呢一個星期分開左兩隻兔仔黎養,留意到其中一隻的屎屎尿尿少左好多!!! 好擔心呀!!

係咪食草問題? 定係天氣問題? 定係開始換毛問題呢???

可以點做好?
unik 2012-10-23 04:29:14 AM

如果兩隻兔仔係一齊開既,  冇必要就唔好分開佢地啦,  唔見左同伴會唔開心

最近天氣唔算變得勁,  而且理論上而家應該仲舒服過之前
只係如果真係換毛,  就要多D同兔仔梳走毛毛,  唔好俾佢有機會食落肚
又會唔會最近換左新草/糧唔岩口味?  或者試下勤D換水,  洗密D個水樽
兔仔有食開菜既可以俾多少少
再唔係泊返兩隻兔仔一齊就會打回原型都唔定

只要兔仔精神ok,  胃口正常,  大小便唔會過少有異型,  可以再觀察多一陣先,  反之就好去睇醫生喇
hh0 2012-10-23 06:38:42 AM 來自手機

轉左新籠?可能環境改變有D影響,又無左個同伴未慣
貓仔兔 2012-10-23 08:33:36 AM 來自手機

掛住另一隻兔兔呢,咁你睇下可唔可以放埋一齊,但係要留意佢啲屎屎....定係其實佢不嬲都係咁,只係兩隻一齊唔覺?点都好餵左草粉先!
另外,book定Dr.穩陣啲!^^
wm20472 2012-10-23 02:42:25 PM
屎屎少左, 唔一定有大問題, 可能係心情, 環境...
還要看, 平時喜歡的食物 (e.g. 菜, 糧) 會否食少左, 有無龜龜, 有無異常動作
總之多加留意
見佢無精神又食少咗, 就要打草粉
見佢有異常反應, 就要快d book醫生
beebeerabbit 2012-10-23 03:34:01 PM 來自手機
unik 發表於 2012-10-23 04:29 AM
如果兩隻兔仔係一齊開既,  冇必要就唔好分開佢地啦,  唔見左同伴會唔開心

最近天氣唔算變得勁,  而且理論 ...

因為佢地就快四個月大喇,所以係絕育前都係要分籠養喇!
beebeerabbit 2012-10-23 03:35:18 PM 來自手機
近來買左一盒唔靚既oxbow, 食少左呀!我岩岩都買左2 nd cut,  睇下會唔會好的先
beebeerabbit 2012-10-23 03:35:52 PM 來自手機
wm20472 發表於 2012-10-23 02:42 PM
屎屎少左, 唔一定有大問題, 可能係心情, 環境...
還要看, 平時喜歡的食物 (e.g. 菜, 糧) 會否食少左, 有無 ...

請問咩係有無龜龜?

快速發帖