1P 幣
今日買左隻獅子兔返泥...其實諗左都有成大半年喇....
請大家多多指教..第一次養兔兔要注意d咩...
手紫紫 2012-10-2 01:15:15 PM
DomDomPig 發表於 2012-10-2 11:54 AM
絕育對小動物黎講係一件好事茶茶身體健康、夠重先可以做絕育手術架
買返黎果時佢係囝囝, ...

咁得意@@

我買茶茶果陣我問個女仔..佢話茶茶9成係女仔...

不詔茶茶真係好曳...係寵物店果陣佢就係咁扮可愛扮乖撩我玩..點知返到泥就攪攪震
手紫紫 2012-10-2 01:20:38 PM
hh0 發表於 2012-10-2 12:48 PM
你好呀,依家先學好點樣照顧茶茶,絕育既事8個月大先再諗

嗯...我睇左成幾個鐘...兔兔野資料....
d人話兔兔係你身邊訓同比你見到佢即係代表佢信任你...

但茶茶一返入屋就唔肯訓既...定3佢訓左我唔知
syt174698 2012-10-2 04:15:49 PM
你隻兔兔仲未市適應新環境,建議你先困住兔兔兩日,等佢熟左新環境先至放出嚟,記得保護屋企D電線,膠類制品,兔兔好鐘意咬電線,因為天生係地穴生活,以為電線係樹根,所以你比兔兔自由行,記得保謢屋企既傢俬,萬一兔兔吞住,會引致腸塞等等,到時要睇醫生.
syt174698 2012-10-2 04:23:54 PM
兔兔比養貓狗更多學問,更難養,你可以先做BODY CHECK,大約500內,記得爬下文,呢度有幾間識睇兔兔既診所,其他診所,未必識睇兔兔,依家你先教兔兔去厠所先,要比耐性呀,我家三個寶貝,其中一隻到依家都未習慣去厠所,我呢個兔奴日日都要幫佢抺地,唉
beebeerabbit 2012-10-2 04:37:55 PM
syt174698 發表於 2012-10-2 04:23 PM
兔兔比養貓狗更多學問,更難養,你可以先做BODY CHECK,大約500內,記得爬下文,呢度有幾間識睇兔兔既診所,其他 ...

我想問你養左幾耐呀? 唔識去廁所果一隻?
手紫紫 2012-10-2 05:49:25 PM
syt174698 發表於 2012-10-2 04:15 PM
你隻兔兔仲未市適應新環境,建議你先困住兔兔兩日,等佢熟左新環境先至放出嚟,記得保護屋企D電線,膠類制品,兔 ...

嗯..佢好鐘意走出泥果陣尼埋係d(拿)位度...我叫佢又唔彩我..岩岩買左好多野返泥比佢...買左d木玩具比佢玩...但佢唔彩我...仲挂開我...但係鋪頭睇佢果陣...佢就係咁撩我玩...  
手紫紫 2012-10-2 05:50:18 PM
syt174698 發表於 2012-10-2 04:23 PM
兔兔比養貓狗更多學問,更難養,你可以先做BODY CHECK,大約500內,記得爬下文,呢度有幾間識睇兔兔既診所,其他 ...

做兔奴唔緊要...買返泥已經預左..但佢好曳
DomDomPig 2012-10-2 06:02:36 PM
手紫紫 發表於 2012-10-2 05:49 PM
嗯..佢好鐘意走出泥果陣尼埋係d(拿)位度...我叫佢又唔彩我..岩岩買左好多野返泥比佢...買左d木玩具比佢玩 ...

初初買卒卒返黎果時,我買好多玩具比佢,但佢成日頂開,冇一樣野鐘意玩。
日子耐左,我發覺我先至係佢最愛既玩具係佢玩我 多d陪佢玩,按摩下,傾下計
而家佢唯一最鍾意玩既係起兔協買既隧道,佢好鍾意捐山窿
syt174698 2012-10-2 06:03:52 PM
beebeerabbit 發表於 2012-10-2 04:37 PM
我想問你養左幾耐呀? 唔識去廁所果一隻?

我養左差不多四年,其中一隻養左大半年,兔兔唔識就唔識,無得勉強。
手紫紫 2012-10-2 06:39:53 PM
DomDomPig 發表於 2012-10-2 06:02 PM
初初買卒卒返黎果時,我買好多玩具比佢,但佢成日頂開,冇一樣野鐘意玩。
日子耐左,我發覺我先 ...

我岩岩去左整佢個寵~~

我放左2個玩具d係佢個寵入面...今日出去買左個廁所比佢...為左想佢唔好4圍柯...我而家每半個鐘就去汁佢d屎放去個廁所度..希望佢快d識去啦~

同埋我仲未買到個草球...行左好幾間都冇貨
beebeerabbit 2012-10-2 07:35:00 PM
syt174698 發表於 2012-10-2 06:03 PM
我養左差不多四年,其中一隻養左大半年,兔兔唔識就唔識,無得勉強。

我養左兩兄妹,哥哥識,但妹妹唔識,仲努力中!!
beebeerabbit 2012-10-2 07:35:46 PM
DomDomPig 發表於 2012-10-2 06:02 PM
日子耐左,我發覺我先 ...

我都買左好多玩具呀!! 哈哈!! 開頭發現佢地唔鐘意玩~ 而家的玩具已經俾佢地咬到爛晒!!
beebeerabbit 2012-10-2 07:37:02 PM
手紫紫 發表於 2012-10-2 06:39 PM
我岩岩去左整佢個寵~~

我放左2個玩具d係佢個寵入面...今日出去買左個廁所比佢...為左想佢唔好4圍柯...我 ...

草球有好多地方都有喎!! 但係草球唔係好好用,唔係隻隻兔仔會食~同埋你要成日加草!! 如果你有好多時間,隔一陣就可以加草都可以既~
手紫紫 2012-10-2 08:15:21 PM
beebeerabbit 發表於 2012-10-2 07:37 PM
草球有好多地方都有喎!! 但係草球唔係好好用,唔係隻隻兔仔會食~同埋你要成日加草!! 如果你有好多時間, ...

佢唔知做咩唔肯食草
syt174698 2012-10-2 08:26:24 PM
手紫紫 發表於 2012-10-2 08:15 PM
佢唔知做咩唔肯食草

兔兔唔可以唔食草,主要靠草用嚟磨牙仔,佢本身食開邊隻牌子,買番果隻,慢慢先溝草比佢。

快速發帖