1P 幣
我的兔兔而家養左2個星期喇!

我發現佢地好鐘意食T草果個 毛毛花同埋葉,但次次都會食剩晒的枝,我有兩個問題:

1. 果的食剩既枝要拎去掉左佢嗎? 定係可以留係度等佢第時再食?

2. 如果留番的枝係度俾佢,第二日再俾新草草時,咪要跟佢既身形黎俾2倍大既草草既,咁我係應該

舊枝+新草= 2倍身形 定係

舊枝唔理有幾多, 新草都俾2倍身形呀?

麻煩你地解答下我喇!!

我驚俾少左草佢食,又驚下下都俾新草,佢耐左唔肯食枝!!
syt174698 2012-9-12 07:10:43 PM
兔兔唔可能食晒D葉同花花,食得太多對腸胃唔係咁好,你試下唔好理無佢,肚餓就自然會食枝,食枝用嚟磨牙仔比較好,如你有時間,可以在加草時揀枝同舊草加埋,花花就留起當零食,改善兔兔飲食方法,或者買 moni 1果隻,呢款比較多枝,容易D揀。
beebeerabbit 2012-9-13 12:19:35 AM
syt174698 發表於 2012-9-12 07:10 PM
兔兔唔可能食晒D葉同花花,食得太多對腸胃唔係咁好,你試下唔好理無佢,肚餓就自然會食枝,食枝用嚟磨牙仔 ...

我都唔係好明呀!!

姐係都留番的枝好的嗎?

同埋果的花花反而唔好俾佢地食? 但係佢地而家好鐘意食~ 好似好殘忍咁~

我有試過俾少的新草,留左好多舊既枝俾佢地,出完街番黎只係食左好少; 但又試過放好多新草,番黎就唔見晒~~ 可以睇得出佢地好鐘意食花同葉(
syt174698 2012-9-13 01:39:14 AM
beebeerabbit 發表於 2012-9-13 12:19 AM
我都唔係好明呀!!

姐係都留番的枝好的嗎?

花花唔可以食太多,一般可以作零食用,枝同葉可以無限量提供,當然枝比葉較好
yinyin19940 2012-9-13 03:47:25 AM
我個隻都係唔鍾意食枝.
做媽媽真係難
beebeerabbit 2012-9-13 08:15:24 AM
syt174698 發表於 2012-9-13 01:39 AM
花花唔可以食太多,一般可以作零食用,枝同葉可以無限量提供,當然枝比葉較好 ...

明白了!! 謝謝你!!!
beebeerabbit 2012-9-13 08:15:45 AM
yinyin19940 發表於 2012-9-13 03:47 AM
我個隻都係唔鍾意食枝.
做媽媽真係難

但係每日見到佢地都覺得好開心)
WingBe 2012-9-13 12:35:51 PM
yinyin19940 發表於 2012-9-13 03:47 AM
我個隻都係唔鍾意食枝.
做媽媽真係難

我果隻都揀到淨返哂D枝

之後唔加新草,佢肚餓都系食小小喳.....

最後我敵不過佢都系加草畀佢食...

費事佢餓死
beebeerabbit 2012-9-14 12:03:27 PM
WingBe 發表於 2012-9-13 12:35 PM
我果隻都揀到淨返哂D枝

之後唔加新草,佢肚餓都系食小小喳.....

咪就係咁囉~~

我加新草俾佢地~ 又係食剩左的枝~ 最後就係愈黎愈多枝囉~
奈奈仔 2012-10-10 03:48:58 PM
我屋企果兩只都係唔食D枝, 我D草係用個鐵波波裝住, 放工返黎見到係食晒D草架~但換尿片果時就見到好多草枝跌晒落尿板, 你地果D會唔會咁架~~

我仲未教識佢地去廁所啊~~
beebeerabbit 2012-10-10 11:02:03 PM
奈奈仔 發表於 2012-10-10 03:48 PM
我屋企果兩只都係唔食D枝, 我D草係用個鐵波波裝住, 放工返黎見到係食晒D草架~但換尿片果時就見到好多草枝跌 ...

我而家會將的枝放係底做埋墊料~ 如果佢地肯食都好,唔食就算喇~ 冇得迫嫁~~

教左幾耐呀?? 我都係一隻識一隻唔識.
hh0 2012-10-10 11:23:36 PM 來自手機
對呀,我都係將食剩既枝用來鋪籠底,上面再放新草,其實咁樣或多或少係會食既
baobaoma 2012-10-16 06:30:26 PM
我隻兔兔係街執返黎,初初返黎好乖,乜都食,可能之前餓得好緊要
而家就好楝食,唔食枝,寵壞左啦

快速發帖