1. 細妹識去厠所, 但近數月很多時會四圍尿尿, 是甚麼原因?
2. 細妹尿液有小小米色混濁, 是甚麼原因?
3. 細妹常常有眼屎, 有甚麼病會有此徵兆?

細妹體重1.2kgs, 早晚一湯匙糧, 早晚一碗半菜, 草無限

花芝媽 2012-10-23 03:54:22 PM
有時食菜都會影響尿液  但4圍尿尿  兔寶絕左育未?
wm20472 2012-10-23 05:31:59 PM 來自手機
絕咗,和另一隻齊了三年
WingBe 2012-10-23 06:01:17 PM
我上網睇話兔兔好似人甘都會有眼屎..
可以用生理鹽水OR 熟水清潔...
留意返眼睛會唔會有白色分泌
只要眼屎無異味..5系奇怪色就OK

因為B仔都系成日有眼屎
wm20472 2012-10-23 06:17:00 PM 來自手機
但點解決四圍尿尿問題?
Shampoo爸 2012-10-23 07:04:10 PM
我果隻之前都會四圍屙 之後放多左木粒係個廁所到就冇啦
應該係唔鍾意個廁所太臭
wm20472 2012-10-23 08:05:23 PM 來自手機
謝謝,我今晚試試
wm20472 2012-10-23 10:17:31 PM
有無人早晚換厠所的木粒?
hh0 2012-10-24 03:39:14 PM 來自手機
wm20472 發表於 2012-10-23 10:17 PM

我兔兔自己一隻住既係每晚換,其他一齊住既就早晚換一次,因為木粒會發漲,一次放太多效果無咁好,寧願早晚換
Shampoo爸 2012-10-24 10:32:56 PM
wm20472 發表於 2012-10-23 10:17 PM

我都係早晚換的
Suzanne 2012-10-24 11:09:33 PM
周圍尿尿可能同霸地盤有關…

尿尿問題答唔到你,  但眼屎就可以答到下咁。我隻兔兔重2.6kg, 眼屎都豐富。我問左Dr.Ma, 佢話我隻兔兔因為品種同體重關係,係會多少少眼屎, 屬正常, 別擔心!!
wm20472 2012-10-26 10:22:44 PM
細妹都係鍾意食食吓四圍呵尿, 都唔明佢點想....
wm20472 2012-10-28 12:59:29 AM
我發現係細妹唔識去厠所
fluffy 2012-10-28 03:04:05 PM

我係早晚換的~

快速發帖