B仔腸慢唔肯食草粉

WingBe 發表於 2012-09-04 00:13|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印

去兔協時都會見D主人用1支野餵兔兔食草粉...

或者系D義工用針筒餵....

睇醫生時都系食....

返到屋企就

縮埋下巴5肯食,,,再5系就'另咩面'

逼逼下連最中意既兔糧都5肯食...

甘我放佢入籠放低碗菜..仲要我行開左先肯食少少....
hh0 2012-9-4 04:20:38 AM 來自手機
醫生要B仔食草粉?
Admin 2012-9-4 10:58:06 AM
有冇用毛巾包實佢?
WingBe 2012-9-4 12:19:11 PM
Body check時 Dr.A話腸慢要食藥同草粉

頭先餵b仔..佢真系極5中2...

5餵藥都會食菜食草..餵完反而5食..

我5想再逼佢食啦..

有試過用姑娘既方法用毛巾包..

要反轉先餵到..但b仔會用利頂住T_T
Admin 2012-9-4 12:29:29 PM
唔可以反轉餵,入左肺仲大件事
WingBe 2012-9-4 01:03:28 PM
Admin 發表於 2012-9-4 12:29 PM
唔可以反轉餵,入左肺仲大件事

我見兔協都系甘,,所以先反轉喳...

甘我5餵得5得唔想見到佢甘....
阿蚊 2012-9-4 01:18:45 PM
你係邊間睇醫生?我以為都唔識餵,自從睇完九龍啲護士餵,學佢地咁會易好多
WingBe 2012-9-4 01:23:50 PM
阿蚊 發表於 2012-9-4 01:18 PM
你係邊間睇醫生?我以為都唔識餵,自從睇完九龍啲護士餵,學佢地咁會易好多 ...

9龍果間動物醫院..

我學個護士甘包佢....佢可以縮埋頭仔同下巴...

單拖餵佢5到....

5餵都還好...餵完就咩都5肯食

好心痛
Hitan 2012-9-7 01:23:33 PM
WingBe 發表於 2012-9-4 01:23 PM
9龍果間動物醫院..

我學個護士甘包佢....佢可以縮埋頭仔同下巴...

你去 youtube 睇下呢段片啦, 雖然係英文... 但有教你點餵!
其實最緊要唔好令兔兔好 stress... 只要輕輕用手掂住佢頭仔就 ok...
你越用暴力迫佢, 佢越會反抗!

http://www.youtube.com/watch?v=C0dil7iQQCU
WingBe 2012-9-7 01:34:52 PM
Hitan 發表於 2012-9-7 01:23 PM
你去 youtube 睇下呢段片啦, 雖然係英文... 但有教你點餵!
其實最緊要唔好令兔兔好 stress... 只要輕輕用 ...

Thank you >~<

I will try tonight

哩2日我都係用糧沾少少纖維膏同蠕腸藥俾b仔

草粉我5敢再逼啦...起碼佢肯食菜食草..
貓仔兔 2012-9-8 10:42:40 AM 來自手機
WingBe 發表於 2012-9-7 01:34 PM
Thank you >~<

I will try tonight

你一定要努力餵佢食草粉呀,個胃有野食,腸仔至唔會停,我而家都努力緊...希望大家嘅兔兔快啲好番啦!!^^
WingBe 2012-9-8 12:22:51 PM
貓仔兔 發表於 2012-9-8 10:42 AM
你一定要努力餵佢食草粉呀,個胃有野食,腸仔至唔會停,我而家都努力緊...希望大家嘅兔兔快啲好番啦!!^^ ...

你隻兔兔無事嗎?

咩事食草粉甘陰公豬?>~<

大家要努力a;) b仔仲有8日就食完藥啦>~<
貓仔兔 2012-9-8 01:48:06 PM 來自手機
WingBe 發表於 2012-9-8 12:22 PM
你隻兔兔無事嗎?

咩事食草粉甘陰公豬?>~<

佢又係食少左好多好多,已經三個星期,佢本來都會自己狂食草粉,咁我都放心啲,點知舊嗰包食日西,新嗰包無咁香就唔食,之於菜菜,亦少食左,所以而家要用針筒餵,一個鐘都只餵到10ml但係為左佢好,我一定要努力...

但係暫時我都未搵到佢唔食野嘅原因..
WingBe 2012-9-8 03:07:01 PM
係咪熱a?之前有兔友開po太話熱無胃口..

B仔應該係我逼得太緊

宜家用匙餵藥佢食..都好乖食品哂..

佢5中2針筒..我都5逼佢
貓仔兔 2012-9-8 03:42:01 PM 來自手機
WingBe 發表於 2012-9-8 03:07 PM
係咪熱a?之前有兔友開po太話熱無胃口..

B仔應該係我逼得太緊

我見兔兔咁,已經日日朝早開廳部冷氣,夜晚瞓時開房嗰部,加冰種同兩把風扇俾佢,不過佢都係無咩胃口,呢兩日我放假,希望可以餵佢食多啲啦...佢而家淨係掛住un un,dr話佢唔舒服搵野發洩=="

快速發帖