我之我之我第一次係帶兔兔去Dr.Eric睇醫生.(感冒)

佢診金要$2xx.我覺得比人GE診金貴小小係正常.
埋單$5xx.開左2枝藥.
但係兔兔睇完刀係冇咩好轉.
所以我帶左佢去大圍珍禽異獸到睇.
好似好出名咁.所以去TRYTRY.
打電話去BOOK,果個人同我講診金要$520.
因為我係第一次養.所以唔多清楚d錢係點.
不過我刀答應左.果日去睇.的確比Dr.Eric果到問得詳細好多.
又比左D菜同冰種.佢話兔兔4個月可以食菜lu.同埋出面好熱.
睇果陣佢話唔知兔兔係唔係''帶菌者''.想幫佢根治.
所以話拎D鼻涕去化驗.佢話要$450.我想兔兔快D好.
所以我答應左.果日埋單$520+$450+$60(藥)=$1030.兩星期後覆診.
身為一個學生.真係咩錢刀用曬t_t我刀係想兔兔快D好t_t!
第二次去覆診.佢話可以根治倒.比左2.埋單$580.又話要兩星期後覆診.

我想問下.....d收費正唔正常T_T?
我上網見人地診金$290.
諗諗下好似比人呃咁- -'

仲有...第二次去覆診枝藥唔知係唔係苦...佢唔肯食- -!
咩招刀用過曬-.-毛巾果d.最後要滴係糧先食!!!!!- -+
你地有冇其他方法T_T

THX V_V~!!!!!

piggey 2012-8-29 11:54:49 AM
花芝媽 發表於 2012-8-28 11:43 PM
你幾多號去睇?  你唔試下打電話返去?  你無單係手  佢地應該有記錄嫁  你試下打電話     
520蚊真係好恐怖{ ...

10/8去睇,唉,我下次帶兔兔覆診真係要問下.v.
係醫生面前問會唔會好D?
piggey 2012-8-29 11:57:50 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-28 11:16 PM
吾係ma, 真係聞所未聞

大圍收診金$520同埋無比單你, 我都係第一次聽

佢第一次淨係比左D關於兔仔護理ge紙比我。
Print出黎的。
DomDomPig 2012-8-29 12:59:01 PM
piggey 發表於 2012-8-29 11:57 AM
佢第一次淨係比左D關於兔仔護理ge紙比我。
Print出黎的。

你講得出邊日有睇過醫生既話, 佢電腦一定有record啦
如果我係你, 我會即時踩場當面對質, 打電話去問既話, 可能比人做手腳 (如真係有人穿櫃桶底的話), 到時去到就冇証據啦
eggegg990 2012-8-29 03:46:40 PM
你試問佢取番d單?因為我個囝之前都睇過大圍,係「兔兔則頭症」,總數都要約$7000,每次都有清楚單據;佢係比其他貴... ...
piggey 2012-8-29 08:46:20 PM
eggegg990 發表於 2012-8-29 03:46 PM
你試問佢取番d單?因為我個囝之前都睇過大圍,係「兔兔則頭症」,總數都要約$7000,每次都有清楚單據;佢係 ...

佢只係感冒/_\\我會問下佢.
piggey 2012-8-29 08:47:25 PM
DomDomPig 發表於 2012-8-29 12:59 PM
你講得出邊日有睇過醫生既話, 佢電腦一定有record啦
如果我係你, 我會即時踩場當面對質, ...

我直程想係醫生面前講- -+
DomDomPig 2012-8-29 11:54:12 PM
piggey 發表於 2012-8-29 08:47 PM
我直程想係醫生面前講- -+

係囉,如果你有時間,快d去問啦,錢黎架嘛,攪清楚好d,唔好拖啦,支持你
hamstertroy 2012-8-30 04:23:57 AM

你係唔係轉診形式咁睇阿?
即係本來睇開第2間診所, 宜家要大圍跟
有時仲要fax病歷之類呢...
如果轉診的話初診金係會貴D
不過又應該未至於HK$5XX咁貴喎!

fluffy 2012-10-10 05:49:55 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-28 10:13 PM
我無睇過Dr. Eric, 所以吾敢對依為醫生有咩睇法

不過, 樓主我想講係兔兔有事, 好多時係睇1-2次未必會好,  ...
小事就幾百至千幾, 如果有事, 要醫好有時幾千至過萬亦吾出奇, 就算去邊都係一樣

嘩! 呢條數我真係俾唔起   唔係我衰女... 我連書都未讀完 (F.3), 我點俾   
唔知 SPCA 係唔係都要 "幾千至過萬" 呢   我唯有希望兔兔強壯, 硬淨d啦~
all_loving_it 2012-10-10 07:16:26 PM
fluffy 發表於 2012-10-10 05:49 PM
嘩! 呢條數我真係俾唔起   唔係我衰女... 我連書都未讀完 (F.3), 我點俾   
唔知 SPCA 係唔係都要 ...

咁你要搵份PART TIME囉, 因為一定要準備個兔兔專用既儲備基金, 日常飲食, 墊材有限錢, 但真系有咩事就一定有筆開支, 兔兔如果年紀大更加有好多錢要用

你中三都有好多PART TIME可以做, 包括KFC, 連鎖快餐店, PROMOTER, 酒店炒散

好似有部份大型百貨公司, 會請學生做星期六, 日 PART TIME, 大慨系做SALES之類, $30至$35一粒鐘, 一日好似可以返8-9粒鐘

你養前有無同屋企人商量過?

我個人養兔兔都勁大開支, 因為好多都系長期問題, 我基本上除左生活必需外, 我所有$都系用晒系佢地身上, 我最近都做多份PART TIME準備一夠錢以防不時之需, 如果佢地有事, 吾通吾理咩?

人都有病, 何況兔兔, 兔兔真系好脆弱, 一有事要即刻去刻醫生
fluffy 2012-10-10 11:09:20 PM
睇黎我真係要認真plan吓...
wyman 2012-10-11 12:14:24 AM
兔兔儲備基金1定要做,以防萬1有事都可即時用到
WingBe 2012-10-11 01:11:52 PM
樓主真系要問清楚,,,
佢地恰你學生都未奇...
如果你緊張...可以帶多個惡d既人or家長去質問...
問醫生都可以...但以我所知..醫生未必清楚所有收費細節
Shampoo爸 2012-10-21 11:54:47 AM
我隻poo前排屙啫喱 去左大圍珍禽睇
診金都係$290 不過加埋x ray乜乜物物$3xxx
最後話冇事 剩係比左草粉
我都係學生炸...做緊part time得雞碎咁多
都好驚比人呃

快速發帖