養方面好重要, 若攝取營養蛋白質不足, 會影響佢身體既發育, 好容易引致牙仔, 骨骼同貧血方面既問題

另幼兔除左營養過多, 粗千維不足而出現軟便之外, 有部份兔兔本身有腸胃問題, 都會出現有問題既便, 如果發現兔兔持續都係吾正常既便便, 敢就要搵醫生睇睇

快速發帖