1P 幣

今年暑假我在兔協領養了隻1.5歲的混種侏儒兔
至今佢仍然好百厭... ...
咬水樽,咬毛巾,咬電線,咬紙,咬我... ...
有厠所有一時用又一時唔用.... 攪到肚同手腳D毛毛黃哂。後腳內側D毛毛甩哂... ...
食草又只食花同葉...... 攪到成個籠都係枝(大量的枝)
又成日"咕咕"我....
可以點教......  
logyout 2012-10-8 08:10:20 PM
DomDomPig 發表於 2012-10-8 08:06 PM
樓主,你唔好喊啦,你成日整d 慘樣出黎真係我見猶憐啦
希望兔兔有日會被你感動 ...

謝謝你呀~
我好緊張佢GA, 當佢好似仔咁~~~~~
DomDomPig 2012-10-8 08:15:11 PM
logyout 發表於 2012-10-8 08:10 PM
謝謝你呀~
我好緊張佢GA, 當佢好似仔咁~~~~~

我明呀,我都當兔兔係自己女
你隻兔兔絕育未?
聽你咁講,你隻兔兔真係好精靈
小黑與我 2012-10-8 09:01:07 PM
hh0 發表於 2012-10-8 02:23 PM
食剩果半條咪又係放返入籠度下餐繼續食,哈哈哈哈,食多幾餐連脾氣都無得發,唔知你兔兔會唔會咁呢 ...

係呀!但佢會怒睥我囉!
通常夜晚我會將佢地食剩嘅草拎晒出黎俾佢地玩嗰陣食
會清得7788
logyout 2012-10-8 09:12:41 PM
DomDomPig 發表於 2012-10-8 08:15 PM
我明呀,我都當兔兔係自己女
你隻兔兔絕育未?
聽你咁講,你隻兔兔真係好精靈 ...

絶咗育啦,兔協會臨領反屋企前會幫隻兔兔絶育。
我隻兔兔有時又會瞓到中槍咁款, 你話佢未識應新環境咩,又好似唔係~~~總之---唔明佢脾性啦~~
DomDomPig 2012-10-8 11:52:12 PM
logyout 發表於 2012-10-8 09:12 PM
絶咗育啦,兔協會臨領反屋企前會幫隻兔兔絶育。
我隻兔兔有時又會瞓到中槍咁款, 你話佢未識應新環境咩,又 ...

哎呀,絕左育,咁應該乖d架
睇相,你隻兔兔好靚仔,唔怪之得你叫佢做少爺仔啦
VeraC 2012-10-9 09:52:51 AM
logyout 發表於 2012-10-8 07:49 PM
咬我多數在梳毛時發生(次次都咬), 第二多是將佢放在膝上摸下佢, 2分鐘以內必咬

我想佢每次都在厠所大小, ...

有無用白醋?
我個隻都唔一定係廁所大小架,慢慢黎啦~急唔到ge
我都有放D草在厠所前架,不過佢企左另一邊食,唔係企厠所......

不過我成日都覺得兔兔知我想點架,不過佢唔做之嘛~要等佢恩賜,真係好大牌~~
WingBe 2012-10-9 01:27:10 PM
VeraC 發表於 2012-10-9 09:52 AM
有無用白醋?
我都有放D草在厠所前架,不過佢企左另一邊 ...

講得無錯,,,D兔兔真系好大牌,,,,唔系大少就大小姐...

我今朝發現B仔將個屎忽隊出廁所到屙..有幾下好清脆"咚咚"既便便聲..
logyout 2012-10-9 08:24:21 PM
VeraC 發表於 2012-10-9 09:52 AM
有無用白醋?
我都有放D草在厠所前架,不過佢企左另一邊 ...

白醋有用AR,用來每星期洗籠和厠所。有時D味洗完都好大陣味就要加少少洗潔精。
貓仔兔 2012-10-9 10:27:35 PM
侏儒兔係敏感啲,我反而諗要俾多啲草佢揀,等佢開心同安心啲,始終佢俾人遺棄過,自然無咁信人同埋你亦唔知前主人点對佢,所以你要俾多啲安全感,例如,俾地方佢“呢”埋,用.......手餵佢食菜,俾啲自由同時間佢,至於亂尿尿,可能佢太緊張/唔.鍾意個厠所,你自己留意下吖,俾多啲錫錫,一段時間後,兔兔自會鍾意你!

快速發帖