在三個星期之前, 我曾經多番思量, 排除萬難, 傾盡自己的一切錢財... 去買&帶我這心愛的兔兔回家~

我不明白如何養兔 所以我不斷的四出探討, 亦在不同的 forum 爬文/出 post 請教養兔之道...
本以為我和兔兔可以好 happy 的一起生活, 好好共處... 然而一切卻事與願違

因為經過三個星期的相處後發覺兔兔不太喜歡我, 不但對我不揪不睬 還經常咬我
是我不夠耐心嗎? 還是我在哪一處出了錯而惹怒他呢?  

為此, 我內心受到了嚴重的打擊... 感覺尤如給好友背叛一樣的痛苦~

我很愛我的兔兔, 但情况何以如此?  
兔兔仍然對我存有戒心嗎?  仍然不認同我是他的伙伴嗎?
Bube 2012-10-29 11:36:08 PM
唔好氣餒呀~
感情可以慢慢培養架嘛
先了解下佢既生活習性
唔好夾硬抱佢
可以先響餵食時 摸摸佢  佢肯比你摸你就一邊摸一邊讚佢乖~
平時多d 同佢講野 (溫柔d)
又或者 你唔著既舊衫可以放入籠 比佢習慣一下你既味道~
我新買既寶貝兔  我都係咁樣做
一切都要耐性同時間~
加油呀
卡卡KaKa`; 2012-10-31 03:04:29 AM
WingBe 發表於 2012-10-24 09:15 PM
除左上床同咕之外//我b仔都做齊哂..

就系唔鍾意so我

卡卡有得食邊個都so..
WingBe 2012-10-31 12:19:08 PM
食完走ga la…
卡卡無甘做咩
卡卡KaKa`; 2012-11-27 11:54:08 PM

我同我屋企人返黎,卡卡第一時間都貼系籠轉黎轉去.問拎食AH,叫我地放佢出黎玩咁
卡卡食完會出黎玩HAHA,有時就扒系到比我地玩.
AliceWong 2012-11-28 08:57:33 AM
我養左4-5個月,我昨日只不過佢放草入去,都比佢咬到出血!被咬的都未出聲,佢就係禁咕我,好似講到係我錯禁
sukipuppy 2012-11-28 11:39:45 AM

RE: 兔兔好似唔多鍾意我~

你要加油呀,有多D耐性同佢相處,我都係養左咕吱一年,男仔黎講佢都曳嫁,會咕唔識嘅人,人地大力少少對佢佢會發老脾,多數係醫生同剪甲姐姐,佢發我脾氣時唔咬我,不過會用背脊對住我,又不停抓地下黎發洩
佢都唔比抱不過好鐘意比人摸,我開頭個半年因為返工都少同佢相處,只係餵完草同糧摸下就去訓了,有d忽略左佢所以唔會好close,但係我之後多左叫佢,一邊叫佢一邊用手餵佢食糧,佢依家一聽到個名就會應,多d摸佢同溫柔同佢講下野,佢會開始信任你,你同兔兔都做得到嫁
sukipuppy 2012-11-28 11:40:16 AM
仲有佢真係咬你,細力定咬到流血都要立即同佢講 好痛呀,唔可以咬人嫁! 雖然佢唔識聽你講,但佢識職你語氣,上次咕吱興奮到咬左我一下,我咁同佢講佢眼定定停左企係到,好似聽緊我教訓佢咁
WingBe 2012-11-28 06:49:52 PM
sukipuppy 發表於 2012-11-28 11:40 AM
仲有佢真係咬你,細力定咬到流血都要立即同佢講 好痛呀,唔可以咬人嫁! 雖然佢唔識聽你講,但佢識職你語氣 ...

哈哈..痛唔痛我都扮哂野系到嗌.....

跟住b仔走過尼睇下我咩事時..我又搞佢...跟住佢就會走去5so我....hahaha
sukipuppy 2012-11-29 01:57:32 PM
WingBe 發表於 2012-11-28 06:49 PM
哈哈..痛唔痛我都扮哂野系到嗌.....

跟住b仔走過尼睇下我咩事時..我又搞佢...跟住佢就會走去5so我....ha ...

Hahaha又搞佢,佢唔咬多你一啖都比面喇
DomDomPig 2012-11-30 01:21:42 PM
AliceWong 發表於 2012-11-28 08:57 AM
我養左4-5個月,我昨日只不過佢放草入去,都比佢咬到出血!被咬的都未出聲,佢就係禁咕我,好似講到係我錯 ...

我老公同你既情況一樣
你加草果時模模佢頭仔, 另一隻手加草, 比佢知你係加草姐, 唔係攪佢地盤, 睇睇會唔會好D
DomDomPig 2012-11-30 01:23:24 PM
sukipuppy 發表於 2012-11-28 11:39 AM
你要加油呀,有多D耐性同佢相處,我都係養左咕吱一年,男仔黎講佢都曳嫁,會咕唔識嘅人,人地大力少少對佢 ...

同意
真係要好似教仔咁教兔仔, 做野要訓話, 乖乖時耍模下佢鍚下佢, 我地鍚兔兔, 兔兔真係知架
blythepicca 2012-12-3 09:35:26 PM
加油呀!兔兔好慢熱架,比多d時間佢丫~你的愛佢一定感受到架

快速發帖