1P 幣
我新養了兩隻BB兔~ 有時摸下佢地同抱佢地既時候,佢地會咬我 唔知點解,試過咬手指頭同埋手臂!! 仲係好大力果隻,之後我隻手會腫

兔兔咬人係咪因為好驚? 定係貪玩?

有冇人都試過係咁?
Hitan 2012-9-1 12:37:36 PM
免兔咬人通常係因為佢唔鍾意你對佢地做既一啲野...
WingBe 2012-9-1 01:36:33 PM
我拎左隻兔返尼都要成星期先俾我摸同梳毛...

宜家2星期都係5肯俾我抱

你同佢地傾多d計先摸啦
beebeerabbit 2012-9-1 02:39:33 PM
明白~ 我男朋友陪佢地,佢地會用利Lam 佢手指的~ 好Friendly ga~

但係對住我就會咬我
貓仔兔 2012-9-1 03:04:32 PM 來自手機
beebeerabbit 發表於 2012-9-1 02:39 PM
明白~ 我男朋友陪佢地,佢地會用利Lam 佢手指的~ 好Friendly ga~

但係對住我就會咬我 ...

你有無噴香水嗰啲呀?兔仔對某啲氣味會抗拒架,如果我隻手有人嘅野食味,我隻兔都會輕輕力咬同頂開,洗完手就無事架喇...同埋 如果你熱情同大力得滯,佢地都會怕左你架...
Suzanne 2012-9-1 10:02:55 PM
我去兔協做義工嘅時候,義工話抱兔仔嘅時候唔好將佢哋頭對住自己,唔好好似抱bb咁。要確保佢哋對眼係睇到嘢,咁樣佢哋先有安全感。
all_loving_it 2012-9-2 03:19:18 PM
佢係咪吾鐘意比人抱?  而你又經常抱佢捉佢, 如果係敢就可以理解因咩解究伯咬你

玩就一定吾係
beebeerabbit 2012-9-3 12:04:28 AM
呢兩日我又留意左佢地好耐~ 發現鐘意咬我果隻大兔兔呢,其實係好鐘意搵野咬.好似電線呀~ 膠袋呀~ 當然我隻手都冇放過~

係咪買個木既波波玩具俾佢玩就可以改善下?

快速發帖