在三個星期之前, 我曾經多番思量, 排除萬難, 傾盡自己的一切錢財... 去買&帶我這心愛的兔兔回家~

我不明白如何養兔 所以我不斷的四出探討, 亦在不同的 forum 爬文/出 post 請教養兔之道...
本以為我和兔兔可以好 happy 的一起生活, 好好共處... 然而一切卻事與願違

因為經過三個星期的相處後發覺兔兔不太喜歡我, 不但對我不揪不睬 還經常咬我
是我不夠耐心嗎? 還是我在哪一處出了錯而惹怒他呢?  

為此, 我內心受到了嚴重的打擊... 感覺尤如給好友背叛一樣的痛苦~

我很愛我的兔兔, 但情况何以如此?  
兔兔仍然對我存有戒心嗎?  仍然不認同我是他的伙伴嗎?
siudao0831 2012-10-24 12:56:14 PM
WingBe 發表於 2012-10-24 12:50 PM
B仔既態度同WEGO都系1樣
唔系休息緊都唔會畀我摸//
有時佢走尼撩我..抱佢OR摸佢都會走

你好~ 想請問平時你會用咩方法幫兔仔梳毛? 我兔兔唔比我抱,我只可以梳到佢背背啲毛~
Suzanne 2012-10-24 03:10:36 PM
siudao0831 發表於 2012-10-24 12:42 PM
如果小豆可以咁乖,唔咬我就好啦~ 嗚,好啦~ 經過你鼓勵後,我返屋企同小豆和好如初啦~ 新手主人嘅我真係 ...

係囉....新手壓力幾大下! 呼~~~~~~~~~~~~~

講起兔兔梳毛問題, 真係要兩個人。我成身都傷
siudao0831 2012-10-24 04:01:50 PM
Suzanne 發表於 2012-10-24 03:10 PM
係囉....新手壓力幾大下! 呼~~~~~~~~~~~~~

講起兔兔梳毛問題, 真係要兩個人。我成身都傷 ...

你都好啊,可以二人合力,我得一個人jar~ 依家重要每個月帶佢返兔協剪甲同梳肚仔毛
Suzanne 2012-10-24 04:52:32 PM
siudao0831 發表於 2012-10-24 04:01 PM
你都好啊,可以二人合力,我得一個人jar~ 依家重要每個月帶佢返兔協剪甲同梳肚仔毛  ...

我晚晚都會幫佢梳毛毛, 梳背好順利,梳腳底同肚肚就.....

但我而家都可以一個人應付到, 慢慢學,佢都慢慢習慣。(雖然佢次次都逃亡……)
WingBe 2012-10-24 05:19:31 PM
Suzanne 發表於 2012-10-24 04:52 PM
我晚晚都會幫佢梳毛毛, 梳背好順利,梳腳底同肚肚就.....

但我而家都可以一個人應付到, 慢慢學, ...

勁a...
可以分享心得嗎

我都系單拖幫佢...每次只有等佢趴低梳背毛
肚仔同腳仔我系掂不得的
siudao0831 2012-10-24 05:45:53 PM
WingBe 發表於 2012-10-24 05:19 PM
勁a...
可以分享心得嗎

Me too Della Mama 請指教啊~ 我兔兔好野蠻ga~ 夾硬嚟佢會惡到好似老虎仔咁~ 我都唔知佢係唔係女仔嚟ga~
卡卡KaKa`; 2012-10-24 06:34:36 PM

我養左卡卡半年.初初黎個陣我爸摸佢都成日咕咕.E幾個月開始先吾咕我爸'
同埋佢初初黎完全吾鐘意出黎...黎左3個月到,一放即出..同埋玩左陣就好安心系指定位置扒系到休息.HAHA
仲有,佢肯出黎之後成日上我張床懶尿...比我地話個幾次(2個月到)之後都冇..而家玩夠識得返入籠.
花芝媽 2012-10-24 07:05:43 PM
3個月 時間太少了  
我快2年佢米又係好驚我  見到我就好似見鬼甘退後  但佢唔會沖埋黎咬我
WingBe 2012-10-24 09:15:38 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-10-24 06:34 PM
我養左卡卡半年.初初黎個陣我爸摸佢都成日咕咕.E幾個月開始先吾咕我爸'
同埋佢初初黎完全吾鐘意出黎...黎左 ...

除左上床同咕之外//我b仔都做齊哂..

就系唔鍾意so我
WingBe 2012-10-24 09:15:39 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-10-24 06:34 PM
同埋佢初初黎完全吾鐘意出黎...黎左 ...

除左上床同咕之外//我b仔都做齊哂..

就系唔鍾意so我
Suzanne 2012-10-24 11:04:32 PM
我都係初哥咋.... 我凈係知要夾實佢, 同埋一定要make sure當反轉佢時,佢個背要有好的承托力, 佢先有安全感。
ccychoy 2012-10-25 05:10:26 PM
傾盡自己的一切錢財?甘大吉利是病左點...
我兔兔初初亦一有機會就咬我腳指.但過左幾個月之後熟左就好嗲.仲可以俾我抱兔兔訓
你摸多d兔兔等兔兔知你好.
yancyan520 2012-10-26 03:38:25 PM
其實兔兔都好有靈性架,佢比貓狗天性就係向野外,所以比人抱呢個動作對於佢地黎講係個好危險,覺得好似俾敵人捉左咁,兔兔爭扎,逃命...我個八妹養左佢差唔多年幾兩年,佢對我都係好抗拒,不過比起岩岩到步o個時都好大分別,同埋開始慢慢了解佢既性格同脾氣,真係唔簡單架!就好似等如屋企多個小朋友,要照顧要了解同諒解
兔兔主人!加油丫!兔兔的一輩子已經向你手上
小賢者R 2012-10-26 07:27:33 PM
想起當初,,執到隻被遺棄既兔仔..日日都咬我 -,- 經過一個月既相處,,先慢慢抱到上手~
all_loving_it 2012-10-27 03:01:40 AM
傾儘一切所有?  咁兔兔有咩事你點安排?  睇醫生吾少$

我知你系學生, 但你有無去搵份PART TIME?  你夠16歲, 好多PART TIME都請, 只要你肯做, 吾怕辛苦就一定搵到

養得佢, 就要預備好一切......

你系咪吾夠耐心?  
系, 3個星期對你黎講可能好耐, 但對兔兔黎講只系好短時間, 短到未完全習慣新既環境

你去到一間新學校, 識左新同學3個星期, 你會吾會就完全好相信所有同學?  當個同學系你知己死黨?

每只兔兔性格吾同, 你只兔兔都已經好好, 我曾經有只兔兔最長用左年半先可以打動佢, 佢吾只系咬人同不揪不睬咁簡單, 系你諗到諗吾到既野都發生, 唯一可以做系以無限耐心, 真心, 愛心對待佢地, 依樣野系本份

快速發帖