1P 幣
廁所應該放咩呢? 木康好似唔係幾吸水...三,四天就變哂水咁

Admin 2012-10-7 12:13:41 PM
木粒吸水好多, 每日更換~確保衛生
oscar789 2012-10-7 12:21:39 PM
木粒邊到有得買呢?
Admin 2012-10-7 01:09:05 PM
oscar789 發表於 2012-10-7 12:21 PM
木粒邊到有得買呢?

一般寵物店都有,  貓狗或小動物用品店
hh0 2012-10-7 01:31:45 PM 來自手機
鋪咩都好,唔可以3,4日先清理,最少每日換一次

WingBe  絕對同意!!隔甘耐清潔兔仔都會嫌自己個廁所臭...  2012-10-7 02:26:55 PM
oscar789 2012-10-7 03:05:42 PM
好的。我係一個新手跟大家學習
奶茶媽 2012-10-7 08:38:29 PM
第1, 唔可以用木糠, 除非係兔協果隻大大片ge
如果唔係 對兔兔的呼吸道係唔好

第2, 你用咩都好, 3-4日先清一次好離譜
廁所大極有限, 兔兔一天的大小便係會嚇親你....
我1日半未換已經想死
同埋廁所太臭, 兔兔有機會會唔係廁所度all架
奶茶媽 2012-10-7 08:44:08 PM
呀~~仲有呀~~ 如果係木粒的話
小心  有d兔係對松木 同杉木(係咪杉木? 我唔記得左) 敏感的
我家的兔就是例子
一聞到就係咁打黑次
同埋我見過有一篇ARTICLE話
生活環境長期有松木的話
壽命係短d架

最安全的木粒就是白樺木(我睇書學返黎 - - )
仲有一個選擇就係用oxbow的麥草粒
佢係草黎ge, 所以一定安全
但係我個人就覺得大前提係兔兔唔好掂到呢種墊料
因為一見水就化成泥咁....
放係廁所都可以ge
但價錢就好似偏貴少少少少
beebeerabbit 2012-10-8 12:05:28 AM
奶茶媽 發表於 2012-10-7 08:44 PM
呀~~仲有呀~~ 如果係木粒的話
小心  有d兔係對松木 同杉木(係咪杉木? 我唔記得左) 敏感的
我家的兔就是例子 ...

其實兔兔接觸到oxbow的麥草粒都無問題嫁~~ 我問過兔協職員呢~~~

我而家係放oxbow的麥草粒係底,上面再加兔協賣緊果隻大大張木康就可以喇! 乾淨又唔臭~~
小黑與我 2012-10-8 01:30:00 PM
三四日先換梗係變水啦
小黑個廁所用oxbow麥草粒上面再鋪carefresh
每日換一次, 有時見佢屙得多就兩次
就算唔用個隔網佢兩隻腳板都係白雪雪, 唔會濕架!
oscar789 2012-10-8 04:51:18 PM
兔兔腳底有些黃色點清除?
麥草粒可唔可以上傳個圖比我睇下呢?大約幾錢??
hh0 2012-10-8 09:47:08 PM 來自手機
腳底黃左無辦法即時白返,只要唔成日踩尿及keep 住梳腳底毛,慢慢就會白返靚靚
hh0 2012-10-8 09:47:10 PM 來自手機
腳底黃左無辦法即時白返,只要唔成日踩尿及keep 住梳腳底毛,慢慢就會白返靚靚
all_loving_it 2012-10-9 12:44:56 AM
小黑與我 發表於 2012-10-8 01:30 PM
三四日先換梗係變水啦
小黑個廁所用oxbow麥草粒上面再鋪carefresh
每日換一次, 有時見佢屙得多就 ...

同意
all_loving_it 2012-10-9 12:46:58 AM
beebeerabbit 發表於 2012-10-8 12:05 AM
其實兔兔接觸到oxbow的麥草粒都無問題嫁~~ 我問過兔協職員呢~~~

我而家係放oxbow的麥草粒係底,上面再 ...

麥草粒兔兔接觸系安全, 不過, 要留意兔兔有無食依種麥草粒, 因為佢系麥草做, 有某部份兔兔都會鐘意食, 一旦發現佢搵黎食, 就要轉用其它墊材

快速發帖