最近幾日發現小黑隻右眼流眼水
隻眼周圍成日有啲乾左嘅眼水咁
佢其實都唔係唔肯食草,但淨係肯食葉囉
或者D比較幼的草梗佢都食嘅
我應該下星期會帶佢去睇下醫生
有咩方法可以令佢食多啲
如果我逐條餵其實佢都肯食,但我無辦法不停坐喺佢隔離餵佢
Hitan 2012-9-30 03:43:14 AM
如果你發現佢食野既 preference 突然之間轉變...
由本來肯食硬枝, 到突然只鍾意食嫩葉...
咁可能佢啲牙真係有問題...
如果佢自己唔願食, 要你餵先食
你就冇其他選擇...
逐條餵就逐條餵...
總好過等到太遲最終要帶佢去醫生到磨牙...
因為磨牙需要全身麻醉, 所以對兔兔來講其實都有一定風險...
加上磨完牙後佢地覺得痛就更加唔肯自己去食野
到時仲大件事!
每隻兔去醫生到磨完牙既康復速度唔同
我聽過手術後五日自己去食番野既兔...
但我個寶寶, 足足兩個月先肯自己主動去食啲草...
嗰兩個月, 我就全天候 24 小時 stand-by...
每兩個鐘 force-feed 一次..
甚至瞓覺都要較鬧鐘起身餵佢...
番工 lunch hour 又鼠番屋企餵佢...
所以如果你唔想有咁既一日, 就一定要而家開始坐係佢隔離餵佢...
冇得揀!
同時如果你真係驚佢啲牙過長...
可以好似我咁去 Amazon.com 買個醫生用既耳鏡:
1.png 自己喺屋企幫佢 check!
4mm/5mm hole size 已經足夠 for 你睇到佢地啲大牙有幾長架啦!
貓仔兔 2012-9-30 09:15:16 AM 來自手機
逐條餵佢食枝睇下點,條枝要隊去右邊等佢磨,你開下dr咁得唔得吖!^^
小黑與我 2012-9-30 10:48:12 AM 來自手機
Hitan 發表於 2012-9-30 03:43 AM
如果你發現佢食野既 preference 突然之間轉變...
咁可能佢啲牙真係 ...

佢由細到大都係唔鍾意食枝架!
所以我晚晚都會迫佢食,
但佢都會揀囉! 唔鍾意食就會掉,
如果佢掉左我再執返俾佢佢就會發老脾
將條草勁大力咁掉去勁遠=_=
其實佢上次絕完育都成個幾月唔肯食嘢,
我都係要日日逐條餵,
所以我都唔想佢再做任何手術喇。。。
我媽就話我太縱佢囉,成日俾2nd cut佢食
我諗住而家開始淨係俾first cut佢食,
希望迫到佢啦。。

係呢,個鏡要幾錢架??
你隻兔兔肯俾你照架??
小黑與我 2012-9-30 10:55:24 AM 來自手機
貓仔兔 發表於 2012-9-30 09:15 AM
逐條餵佢食枝睇下點,條枝要隊去右邊等佢磨,你開下dr咁得唔得吖!^^

我昨晚有試過,我見佢都肯用右邊咬架!!
所以我諗住一陣去買包first cut俾佢慢慢咬
我平時俾oxbow & momi 2nd cut 佢食
其實係咪唔夠磨牙呢
WingBe 2012-9-30 12:23:08 PM
其實都幾難改....

B仔未尼我到之前食開果樹草...全部葉甘制...

宜家都唔多食枝咖...揀哂D葉尼食
貓仔兔 2012-9-30 04:33:47 PM 來自手機
小黑與我 發表於 2012-9-30 10:55 AM
我昨晚有試過,我見佢都肯用右邊咬架!!
所以我諗住一陣去買包first cut俾佢慢慢咬
我平時俾oxbow & momi  ...

聽聞2nd無咁好,不過係咪就唔知,你可以買幾隻1cut佢試,睇下邊隻鍾意就會食多啲!^^
小黑與我 2012-9-30 05:34:30 PM 來自手機
貓仔兔 發表於 2012-9-30 04:33 PM
聽聞2nd無咁好,不過係咪就唔知,你可以買幾隻1cut佢試,睇下邊隻鍾意就會食多啲!^^ ...

Oxbow momi apd 我都買過
除左momi 2nd cut佢基本上無一隻鍾意食 =_=!
~___~ 我而家擺左堆硬到吉手嘅枝喺佢個籠
佢都有食但個樣好嬲XD
小黑與我 2012-9-30 05:35:19 PM 來自手機
WingBe 發表於 2012-9-30 12:23 PM
其實都幾難改....

B仔未尼我到之前食開果樹草...全部葉甘制...

我有朋友之前又係成日俾果樹草佢隻兔食
之後真係好難令佢食返timothy!!!
hh0 2012-9-30 08:32:02 PM 來自手機
兔仔唔縱得,要狠心,好似金仔同toto咁,之前食k牌及oxbow,我接返屋企後都轉食1 cut,初期都食得少架,但都有食少少,堅持只俾1 cut,其實兔兔無得揀就會死死氣食,食下食下就食番正常份量,絕不縱容揀食。2隻新兔依家都食1 cut 了。
你要堅持只俾1cut
syt174698 2012-9-30 10:12:43 PM
Hitan 發表於 2012-9-30 03:43 AM
咁可能佢啲牙真係 ...

呢支耳鏡,要買大約幾錢??
Hitan 2012-10-1 03:40:48 AM
syt174698 發表於 2012-9-30 10:12 PM
呢支耳鏡,要買大約幾錢??

HKD 240....
Hitan 2012-10-1 03:43:00 AM
小黑與我 發表於 2012-9-30 10:48 AM
佢由細到大都係唔鍾意食枝架!
所以我晚晚都會迫佢食,
但佢都會揀囉! 唔鍾意食就會掉,

佢肯比我照呀, 不過要比隻手指佢咬住先肯
小黑與我 2012-10-1 11:47:06 AM 來自手機
hh0 發表於 2012-9-30 08:32 PM
兔仔唔縱得,要狠心,好似金仔同toto咁,之前食k牌及oxbow,我接返屋企後都轉食1 cut,初期都食得少架,但 ...

你係俾Momi 1st cut兔兔食呀??
我驚突然轉晒first cut小黑會絕食
所以尋日就淨係俾d 2nd cut嘅枝佢食
我見有啲枝都幾硬下
佢初頭都唔食,不過之後都真係死死氣食囉
我見到佢今朝隻右眼就無之前咁濕
我會慢慢轉做first cut架喇~~
小黑與我 2012-10-1 11:47:55 AM 來自手機
Hitan 發表於 2012-10-1 03:43 AM
佢肯比我照呀, 不過要比隻手指佢咬住先肯

=口= 可唔可以俾碌木佢咬住XD

快速發帖