1P 幣
8月24日凌晨,家中母兔生咗6隻兔BB。
25日早上發現母兔唔肯餵奶 同照顧兔BB。
即日改用代奶餵養兔BB,但未能成功。
緊急關頭決定抱住母兔,比兔BB瞓喺母兔身上食奶。
每日朝早9~12點餵一次,下午5~6點或到凌晨3~5餵一次,
可能會問點解會係咁既時間,因為本身自己工作問題, 我夜晚工作時間係19:00~第二日朝早08:00
佢地既出世,已經令到我每日休息時間大概係得返2~4個鐘。

另外上網所搵到既資料,兔媽平時要做既我宜家一手包辦咗,包括比兔bb噴尿。

第5日
第8日
今日已經係9月2日,剛剛好10日,6隻兔BB依然健在。
4隻明顯出左好多毛~ 1隻可能比較上少毛~ 1隻比較廋。
但奇怪既係,6隻都未開眼...? 我開始有D擔心, 因為我上網搵過好多好多文獻, 都係話兔BB會係6~10日開眼。

6隻之中,有1隻我比較擔心(下圖), 因為真係好廋, 行動上都比其他5隻較差~ 但食,瞓,ALL,都係正常
請問有經驗既朋友,我有乜野可以幫到佢地? 我想每一隻都健健康康。

其餘5隻~
(同比較廋既果隻毛色近似)

(哩兩隻似兔爸爸 ^_^)
561483_278532235588659_913176209_n.jpg 240260_278530632255486_729770007_o.jpg

(哩兩隻似兔媽媽^_^)
415104_278531505588732_1564655993_o.jpg 218734_278764305565452_1295841919_o.jpg

另外想喺度先聲明立場...哩個並唔係領養post , 都唔係賣兔post。

syt174698 2012-9-9 07:04:03 PM
mankaz 發表於 2012-9-9 06:00 PM
有得醫嗎???

越早越好,快D去約醫生,話個情況比佢聽,因為治療期係黃金期,萬一真係側頭,耐左去睇,醫生都幫唔到,有藥食但兔兔個頭唔會正常番,嚴重既話,個頭會側90度,永遠都係咁,可以話兔兔一世都側頭,無得醫。
貓仔兔 2012-9-9 09:14:59 PM 來自手機
mankaz 發表於 2012-9-9 06:00 PM
有得醫嗎???

除左樓上所講,如果遲左睇dr會斜視同不停轉圈,兔兔會好辛苦,希望你可珍惜兔兔弱小嘅生命,帶佢睇dr...

快速發帖