我之我之我第一次係帶兔兔去Dr.Eric睇醫生.(感冒)

佢診金要$2xx.我覺得比人GE診金貴小小係正常.
埋單$5xx.開左2枝藥.
但係兔兔睇完刀係冇咩好轉.
所以我帶左佢去大圍珍禽異獸到睇.
好似好出名咁.所以去TRYTRY.
打電話去BOOK,果個人同我講診金要$520.
因為我係第一次養.所以唔多清楚d錢係點.
不過我刀答應左.果日去睇.的確比Dr.Eric果到問得詳細好多.
又比左D菜同冰種.佢話兔兔4個月可以食菜lu.同埋出面好熱.
睇果陣佢話唔知兔兔係唔係''帶菌者''.想幫佢根治.
所以話拎D鼻涕去化驗.佢話要$450.我想兔兔快D好.
所以我答應左.果日埋單$520+$450+$60(藥)=$1030.兩星期後覆診.
身為一個學生.真係咩錢刀用曬t_t我刀係想兔兔快D好t_t!
第二次去覆診.佢話可以根治倒.比左2.埋單$580.又話要兩星期後覆診.

我想問下.....d收費正唔正常T_T?
我上網見人地診金$290.
諗諗下好似比人呃咁- -'

仲有...第二次去覆診枝藥唔知係唔係苦...佢唔肯食- -!
咩招刀用過曬-.-毛巾果d.最後要滴係糧先食!!!!!- -+
你地有冇其他方法T_T

THX V_V~!!!!!

hh0 2012-8-28 09:56:18 PM 來自手機
單以診金5百幾算貴了,但我兔兔未睇過大圍,無法評價
piggey 2012-8-28 09:59:44 PM
好驚比人呃T_T
all_loving_it 2012-8-28 10:04:44 PM
請問樓主係咩時間去睇呢?  係咪佢地既應診時間?  定係開診時間以外?

我屋企所有兔兔, 小天, 龍貓都係睇大圍珍禽, 不過, 我係睇Dr. Tiger, 我都睇左有10年時間, 除左係急診以外, 所有診金未試過超出$290, 你睇完醫生有單, 你去問下啦

我認識吾少人都係睇大圍, 都無試過診金超出$290囉, 我都係第1次聽見有你依個診金$520
all_loving_it 2012-8-28 10:13:37 PM

我無睇過Dr. Eric, 所以吾敢對依為醫生有咩睇法

不過, 樓主我想講係兔兔有事, 好多時係睇1-2次未必會好, 係好平常就算係去邊到睇亦一樣, 有兔友亦嘗試過係其它醫生到睇, 上呼吸道問題亦試過睇左4-5次先好, 因為兔兔本身抵抗力好差, 佢地吾會自己好返, 所以佢地要依靠藥物同日常照顧幫助病情

兔兔如果吾舒服有事, 睇醫生係個吾少既開銷, 你要有心理準備

小事就幾百至千幾, 如果有事, 要醫好有時幾千至過萬亦吾出奇, 就算去邊都係一樣, 所以樓主一定要有個基金為兔兔準備

all_loving_it 2012-8-28 10:15:09 PM
hh0 發表於 2012-8-28 09:56 PM
單以診金5百幾算貴了,但我兔兔未睇過大圍,無法評價

我同吾少兔友都係睇大圍, 不過, 如果係應診時間真係未超過$290, 急診除外
all_loving_it 2012-8-28 10:16:34 PM
樓主可以用兔兔平日鐘意食既野同藥拌勻, 再餵比兔兔食, 問題應該可以解決
all_loving_it 2012-8-28 10:32:18 PM
piggey 發表於 2012-8-28 09:59 PM
好驚比人呃T_T

樓主對診金收費有懷疑, 可以拎埋單去診所問

如日後有需要可考慮去九龍Dr. Ma到睇, 佢地診金係$250, 藥費同其它另計, 佢地收費係比大圍平
piggey 2012-8-28 10:38:41 PM
D時間係佢地定,唔係診症時候外,我知要睇好多次先會好;(
我諗住下次覆診去問。
piggey 2012-8-28 10:41:33 PM
去到唔知點開口就真,驚佢地哈我係學生,咩都唔色。
piggey 2012-8-28 10:49:37 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-28 10:32 PM
樓主對診金收費有懷疑, 可以拎埋單去診所問

如日後有需要可考慮去九龍Dr. Ma到睇, 佢地診金係$250, 藥費 ...

佢直稛無比單我...原來
all_loving_it 2012-8-28 11:15:02 PM
piggey 發表於 2012-8-28 10:41 PM
去到唔知點開口就真,驚佢地哈我係學生,咩都唔色。

下?  照直講咪得囉
all_loving_it 2012-8-28 11:16:50 PM
piggey 發表於 2012-8-28 10:49 PM
佢直稛無比單我...原來

吾係ma, 真係聞所未聞

大圍收診金$520同埋無比單你, 我都係第一次聽
花芝媽 2012-8-28 11:43:41 PM

你幾多號去睇?  你唔試下打電話返去?  你無單係手  佢地應該有記錄嫁  你試下打電話     
520蚊真係好恐怖 診金咋WO

唔鐘有人穿櫃通低!
aprilki 2012-8-29 01:13:57 AM
我睇開E間,但只係睇Tiger~診金都係$290~同埋次次埋單比錢,負責收錢個個女仔一定會問我要唔要單嫁喎..
佢冇主動問你要唔要單呀???

快速發帖