1P 幣
你地拎左兔返尼幾耐先幫佢剪甲?

我拎左佢返尼1星期多d..發現佢指甲好長..

但佢係都5俾我剪...無論食物誘惑定溫柔攻勢

另外想問d草你地點keep?

到底時發現有1隻黑色蟲..係咪正常?
DomDomPig 2012-8-27 11:53:30 PM
剪甲係好艱辛既事
你帶兔兔出去比人剪啦,你學下點剪,小心剪到血管呀
你包乾草隻黑色蟲蟲係未穀牛?
all_loving_it 2012-8-28 12:23:20 AM
DomDomPig 發表於 2012-8-27 11:53 PM
剪甲係好艱辛既事
你包乾草隻黑色蟲 ...

草係無可能有穀牛, 因為屬於植物, 植物吾會生出穀牛, 只有含有澱粉質, 穀類先可以生出穀牛

有時干草會有屍蟲, 并吾出奇, 將佢簡出黎即可
all_loving_it 2012-8-28 12:29:56 AM

幾耐剪甲無一定, 要視乎兔兔既指甲既長度

有時干草係會有屍蟲, 你簡出黎就好

干草我係包草返黎之後先將所有枯草簡出黎, 檢查有無屍蟲同蟲卵之類, 有就抽出黎, 然後再將已經簡左出黎既草續少將草碎同粉塵"西"出黎來回三次, 吾比兔兔食

儲存方面 : 我會將干草分裝為小包, 每小包3日既份量, 入面放防潮劑, 再抽真空密封保存, 再放入密實盒, 放係冷氣地方, 并且食完一包再開第2包
WingBe 2012-8-28 12:59:29 AM
隻蟲活生生...好彩得1隻
防潮劑系邊有得買?
如果淨系放入食物盒得5得?
蟲卵咩樣?

我睇哂剪甲教學.兔協果隻都睇埋..
捉左佢2晚;( 仲用屎忽對住我..5睬我)
all_loving_it 2012-8-28 05:33:28 AM
WingBe 發表於 2012-8-28 12:59 AM
隻蟲活生生...好彩得1隻
防潮劑系邊有得買?
如果淨系放入食物盒得5得?

你而家係點keep包草架?  只蟲生歐歐 =.=" 敢你要小心啦, 可能係儲存問題因為吾知佢有無係包草到產左卵, 如果有既就大件事, 你包係咩草黎架?  邊到買?

蟲卵係一粒粒敢樣, 你仔細去睇會睇到架

食物盒可以既

你最好搵兩個盒啦, 一個係細既, 大約可以裝幾日份量既草, 剩返既草就用個大盒裝好, 個細盒既草食完就再re-fill落去, 最好用密實盒或裝茶葉罐

再放係干爽既地方, 吾好比佢受潮

防潮包可以係家品買到, 如果搵吾到, 可以用竹炭防潮包代替都可以, 日本城或實惠都可以買到

兔兔吾鐘意, 發脾氣係會請你食八月十五架

點解會捉兩日?  你點捉佢架?  敢你同佢剪左未?

如果你睇教學片都攪吾掂, 你不如睇下有無朋友 / 兔友係識點剪叫佢現場做比你睇, 教你一次或者你去兔協報"兔子護理坊"一堂, 佢地有義工可以教到你
all_loving_it 2012-8-28 05:47:28 AM
DomDomPig 發表於 2012-8-27 11:53 PM
剪甲係好艱辛既事
你包乾草隻黑色蟲 ...

剪甲其實吾係太難, 好多兔友覺得好難, 係因為佢同兔兔剪既時候太緊張, 佢緊張兔兔又緊張, 剪既動作吾夠快同利落, 兔兔就會係敢郁黎郁去, 所以咪好似好難囉

其實可以既話真係自己學識點去同兔兔剪甲, 剪毛敢, 吾係出去剪$既問題, 而係有好多兔兔都怕出街, 而且拎去比寵物店剪, 有時過程中佢地會好粗暴對兔兔, 有吾少仲整到兔兔受傷
DomDomPig 2012-8-28 08:44:03 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-28 05:47 AM
剪甲其實吾係太難, 好多兔友覺得好難, 係因為佢同兔兔剪既時候太緊張, 佢緊張兔兔又緊張, 剪既動作吾夠快 ...

頭幾次真係打晒交架=.=
而家動作快左好多啦,前後十分鐘左右啦,剪完甲見到佢四腳朝天個樣仲會同佢玩一陣
DomDomPig 2012-8-28 08:48:34 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-28 12:23 AM
草係無可能有穀牛, 因為屬於植物, 植物吾會生出穀牛, 只有含有澱粉質, 穀類先可以生出穀牛

有時干草會有 ...

哈哈哈,我真係唔係太識分啊
有時包草會有隻硬殼小昆蟲,我唔知佢係甲殻蟲抑或穀牛呢
你真係叻既唧,乜都識
all_loving_it 2012-8-28 09:08:10 PM
DomDomPig 發表於 2012-8-28 08:48 AM
你真係叻既唧, ...

如果係平日係草到發現既硬殼昆蟲, 最大可能係蝗蟲, 但樓主既草有只活生生應該係開封以後既儲存問題同環境因素而做成

如果屋企平日吾係長時間打開冷氣, 又較潮濕, 可以將干草分為小包, 再將入面既空氣按壓出黎, 放入冰格到存放, 要開既時候再拎出黎解凍, 一般拎出黎解凍1日之後, 就可以比兔兔食啦, 敢樣可以保存最好, 而且草香同脆綠依然仍在
all_loving_it 2012-8-28 09:09:04 PM
DomDomPig 發表於 2012-8-28 08:48 AM
你真係叻既唧, ...

咪玩我啦, 叻咩, 我只係八卦鐘意樣樣都去睇下
WingBe 2012-8-31 06:16:46 PM
包草系朋友連隻兔俾我

最近食哂.係兔協買左包新既apd 1st俾兔

我諗我終於發現左蟲卵係咩樣...

之前都無留意草同糧既細節

兔會5會食殼牛同蟲卵ga?我擔心佢食左我5知...

甘我遲d買1大箱甘點算?

隻兔我同fd1齊合力剪左..

但5識睇血管都係好長...

快速發帖