1P 幣

今年暑假我在兔協領養了隻1.5歲的混種侏儒兔
至今佢仍然好百厭... ...
咬水樽,咬毛巾,咬電線,咬紙,咬我... ...
有厠所有一時用又一時唔用.... 攪到肚同手腳D毛毛黃哂。後腳內側D毛毛甩哂... ...
食草又只食花同葉...... 攪到成個籠都係枝(大量的枝)
又成日"咕咕"我....
可以點教......  
syt174698 2012-10-7 09:21:20 PM
你領養左邊隻呀??兔兔唔可以只係食花同葉,你狠心D,當兔兔肚餽餓就會食,兔兔本身識唔識去厠所??有時天氣同性格都有影響,勤D幫佢梳毛就得,成日咕咕聲,係對你有戒心,得閒多D陪佢,同佢玩下,慢慢就有改善
logyout 2012-10-7 09:51:15 PM
syt174698 發表於 2012-10-7 09:21 PM
你領養左邊隻呀??兔兔唔可以只係食花同葉,你狠心D,當兔兔肚餽餓就會食,兔兔本身識唔識去厠所??有時天氣同性 ...

有時D會只俾好少草佢食,等佢冇野食時會食枝,最初領養反來時佢成棵都食,後來唔食枝,最近塞D枝落佢個口度都吐出來(氣死我了)

厠所佢識去GA~來到我家之後又發少爺仔脾氣, 鐘意就用,唔鐘意就唔用,什至成個厠所反轉~ D木柆巳日日換~唔

梳毛, 一星期二次, 邊梳邊走~
VeraC 2012-10-8 12:14:20 AM
不如你買個有扣個d 廁所呀,起碼唔會反....
hh0 2012-10-8 12:15:21 AM 來自手機
似乎兔兔未習慣新環境同新主人,你要俾多D時間佢適應,佢點曳都好唔好激氣,試下放草後坐係籠旁陪下佢,摸摸頭仔等慢慢等佢無戒心,再感受到你係錫佢既
logyout 2012-10-8 12:37:50 AM
VeraC 發表於 2012-10-8 12:14 AM
不如你買個有扣個d 廁所呀,起碼唔會反....

之前是這樣用扣扣住個厠所,但佢其實好鐘意呢埋在厠所後面休息好似好鐘意自己D味
我覺得佢好似在厠所附近是牠的comfort zone
logyout 2012-10-8 12:40:18 AM
hh0 發表於 2012-10-8 12:15 AM
似乎兔兔未習慣新環境同新主人,你要俾多D時間佢適應,佢點曳都好唔好激氣,試下放草後坐係籠旁陪下佢,摸 ...

我坐响度佢食唔落
奶茶媽 2012-10-8 11:05:47 AM
你隻兔仔同我果隻冇得比
我係晚晚冇得訓教..........................................................
小黑與我 2012-10-8 12:38:45 PM
我隻女都係侏儒兔, 佢都係成日唔食枝架
如果我逐條拎俾佢食佢會發脾氣
勁大力咁搶然後勁大力咁用口丟去好遠
但我最近成日擺勁多枝喺佢個籠俾佢自己食
佢都會死死氣食架, 最多每條食一半就丟囉
小黑與我 2012-10-8 01:19:29 PM
奶茶媽 發表於 2012-10-8 11:05 AM
你隻兔仔同我果隻冇得比
我係晚晚冇得訓教.......................................................... ...

你無擺佢入籠架
hh0 2012-10-8 02:23:28 PM 來自手機
小黑與我 發表於 2012-10-8 12:38 PM
我隻女都係侏儒兔, 佢都係成日唔食枝架
如果我逐條拎俾佢食佢會發脾氣
勁大力咁搶然後勁大力咁用口丟去好遠 ...

食剩果半條咪又係放返入籠度下餐繼續食,哈哈哈哈,食多幾餐連脾氣都無得發,唔知你兔兔會唔會咁呢
VeraC 2012-10-8 04:09:40 PM
logyout 發表於 2012-10-8 12:37 AM
之前是這樣用扣扣住個厠所,但佢其實好鐘意呢埋在厠所後面休息好似好鐘意自己D味
我覺得佢好似在 ...

兔兔鐘意自己D味都好正常ge~

咁佢係一直都咁百厭定點? 收埋哂佢可以咬ge野啦~
你又有無做d佢唔鐘意ge行為佢先咬你呀??

"我坐响度佢食唔落"--> 好似好慘咁...不過我都係餵糧個陣先受大小姐熱烈歡迎....
WingBe 2012-10-8 05:36:49 PM
VeraC 發表於 2012-10-8 04:09 PM

無錯!我果隻都無糧無情講...
logyout 2012-10-8 07:49:57 PM
VeraC 發表於 2012-10-8 04:09 PM

咬我多數在梳毛時發生(次次都咬), 第二多是將佢放在膝上摸下佢, 2分鐘以內必咬

我想佢每次都在厠所大小, 但好似TRAIN唔到, 今日我收工反到屋企,個厠所又反咗,佢又响D枝度去大小......  兔協教過我,放D草在厠所前,等佢企在厠所上食, 慢慢佢就會識,之前都OK,偶有一二次冇用厠所, 但最近很多時候都唔用.....
DomDomPig 2012-10-8 08:06:36 PM
logyout 發表於 2012-10-8 07:49 PM
咬我多數在梳毛時發生(次次都咬), 第二多是將佢放在膝上摸下佢, 2分鐘以內必咬

我想佢每次都在厠所大小, ...

樓主,你唔好喊啦,你成日整d 慘樣出黎真係我見猶憐啦
希望兔兔有日會被你感動

快速發帖